Lemez

Augustin Hadelich: Bohemian Tales

  • - csk -
  • 2020. november 15.

Zene

Ez a kitűnő új lemez arra ösztönzi a zenehallgatót, hogy a szláv zene fogalmát – amit rendre hajlamosak vagyunk kizárólag az orosz romantikus és 20–21. századi zeneszerzők műveivel azonosítani, megfeledkezve a lengyel és a cseh komponistákról – tágan értelmezze.

Augustin Hadelich, az olasz−német−amerikai hegedűművész Bohemian Tales (Cseh mesék) címmel állított össze színes programot, melyben Antonín Dvořák Hegedűversenyét, a Romantikus darab és az E dalra tanított anyám című kompozícióit, Janáček Hegedű-zongoraszonátáját és Josef Suk Négy darabját hallgathatjuk meg. A műfaji kínálat (versenymű, kamarazene, zsánerdarabok) éppoly változatos, mint az előadó-apparátus: szimfonikus zenekari kíséretes és hegedű-zongoraművekkel egyaránt találkozhatunk. A Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát a cseh repertoárban otthonos, kiváló fiatal dirigens, Jakub Hrůša vezényli rátermetten, a zongoraszólamot Charles Owen tolmácsolja érzékenyen.

Augustin Hadelich különleges sorsú művész. Sikerekben bővelkedő csodagyermeki évek után tizenöt évesen szülei olaszországi farmján egy tűzben súlyosan megég, életéért küzdenek, húsz operáción esik át (arcán ma is ott a megpróbáltatások nyoma), s egy ideig úgy tűnik, nem hegedülhet többé. Mindezek után újratanulja a hangszert, a New York-i Juilliard School of Music növendéke lesz, s ma Grammy-díjas világklasszis. Hegedülése tiszta, nemes muzsikálás, ha kell, virtuóz, ha kell, lírai, számtalan árnyalattal örvendeztet meg, s mindenekfelett: képes felidézni a cseh zene zamatait.

Warner Classics, 2020

Figyelmébe ajánljuk