Tartalom

MaNcs 32. évf. 42. sz. (2020-10-15)

Publicisztika

Lőrincz Balázs Bendegúz

Publicisztika

Téves hívás

Megoldja-e az egészségügy bajait a szolgálati jogviszonyról szóló törvény?

Kezdjük a jó hírrel, mert hát ki hitte volna, hogy a Narancsban a robotsebészet kapcsán általam bezzegországként citált Szlovákia egészségügyi rendszerének néhány eleme ilyen hamar elérhető közelségbe kerül a magyarok számára: „Szlovákiában konkrétan büntetik a hálapénz elfogadását, a szlovák orvosok megkeresik a német orvosok bérének nagyjából a felét, és nem átallanak tömegesen Szlovákiában maradni.” 

Gerevich András

Publicisztika

Gyerekkor mesék nélkül

Megismerni, elfogadni és megélni a homoszexualitást

Már gyerekkorban fontos megteremteni azt a világképet, mely szerint a melegeknek is helyük van a társadalomban.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Házasság mögé bújva

„Gyorsabb lesz és egyszerűsödik az örökbefogadás folyamata, a jövőben akár 9 hónap is elegendő lehet ahhoz, hogy azok, akik gyermeket szeretnének, mielőbb szülővé válhassanak” – harangozta be május végén Novák Katalin államtitkár azt a törvénymódosítást, amelyről hamar kiderült, hogy alapvető és pozitív változásokat nem fog hozni.

A szerk.

A szerk.

Ígéretes vereség

Az október 11-i időközi országgyűlési választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú egyéni választókerületben (evk.) magabiztosan nyerte a Fidesz jelöltje (50,9 százalék) az ellenzéki összefogás indulója előtt (45,9). A különbség 1722 szavazat, s ez igen tekintélyes mennyiség, mivel a választásra jogosultak mindössze 45 százaléka jelent meg. (Ez jóval kevesebb a „rendes” parlamenti választások részvételi arányánál, bár időközin nem számít alacsonynak.)

Egotrip
Belpol

Könyvpiac: új tulajdonosi kör állami hátszéllel

Belpol

Belelapoznának

A magyar könyvpiacnak volt már jobb éve, mint 2020, de a karácsonyhoz közeledve a szereplők bizakodnak a kereslet emelkedésében. Mindeközben állami hátszéllel új tulajdonosi kör bukkant fel a terepen. Mi következik ebből az utolsó, eddig javarészt érintetlen és profitábilis kultúraközeli területre nézve?

Járványhelyzet az óvodákban

Belpol

Védtelenül

Mi a helyzet ott, ahol a legkisebbekre vigyáznak, ahol nem lehet maszkot adni a gyerekekre, és ahol egyetlen megbetegedő óvónő is problémát okoz, mert a helyettesítés alig megoldható? Megnéztük, milyen őszt hozott a koronavírus az óvodákba.

Gyalázatosan elbánt a kormány az egészségügyi szakdolgozókkal

Belpol

Korbács és korbács

Az orvosbérek emelésével egy időben engedélyköteles lesz a másod- és harmadállás, s széles körben válik lehetségessé az átvezénylés. Mindez az egészségügyi szakdolgozókra is vonatkozik – ráadásul béremelés nélkül. Az indoklás szerint ez nekik már megvolt.

A Hell Energy és a Barabás család

Belpol

Avalon sötét lovagjai

Magyarország egyik leggazdagabb családja a miskolci Barabás família. Energiaitaluk valóságos piaci siker, s egy ideje más üzletekben is teret hódítanak – miközben e nehéz időkben is bőven részesülnek állami támogatásban. Kik ők, honnan jöttek és hova tartanak?

Külpol

Kirgizisztán választás után, káoszban

Külpol

Forradalmak gyermekei

Október 4-én parlamenti választást tartottak a kis közép-ázsiai köztársaságban, Kirgizisztánban. Az eredmények – többszöri – kihirdetése után azonban kiderült, súlyos gondok adódtak a választás tisztaságával kapcsolatban.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Akhilleusz pajzsa

Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái

Besnyő Évát sok, ma már megkerülhetetlen művész ismerte és szerette.

Könyv

Könyv

Könyv

Két pogány közt

Claudia Weber: A paktum – Hitler és Sztálin gyilkos szövetsége 1939–1941

„A konfliktus egyre élesebbé lett, s végül a két imperialista tömb országai között kirobbant a háború. Ebben a bonyolult helyzetben a Szovjetuniónak, a szocializmus legfőbb bástyájának gondoskodnia kellett önnön biztonságáról. S valóban, egy időre sikerült is elodáznia a háborúba való belépését.”

Interjú

Könyv

„Kint is, bent is, boldogan”

Almási Miklós esztéta

Az ELTE BTK napokban 88. életévét betöltő professor emeritusa drámaelméletet és közgazdaságtani alapismereteket tanít a 90-es években többekkel együtt általa is létrehozott kommunikáció szakon. Az utóbbi két évben 3 könyve jelent meg, így tart 30-nál. Trendkutatásról, falvésésről és az Aczél-boyságról beszélgettünk vele.

Zene

Lemez

Zene

Közkívánatra

Doves: The Universal Want

Ha volt zenekar a 2010-es években, amely nagyon hiányzott, akkor sokan a Doves nevét említenék.

Interjú

Zene

„Játszótérként kezelem”

Herold János (iamyank) zeneszerző, producer

Dobosként kezdte, fokozatosan az elektronika felé fordult, de egy szimfonikus zenekar mellett is ugyanolyan otthonosan érzi magát, mint technoszettet játszva. Zenei tervei mellett arról is beszélt, hogy milyen gyakran teszik szóvá extravagáns külsejét.

Színház

Színház

Színház

A vörös vonal

k2 Színház: Cucli IV. rész – Meseország valakiké

Nagy szerencse, hogy országunk miniszterelnöke mindenhez ért, és mindenről meg is tudja fogalmazni jól átgondolt, kiérlelt véleményét. Mondott ezt-azt a Meseország mindenkié című könyv kapcsán is, a k2 Színház pedig gyorsan készített erről egy előadást.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Szilénoszi reggelek

Bochkor Gábor visszatért

A kedves magyar rádióhallgató elég könnyen abban a helyzetben találhatja magát, amiben Bill Murray a sajnos felejthetetlen címfordítással megvert Idétlen időkig (leánykori nevén Groundhog Day) című filmben. Elég csak reggelente bekapcsolódnia valamelyik kereskedelminek hívott rádió úgynevezett show-műsorába, hogy akárcsak Phil Connors, ő is úgy érezze, már megint és mindörökké ugyanarra a február másodikára ébredt. Csak éppen itt nem Sonny & Cher énekli az I Got You Babe-et, hanem egy uniformizált hang szellemeskedik, hadar és röhög szünet nélkül.

Tudomány

Fizikai Nobel-díj 2020

Tudomány

Einsteini koponya

Igazán illusztris társaság kapott a fekete lyukakkal kapcsolatos kutatásokért fizikai Nobel-díjat az idén – közöttük fele­részben Roger Penrose, a University of Oxford hérosza, a fizika és a matematika élő legendája.

Interjú

Tudomány

„A bűnbakképzésnek régi hagyományai vannak”

Romsics Ignác történész

A nagy birodalmak, sőt a kisebb méretű államszövetségek helyébe is többnyire nemzetállamok léptek Közép- és Kelet-Európában, miközben a kisebbségi kérdés egy pillanatra sem veszített élességéből. A békediktátumok hasonlóságáról, a Trianon-trauma feloldásáról és a ránk kényszerített emlékezetpolitika veszélyeiről is beszélgettünk új könyve megjelenésekor a történész-akadémikussal.

Gasztro
Mikrofilm

Animációs tévésorozat

Mikrofilm

Élet a kapszulában

Pendleton Ward és Duncan Trussell: Éjféli gospel

E különös és végtelenül szórakoztató hibrid epizódjai a The Duncan Trussell Family Hour című podcastsorozat néhány beszélgetését öntik pszichedelikus, élénken villódzó formába. Az alkotók közül Pendleton Ward már ismerős lehet a Kalandra fel! című kellemesen elborult, csak látszólag gyerekeknek szóló animációs sorozattal.