Meghalt Ozava Szeidzsi, a legendás japán karmester

  • narancs.hu
  • 2024. február 9.

Zene

A Bostoni Szimfonikusok egykori vezetője 88 éves volt.

Február 6-án elhunyt Ozava Szeidzsi világhírű karmester (angol átírással: Seiji Ozawa). A halálát szívelégtelenség okozta tokiói otthonában.

Az egykori Mandzsúriában született, és sokáig zongoraművésznek készült, ezt azonban egy rögbisérülés meghiúsította. A tokiói Toho Gakuen Zenei Főiskolán sajátította el a vezénylés alapjait. 1959-ben indult el a karrierje, amikor megnyert egy karmesterversenyt Franciaországban. Ezután Herbert von Karajan tanítványa lett, később pedig Leonard Bernstein meghívására asszisztens karmester lett a New York-i Filharmonikusoknál.

 
Seiji Ozawa
Forrás: Decca Classics

 

1973-ban első ázsiaiként lett a Bostoni Szimfonikusok vezetője, ezzel párhuzamosan a Bécsi Operaház zeneigazgatója volt 2002 és 2010 között. 1984-ben saját zenekart alapított Japánban.

Még 2020-ban is jelent meg lemeze, amelyen Martha Argerichcsel közösen készített Beethoven egyik zongoraversenyéből.

Rendkívül népszerű személyisége volt a klasszikus zenének. A japán íróval, Murakami Harukival közös könyve Absolutely On Music címmel jelent meg 2011-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk