Vánszorgó vicinális - Pascal Moretti: Corto Maltese - Az elveszett aranyvonat (rajzfilm)

  • Balázs Áron
  • 2005. augusztus 4.

Zene

Corto Maltese pont úgy néz ki, mintha a Megtorló, James Bond és egy Gaultier-modell keresztezéséből született volna.

Corto Maltese pont úgy néz ki, mintha a Megtorló, James Bond és egy Gaultier-modell keresztezéséből született volna. Napcserzette bőrét fekete-kék matrózcsíkos ruha mögé rejti, fején jól áll a tengerészsapka. Ballonkabátja láttán eheti a sárga irigység az összes szuperhéroszt. Egyik körmére égett csikket dobja el a másik után, ő a maszkulin hős archetípusa. Éppen ezért csak comicson létezik, kalandor barátjával, a jó nevű Raszputyinnal, egy francia képregényfolyam egész estés rajzfilmváltozatában próbálja meghódítani a hölgyközönség szívét. A szemfülesebbek Dior parfüm-reklámként emlékezhetnek rá. Egyszer Párizsban járva botlottam Corto Maltese újságokba, odakint rendkívül népszerű, afféle bohém kalandorként tartják számon (arrafelé családtagnak számítanak az ilyenek).

Valamikor az első világháború utáni Kína, Mandzsúria, illetve Szibéria között utazgat a Kapitány a cári arany után koslatva. Vajon sikerül-e a nyomára bukkannia? Hajón, vonaton, repülőn és gyalogosan kellene lépést tartani Cortóval, ám a név- és eseményözönben ez bizony nem könnyű. Inkább nehéz. Ha akarom, hű adaptáció, a rajzfilm igencsak hasonlít a képregényre, de ez egyben a legnagyobb baj forrása is: a széteső képkockák sehogy sem akarnak filmszerű folyamattá alakulni. A játékidő nagy része dögunalmas vonatozással telik, amit csak néha zavar meg az olykor Rimbaud-idézeteket mormoló főhős monológja és a különböző nációkhoz tartozó hadurak gépkarabélyának monoton kattogása. A hosszú és zavaros történet kiüti a mégoly csodálatos képi világot, a lassan hömpölygő rajzmű érdektelenné, szereplői unalmassá válnak. Többet ért volna talán epizódokra darabolni a hosszan szótlan hős kalandjait, netán játékfilmre adaptálni a történetet (annak most amúgy is erős szezonja van). A magyar nézőnek ez alighanem mások szerint is túl sok, vélhetően ezért vetíti egy szem budapesti filmszínház. Ott is másodmagammal bóbiskoltam végig.

Forgalmazza a Szimpla Film

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!