A DK és a Momentum is kiszélesítené a vitát az EP-jelöltek körében

 • narancs.hu
 • 2024. május 18.

Belpol

A DK a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét, a Momentum a Tisza Párt "valódi listavezetőjét" várja vitára.

"Vitára hívjuk a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét" – írja közleményében a Demokratikus Koalíció (DK).

Mint fogalmaznak, "a demokratikus vita jó, az embereknek joga van tudni az EP-választás előtt, hogy a pártok, politikusok milyen Európa-képet képviselnek. A felmérések szerint csak a Fidesznek, a DK-MSZP-Párbeszéd közös listájának és a Tisza Pártnak van esélye arra, hogy több képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe. Vagyis érdemes megnézni, hogy ezek a politikusok mit képviselnek. Mert nemcsak a listavezetők lesznek ezeknél a pártoknál EP-képviselők, sőt a Tisza párt esetén a listavezető maga mondta, hogy ő nem lesz az."

Ezért a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjei vitára hívják a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét: 

 • Dr. Molnár Csaba várja Gál Kingát és Dávid Dórát. 
 • Dr. Vadai Ágnes várja Gyürk Andrást és Tarr Zoltánt. 
 • Rónai Sándor várja Győrffy Balázst és dr. Kulja Andrást. 
 • Tüttő Katalin várja Hölvényi Györgyöt és Lakos Esztert. 

"Nincsenek feltételeink. Lehet bármikor, bárhogy. Lehet pártonként egy fővel, külön, de lehet akár többen is. Nekünk minden megfelelő. Ha a többiek azt akarják, hogy ne álljunk meg az ötödik helyezettnél, nekünk úgy is jó" – írja közleményében a DK.

A Momentum is bővítené a vitakört: Miután a TISZA Párt nem vett részt a tegnapi Partizán-vitán, Cseh Katalin vitára hívta Dávid Dórát, a TISZA valódi listavezetőjét, és három kérdést is megfogalmazott felé:

“Tisztelt Dávid Dóra, nem tudom, követte-e tegnap a Partizán csatornáján az EP-listavezetőknek rendezett vitát - én a magam részéről egy hiánypótló rendezvénynek tartom, nagyon fontos kérdésekben ismerhették meg a választók a jelöltek álláspontját, terveit és eredményeit.

Magyar Péter hiányzott erről a vitáról. Viszont lehetőség még lesz, hogy a TISZA Párt is bemutathassa a terveit egy demokratikus vita keretében - például szerdán, a Szabadság Körei által szervezett vitán, amelyen a Momentumot képviselve én is ott leszek, és amelyre Önt is meghívták.”

Cseh Katalin 3 kérdést is feltett Dávid Dórának, amire a Momentum korábban nem kapott választ Magyar Pétertől:

 • Akkor is odaadná az uniós pénzeket Orbán Viktor kormányának, ha az semmilyen antikorrupciós garanciát nem adna a pénzek szabályos elköltésére?
 • Akkor is békét kellene kötnie Ukrajnának Oroszországgal, ha ez jelentős ukrán területek feladásával járna?
 • Akkor is az európai integráció gyengítése mellett érvel, ha ezzel az EU végleg elveszítené nagyhatalmi státuszát az USA és Kína mellett?

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

 • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

 • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

 • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.