Az akkumulátor-oroszlán barlangjához is elment Magyar Péter

Belpol

Magyar Péter előbb a gödi Samsung SDI előtt, majd a váci főtéren tartott beszédet szombaton. Szóvá tette az akkumulátorgyárral kapcsolatos problémákat, de a különleges gazdasági övezetről nem ejtett szót. Több ezren voltak rá kíváncsiak. 

Kis utcákon lehet eljutni az ország leglehangolóbb játszóteréig, amely mögött a Samsung SDI akkumulátorgyár tornyosul. A kertesházak mellett egymás hegyén-hátán parkoltak az autók szombaton késő délután, ugyanis Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és európai parlamenti listavezetője ezt a szimbolikus helyszínt választotta az országjárásának gödi állomásaként. 

Beszédét hat órára hirdette meg, ezt megelőzően húsz perccel már szép tömeg gyűlt össze, több százan várakoztak annak ellenére, hogy a gyár dél-keleti részén, az M2-es autóút mellett található helyszín nem kimondottan frekventált. Főleg, fiatalok, családos emberek látogattak el ide, de voltak idősebbek is a hallgatóság soraiban. Előkerültek a nemzeti lobógók, és a várakozás során főleg a nemzeti érzelmekre rájátszó számok, így például a Nélküled, az Európa, a Mi vagyunk a Grund!, valamint a Nemzeti dal feldolgozása csendült fel. 

Nem sokkal hat óra után lépett fel a rögtönzött színpadra Magyar Péter, aki Göd előtt Ócsán, Cegléden, Gödöllőn, valamint Szentendrén járt, és mindenhol sikerült tömegeket megmozgatnia. Azt is bejelentette, hogy vasárnap feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért, amiért rákerült a Fidesz plakátjára, melyen háborúpártinak van beállítva Soros György, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenccel együtt. 

„Itt állunk a hírhedt Samsung akkumulátorgyár előtt vagy mellett” – kezdte beszédét Magyar, aki emlékeztetett, 2018-ban épült meg az üzem, és annak ellenére, hogy kötelező lett volna a környezeti hatástanulmány, hatásvizsgálati eljárás, és egy egységes környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása, öt éven keresztül, 2023-ig környezethasználati engedély nélkül működött a gyár.

„Nem véletlen, hogy bezárták, megszüntették Magyarországon Orbánék a környezetvédelmi minisztériumot. Nem véletlen, hogy leépítik a környezetvédelmi hatóságokat. Nem véletlen, hogy ha vannak szakemberek akár itt, vagy akár Debrecenben, akik ki merik vagy ki akarják mondani a valóságot, hogy milyen veszélyes technológiákról is van szó, azokat azonnal eltávolítják a munkahelyükről” – mondta. 

2023-ban – folytatta – a Pest megyei kormányhivatal anélkül, hogy érdemi vizsgálatot folytatott volna, 2033-ig környezetvédelmi használati engedélyt adott a gyárnak. A zaj csökkentése miatt a hatóság két intézkedési tervet is előírt, azonban a gyár egyiket sem teljesítette. „Milyen országban élünk ma Magyarországon? Jelentések szerint magzatkárosító anyag került az itteni csatornába, így már nem csak a gyárnak helyet adó Göd, hanem Dunakeszi és más közeli településeken élők is veszélyben vannak emiatt a gyár miatt. (...) A bíróság már több mint két hete lényegében felfüggesztette a gödi Samsung SDI Zrt. környezethasználati engedélyét, a gyár mégsem áll le.

Milyen országban élünk? Felfüggesztik az engedélyt, és a gyártás továbbra is folyik! És senki nem szólal meg a kormány részéről” 

– hangsúlyozta. 

 
Magyar Péter a Samsung SDI előtt tart beszédet
Fotó: A szerző felvétele
 

Magyar a beszédében országos témákat (egészségügy, uniós források, orosz hekkertámadás, propaganda stb.) is érintett. Bejelentését, hogy feljelenti Orbán Viktort a háborúpártizó plakát miatt, üdvrivalgás követett. Elmondta azt is, Magyarországon senki nem háborúpárti, hanem mindenki békepárti.

„Beszélhetnénk arról is, ha már oktatás, hogy milyen az iskolák helyzete itt Gödön, hogy konténerekben tanulnak a diákok, hogy beázik a tornaterem, hogy csúsznak a beruházások, hogy háromszor annyiba került, mint ígérték, de ezt önök jobban tudják, mint mi” – mondta Magyar. (Mint azt lapunk augusztusban megírta, a Huzella Tivadar általános iskolában nincs elég hely, ezért két konténert állított fel a tankerület, a tornacsarnok teteje pedig a nagy esőzések miatt megrongálódott). 

Nagyjából ezzel ki is fújtak a Gödöt érintő témák. Pedig érdekes lett volna hallani még, hogy mit gondol a különleges gazdasági övezet (kgö) 2020-as létrehozásáról, melynek értelmében a gyár adóbevételei nem a városnak, hanem a megyei önkormányzathoz mennek, ahonnan pedig fideszes szervezeteknek. Főleg, hogy a kgö létrehozásának idején Magyar exfelesége, Varga Judit igazságügyi miniszter volt. Magyar ezt a témát viszont nem érintette beszédében. 

 
Magyar Péter a közönsége előtt Gödön
A szerző felvétele
 

Rétvári Bence Deutsch Tamással szív és bulizik

Magyar Péter országjárásának Pest megyei szakaszának utolsó állomása Vác volt. A város főterére hirdette meg a beszédét, amely egy lényegesen frekventáltabb helyszín. A belváros megtelt parkoló autókkal, igaz, a Duna-parton motoros találkozó volt. Gödön pár ezer ember lehetett kíváncsi a beszédére, a szomszédos településen viszont már több ezren összegyűltek, köztük önkormányzati képviselők is, akik áhítattal figyelték a Tisza Párt alelnökét. A helyi Fidesz pedig végig felvételt készített Magyarról, illetve előkerültek a nadrágszíjas plakátok is. 

Önöknek is megvannak a helyi feudális földesurai. Az egyiket úgy hívják, hogy Rétvári Bence. Azt nyilatkozta – nem tudom, hogy mit szív, lehet, hogy Deutsch Tamással közösen járnak partikra –, azt nyilatkozta, hogy Magyarországon a tízezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok átlagát. Nem tudom, lehet. Én úgy tudom, hogy csak Pest megyében van 64 betöltetlen háziorvosi praxis. Országszerte több, mint 800. Tehát országszerte több százezer magyar honfitársunk van napi alapvető orvosi ellátás nélkül. És a még meglévő háziorvosaink 30 százaléka is 70 év feletti” – mondta Magyar Péter. 

Mint folytatta, „Bencéhez köthető az is”, hogy egy több száz millió forintot érő váci ingatlan került egy hozzá köthető alapítványhoz, melyet a személyi titkára vezeti. „Ez a közpénzzel jócskán kitömött Dunakanyari Védegylet Alapítvány. Ez [az ingatlan] egykor könyvtárként és múzeumi raktárként üzemelt, most pedig egy fideszes hely lett”. (Az alapítvánnyal, a Káptalan utcában található ingatlannal, valamint a Rétvári Bencéhez köthető szervezetekkel többször is részletesen foglalkozott a Narancs.hu). 

Vácon is kitért Gödre és a Samsung SDI-re is, melynek a levegőben és a vízben mért károsanyag-kibocsátása Vácra is hatással van. Emlékeztetett, Vácon volt egy véleménynyilvánító szavazás, mely során megkérdezte az önkormányzat a helyieket, hogy szeretnének-e akkumulátorgyárakat vagy munkásszállókat a városban: a nemek aránya mindkét esetben 90 százalék feletti volt. (Mindez azután történt, hogy megírtuk: Vác déli részén egy ingatlanberuházó munkásszállót tervezett létrehozni, és amennyiben kormánypárti vezetése lenne a városnak, ennek újra nekifutna). 

 
Magyar Péter Vácon
A szerző felvétele
 

Magyar Gödön és Vácon is csak pár helyi ügyet hozott szóba, és inkább országos témákkal foglalkozott, ami érthető, hiszen már több, mint száz településen volt, és nem lehet ilyen rövid idő alatt felkészülni mindegyikből annyira, hogy egy órás beszédet tartson belőlük. 

Szóba hozta egyebek mellett az egészségügyi várólistákat, a magas általános forgalmi adót, a családi pótlék megemelésének kérdését, illetve hogy Lengyelország mennyire lehagyta Magyarországot. A rogáni propagandáról azt vallja, hogy embereket tett tönkre, közösségeket zilált szét, és ellenségképeket kreált. „Csak rám eddig – és erre nem vagyok büszke –, kétmilliárd forintot költöttek a lejáratásomra”. A nadrágszíjas plakátokkal kapcsolatban azt mondta, köszöni a fidelitasosoknak, „Kósa Kupak Lali büszke lenne rátok”. Vácon is elmondta, hogy feljelenti Orbán Viktort. 

Idézte a közvélemény-kutatást, amely szerint a 40 év alattiaknál, a diplomások, érettségivel rendelkezőknél, valamint a legfiatalabbaknál, a 18-29 éveseknél vezet a Tisza Párt. Ezt könnyen el is hihetjük neki, ugyanis a váci gyűlésén is a legtöbben ebbe a korosztályba eső emberek voltak, bár jócskán voltak idősebbek is.

Magyar szerint nem lesz egyszerű a küzdelem a Fidesz ellen, ezért a közönség soraiban lévők segítségét kérte, hogy beszéljenek minél több emberrel: „Mondjátok el, hogy van valós alternatíva. Nem igaz az a hazugság, amit húsz éve terjesztenek, hogy vagy Orbán vagy Gyurcsány!” – hangsúlyozta ismét. 

 
Sokan voltak kíváncsiak Magyar Péterre
A szerző felvétele
 

Magyar szerint a Fidesz elveszített kétmillió szavazót 2022 óta, az utóbbi hónapokban pedig hatszázezret. A múlt héten 2,1-2,2 millió szavazójuk volt, az egyhónapos Tisza Pártnak pedig 1,5 millió. Szerinte soha nem volt még olyan a NER történetében, hogy a Fidesz elvesztette a kontrollt. Ezért nem szabad hagyni, hogy a következő 21 napban felálljanak. „A legvastagabb falon is átfogunk menni” – mondta, majd a június 8-i, Hősök terére meghirdetett megmozdulására hívta fel a figyelmet. 

„Túl fontos választás ez ahhoz, hogy hagyjuk, hogy alkalmazzák a trükkjeiket: a krumplit, a pörköltfőzést, a láncszavazást, a buszoztatást” – sorolta Magyar, mire a közönség soraiból többen bemondták, hogy „a rétest”, utalva ezzel arra, hogy Rétvári Bence országgyűlési képviselő „Rétvári rétessel” szokott kampányolni. „Rétes van itt? Ja igen, itt Rétvári féle rétes van, igen, ezt elfejeltettem, elnézést. Szóval túl fontos választás ez ahhoz, hogy hagyjuk. Köszönöm, ha ebben is segítenek. És még egyszer: tegyék meg, hogy a következő 21 napban aktívak lesznek önök is. (...) Mi vagyunk többen, és meg fogjuk csinálni”. 

A beszéd végére besötétedett, előkerültek fáklyák, amitől hangulatossá vált a főtér. Még mielőtt lelépett volna Magyar, a közönséggel együtt elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című ismert népdalt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk