A nemzetbiztonságiak megkérték, hogy inkább ne kutasson Farkas Flórián után

  • narancs.hu
  • 2017. június 1.

Belpol

2013-ig az MTI munkatársa volt, jelenleg a RomNet internetes portál főszerkesztőjeként – társadalmi munkában – a romákat érintő legfontosabb közéleti eseményekről tudósít, és követi mind az ORÖ, mind Farkas Flórián ügyeit Hidvégi-Balogh Attila. Az e heti Magyar Narancsban megjelent interjúban nemcsak a miniszterelnöki biztos körüli botrányokról beszélt lapunknak, hanem arról is, hogy mindez miként hat a romák megítélésére, és miként fojtja meg egy valódi roma érdekképviselet lehetőségét.

Magyar Narancs: A Fidesz és a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette Lungo Drom néhány napja újabb választási szövetséget kötött. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és az első számú roma vezető körüli botrányok után nem volt ez egy kissé váratlan?

Hidvégi-Balogh Attila: Egyáltalán nem. Ha a Fidesz ki akarta volna paterolni Farkast, és Orbán Viktor nem akarná, hogy ő legyen a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos, akkor az elmúlt egy-két évben már léptek volna, a választások előtt pedig már nem fognak kockáztatni. Nem arról van szó, hogy Farkas Flórián egy csapásra tisztességes és tehetséges politikussá vált volna kormánypárti körökben, de látni kell, hogy a magyarországi cigányságot még mindig a Lungo Drom és Farkas emberei tudják a leghatékonyabban mozgósítani, így a kormánypártnak hasznos lehet velük szövetségre lépni a szavazatmaximalizálás reményében. És igen, ezek szerint ez sokkal fontosabb annál, mint hogy a hazai cigányság integrációja és támogatása ne csak papíron, hanem a valóságban is megtörténjen. Ha valóban fontos lenne a Fidesznek a cigányság helyzete, akkor nem paktáltak volna le újra egy olyan emberrel, akinek ennyire sötét a múltja, és akinek az utóbbi években számos csalásnál, lopásnál és egyéb visszaélésnél került elő a neve. Azzal, hogy a megállapodást végül titokban, zárt ajtók mögött ejtették meg, a Fidesz vezetőit kímélték meg a kellemetlen újságírói kérdésektől. Maga a megállapodás viszont komoly figyelmeztető üzenet a hatóságoknak és azon szervezeteknek, személyeknek, akik ellenpólusai kívántak lenni Farkas Flóriánnak. Tudatták: megvédjük az emberünket, és mindenki álljon vissza a sorba.

(…)

Farkas jelenlegi helyzetének megértéséhez fontos tudni azt is, hogy honnan jött, és milyen homályos részletek vannak az életútjában. Nagyon sokat kutattam az után, ki is ez az ember, a saját szűk környezetéből is szereztem be információkat, és akkori barátai közül is sokan mondták, hogy Farkas Flórián az előző rendszerben együttműködött a hatóságokkal. (…) Azt tudjuk, hogy MSZMP-tag volt, majd a rendszerváltás után az MDF-hez közeledett, de miután nem jutott jelentősebb pozíciókhoz, a szocialistákhoz állt át, 1998-ban aláírt Horn Gyulával egy együttműködési megállapodást már a Lungo Drom első embereként. Parlamenti helyet akart, de nem kapott, így aztán jött a Fidesz. A kormánypártnál is jól jött egy díszcigány, így is mutathatták, hogy nekik fontos a romák ügye, miközben kaptak egy számukra politikailag megbízható és kézben tartható embert. Zsarolható, hiszen még a rendszerváltás előtt háromszor is elítélték különböző ügyekben, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt, majd 1998-ban politikai okok miatt eljárási kegyelmet kapott Göncz Árpád akkori államelnöktől. (…)

MN: És mit várnak el tőle?

HBA: Annak biztosítását, hogy a cigányság jelentős része a Fideszre szavazzon. Ennyire egyszerű ez az egész. Amíg ezt hozza, és nem jut el addig valamely nyomozás, hogy aztán a bírósági szakaszban ellene ítélnének, addig meg is fogják védeni. Hogy mennyire fontos szereplő, azt akkor is láthattam, amikor éppen az egyik ügyében oknyomoztam, és megkért a Nemzetbiztonsági Hivatal, hogy fejezzem be a kutakodást. (…)

A Hidvégi-Balogh Attilával készített interjú teljes szövegét a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk