Ácsi! Mégse tehetnek a szabályokra az akkugyárak

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 23.

Belpol

A kormány nem úgy gondolta, átírják a pénteken hatályba lépett környezetvédelmi rendeletet, ami bármit megengedett volna az akkugyáraknak.

Egy múlt heti, a veszélyhelyzetre hivatkozó kormányrendelet sokkszerű változást vetített előre a környezetvédelmi szabályozásban. A rendelet szerint ugyanis lehetővé teszi, hogy a hatóságok ne határozattal kötelezzenek cégeket a jogkövető magatartás betartására, hanem akár egy szerződéskötéssel megússzák a szankciót akár a legszennyezőbb cégek is. A  – WWF Magyarország szerint ez a környezetvédelmi szabályozás sárba tiprása, hiszen akár azt is lehetővé tenné, hogy az akkumulátorgyárak bármiféle környezetkárosítást megússzanak azzal, hogy bocs, szerződésben mondjuk ki, hogy többet ilyet nem csinálunk. 

Az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor sebtében kiadott egy közleményt, miszerint „a kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Közlönyben megjelenik”. Ezek szerint nem történt más, mint hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel nem sikerült átolvasni és értelmezni a jogszabálytervezet szövegét. Persze minek is, hiszen rendeleti úton bármilyen törvényt öt perc alatt át lehet írni akár többször is egymás után.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.