WWF: A környezetvédelem utolsó bástyáit is ledönti a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 23.

Belpol

Egy vészhelyzetre hivatkozó kormányrendelet tulajdonképpen büntethetetlenné tenné az akkumulátorgyárakat.

Egy csütörtöki, a veszélyhelyzetre hivatkozó kormányrendelet lehetővé teszi, hogy szerződéskötéssel megússzák a szankciót akár a legszennyezőbb cégek iselemzi a jogszabályt a WWF Magyarország. A szervezet a jogszabály visszavonását kéri és tárgyalni szeretne a környezetvédelmi intézményrendszer megerősítéséről.

A WWF állásfoglalása szerint „a környezetvédelmi intézmények és alkalmazotti státuszok leépítése, a közigazgatásban tapasztalható egyre növekvő szakemberhiány, a környezetügyi irányítás feldarabolása egy olyan tendenciává vált, ami az elmúlt két évben markánsan kirajzolódik. Határozott álláspontunk, hogy az új iparosítási törekvések kizárólag úgy elfogadhatóak, ha e mellé egy ütőképes, a magyar állampolgárok érdekeit figyelembe vevő és a jogszabályokat szigorúan betartató, megelőző szemléletű megújult közigazgatás is születik. A környezetvédelem alapelvei […] számos esetben nem érvényesülnek megfelelően hazánkban, és a magyar emberek fizetik meg a profitorientált vállalatok környezeti költségeit, olykor egészségükkel, életéveikkel fizetve. […] Hiszen a háború okozta külső fenyegetések mellett sem szabad megfeledkezni a belföldi veszélyről, amit otthonunk környezetének pusztulása jelent.”

A szervezet szerint a „nyúlfarknyi” kormányrendelet két dolgot rögzít csak: „Egyrészt kijelenti, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértést elkövető ügyféllel szembeni szankciót kiválthatja a jogsértés helyrehozatalát célzó szerződéssel, másrészt felsorolja azokat a szankciókat – például bírság kiszabása, tevékenységtől való eltiltás –, amiket a hatóság nem alkalmazhat a jogsértéssel kapcsolatos szerződés teljesítéséig. Mindez azt jelenti, hogy lesznek olyan – ismeretlen szempontok alapján kiválasztott – ügyfelek, akik akár súlyosan környezetkárosító tevékenységük ellenére sem kapnak semmilyen büntetést, miközben a kormányrendelet aránytalan munkát és felelősséget ró az egyébként is súlyosan kapacitáshiányos hatóságokra. Így a hatóságoknak kellene részletesen megszabniuk a környezetkárosítás helyreállításának mikéntjét, és ezzel számos új felelősség hárul rájuk, miközben a jogsértés elkövetője mentesül a szankciók és bizonyos felelősségek alól” – elemezte a végeredményt Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője, hozzátéve, hogy ez így nemcsak igazságtalan, de veszélyes helyzetet is teremt, ugyanis a környezetkárosítókat semmiféle felelősség nem terheli.

Nehéz nem arra gondolni, hogy a kormányrendelet összefüggésben van az akkumulátor-iparággal kapcsolatban felmerülő botrányokkal, hiszen ezek a gyárak így tulajdonképpen büntethetetlenné válnának. Arról egyelőre nincs hír, hogy milyen esetekben alkalmazná a kormány a büntetések helyetti szerződéskötési opciót.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk