Az MKB Veszprém felemelkedése

Az ékszerdoboz

  • Rényi Pál Dániel
  • 2013. július 20.

Belpol

Huszonöt év alatt Európa egyik legütőképesebb kézilabdaklubja épült fel Veszprémben. A siker az elmúlt esztendőben Simicska Lajos érdeklődését is felkeltette, egyre több a pénz Veszprémben, s nemrég éppen a Fidesz fő pénzügyi háttéremberének bizalmasa, Fonyó Károly lett a klub elnöke. A veszprémi csoda mögé néztünk.

2013. június 9-én a Veszprém férfi kézilabdacsapatának otthonában, a varázslatos Veszprém Arénában fesztiválhangulat uralkodott. A kontinens egyik legerősebb csapata, az MKB Veszprém emblematikus játékosát, a - levezetésként Katarba távozó - kubai származású sokszoros magyar válogatott Carlos Pérezt készült méltó módon elbúcsúztatni. Pérez 16 évet húzott le Veszprémben, igazi ikon lett a szurkolók szemében. Az 5000 fős arénába majdhogynem csak kihalásos alapon lehet bérlethez jutni, és mivel ez nemcsak az ünnepelt sztár, de a szezon utolsó mérkőzése is volt, a meccsre már hetek óta nem lehetett jegyet kapni. Hogy mit jelent a kézicsapat ma Veszprémben, azt jól mutatja, hogy a Kiel elleni Bajnokok Ligája (BL)-negyeddöntőre szóló jegyek árusítása előtt százával sátraztak szurkolók a csarnok jegypénztárai előtt. A folyosón majd' minden második ember a csapat tűzpiros mezében feszít, a meccs végén a klub ingyensörrel köszöni meg a közönségnek az egész éves szurkolást. A közönség kórusban élteti a meghatott Pérezt, és a meccs egyfajta utóbajnoki ünnepléssel is felér. A csapat idén ugyanis egymást követő ötödik évben tudta megvédeni bajnoki címét. Ez önmagában is megsüvegelendő sorozat, de az elmúlt két évtized eredményei ennél is nagyobb tekintélyt parancsolnak: 1991 óta mindössze háromszor fordult elő, hogy nem a Veszprém lett a magyar férfi kézilabdabajnok.

Sasszem megalapoz

1970-ben a veszprémi Bakony Vegyész TC volt az első női vidéki csapat, amely első osztályú bajnoki címet ünnepelhetett - ez a siker alapozta meg a helyi kézilabdasport hagyományait. A Vegyészből 1976-ban alakult meg a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) férfi csapata, és a klub vezetői, Forró Ferenc és Fekete László a vegyészmérnök végzettségű Hajnal Csabát tették meg az új csapat ügyvezetőjének. Hogy ez mennyire jó döntésnek bizonyult, azt a csapat elmúlt három és fél évtized alatt elért sikerei mutatják. A városban úgy tartják, hogy a veszprémi kézilabdát két dolog tartja életben: az egyik a harmincöt éve töretlenül felcsendülő "Építők-építők!" rigmus, a másik pedig Hajnal Csaba. Hajnal vezetésével az Építők egyből megyei bajnok lett, alig négy év működés után a csapat kilépett a nemzetközi porondra, és 1985-ben, illetve 1986-ban már magyar bajnoki címet ünnepelhetett. A helyiek elmondása szerint a kezdeti évek, sőt évtizedek során az önkormányzat alig támogatta a klubot, így Hajnal ügyvezetőre kulcsszerep hárult abban is, hogy szponzort találjon. Erre azért is égető szükség volt, mert '87-re a VÁÉV tönkrement. Hajnal közreműködésének hála végül a veszprémi Bramac Kft. lett a klub névadó támogatója. Hajnalt a VÁÉV csődje és az azt követő pánik döbbentette rá, hogy nem szabad egy lábon állni, több támogatót kell megnyerni a klubnak. (Lásd: Annyi bajnok legyen!, Magyar Narancs, 2007. március 15.)

De az ügyvezető nemcsak a biznisszel boldogult, a nagy tehetségekhez is mindig jó szeme volt. A Veszprém sose méregdrága sztárokból rakta össze a csapatát, a Hajnal-féle játékospolitika inkább volt "sztárcsináló": a városból a válogatottságig jutó, nemzetközi karriert befutott játékosok sora vált ismertté. A '90-es évek elején ilyen volt például a kis vidéki csapatoktól elhozott Csoknyai István, Éles József, az ifiből felkerült kapus, Perger Zsolt. Később szintén Veszprémben lett a 2001-ben BL-döntőig jutó csapat tagja és egyben világsztár Carlos Pérez és Pásztor István. De Hajnal remek érzékkel válogatott a környező országok tehetségei között is: a szlovák kapus Ljubomir Svajlen, a szerbiai magyar Sterbik Árpád, a szerb Dejan Peric vagy a később jó pénzért Kielbe eladott Marko Vujin mind Veszprémben lett igazi világklasszis.

Fölfelé

Az első aranykorszak és a veszprémi kézilabda egyeduralma a '90-es évek elejével vette kezdetét. 1992-ben az Éles József kapitány vezette csapat bajnoki címet, kupagyőzelmet ünnepelt, és elhódította a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) is. Ugyanebben az évben a Vasas női csapata bejutott a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) döntőjébe - a kézilabda akkortájt egyike volt azon kevés piacképes csapatsportágnak, amelyek további nemzetközi sikerekkel kecsegtettek. A klub 1993-ban kötött új névadó szponzori szerződést a Fotex Kft.-vel. Alig egy évvel azelőtt, hogy beállt volna az MTK labdarúgó-szakosztálya mögé, Várszegi Gábor cégének ez volt az első jelentősebbnek mondható sportszponzorációs kontraktusa. A kapcsolat olyannyira olajozottan működött, hogy a csapat 2005-ig Fotex KC Veszprém néven indult a bajnokságban. A mérleg e periódus alatt 14 magyar bajnoki cím, 10 Magyar Kupa-győzelem, három nemzetközi kupadöntő.

2003 februárjában a Veszprém két emlékezetes mérkőzésen kiverte a BEK nyolcaddöntőjéből a világ egyik legjobbjaként ismert Barcelonát. Nagy László akkor már a Barcelona játékosa volt. A Fotex Carlos Pérez időn túli szabaddobásával öt góllal nyerte a veszprémi visszavágót, és összesítésben egy góllal továbbjutott. A katartikus sportélmény a szponzorok figyelmét is felkeltette, így nem sokkal a veszprémi csoda után több biztosító és bank is bejelentkezett Hajnaléknál. 2005-ben az akkor Erdei Tamás vezette Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) főként azért látott perspektívát a sportszponzoráció kiterjesztésében, mert a pénzintézet vezetése elégedetlen volt a lakossági számlavezetés statisztikáival, és forgatni akarta a bank nevét a mindennapokban. Várszegi és a Fotex ekkor már kivonulni készült az élsport finanszírozásából, és elsősorban utánpótlásprojektekre fókuszáltak - ezért is nem akartak versenyezni az MKB ajánlatával. Erdeiék (három plusz két évre) évi 100 millió forint fix mellett nagyjából 20 millió körüli teljesítményalapú juttatást ígértek és adtak végül a Veszprémnek.

2005-ben az MKB Veszprém éves költségvetése 400 millió forint alatt mozgott. A 2007-2008-as szezonban a csapat megismételte a 93-as bravúrt, és a Rhein-Neckar Löwen legyőzésével ismét KEK-győzelmet ünnepelhetett, ám a klub költségvetésének nagyságrendje és játékospolitikája továbbra sem változott. A költségvetés Hajnal elmondása szerint 2007-ben 440 millió forint volt, amit az MKB-tól és a T-Mobile-tól kapott juttatáson túl a Porsche Hungária, a veszprémi Kinizsi Takarék és az Euronics műszaki áruházlánc rakott össze.

Továbbra sem voltak kiugró összegű igazolások; az opten.hu adatbázisban elérhető utolsó, 2008-as adat szerint a Fotex Veszprém Kézilabda Kft. "jogutódaként" a csapatot üzemeltető Veszprémi Kézilabda Marketing, Kereskedelmi és Ingatlanfejlesztési Kft. "csupán" 329 millió forint nettó árbevételt könyvelt el.

Tragédia után

Marian Cozma halála sok mindent megváltoztatott a klub életében. A román beállós 2006-ban szerződött Veszprémbe a Dinamo Bucuresütitől. 2009. február 8. hajnalán Cozmát egy veszprémi szórakozóhelyen történt incidenst követően szíven szúrták. Ugyanitt és ugyanekkor a csapat szerb átlövője, Zarko Sesum, és horvát kapusa, Ivan Pesic is súlyos sérüléseket szenvedett. A tetteseket az osztrák rendőrség még aznap elfogta. (Később első fokon Raffael Sándor és Németh Győző életfogytig tartó, Sztojka Iván pedig harminc év börtönbüntetést kapott. Tavaly áprilisban másodfokon előbbiek büntetését 18 évre, utóbbiét 8 évre mérsékelték, ami nagy felháborodást váltott ki országszerte.)

A történtek mindenkit sokkoltak, ráadásul a tragédia anyagilag is rosszul érintette a Veszprémet, 2009-ben ugyanis még messze nem voltak olyan lehetőségei a csapatnak, mint manapság. A klub akkoriban évi 5-600 millió forintból gazdálkodott. 2009 májusában Hajnal Csaba el is ment az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságához, hogy 100 millió forintos támogatást kérjen az egyesület veszteségeinek kompenzálására. A klub ebből a pénzből előlegezte volna meg a biztosítási költségeket, a két sérült légiós gyógykezelését, illetve három új játékos szerződtetését, ám végül az öszszeget nem folyósították.

Kálomista Gábor nagy MKB Veszprém-szurkoló, és már korábban baráti viszonyt ápolt néhány játékossal. 2009 végén közel került a klubvezetéshez is, ő volt a producere a Cozma halálát fikciós megoldásokkal is bemutató Szíven szúrt ország című dokumentumfilmnek. Munkáját alig három hónappal a tragédiát követően már be is mutatták a Veszprém Arénában. Kálomista szinte állandó tagja lett a csapat utazó keretének, és a külföldi mérkőzésekre is rendre elkíséri a kéziseket.

A klubigazgatóság részéről senki nem kívánt nyilatkozni, ezért nem könnyű rekonstruálni, hogy miként alakult át a klub vezetése az elmúlt években. A tisztánlátást nehezíti az is, hogy a számokról a klub szponzorai sem közölnek információt. Ami bizonyos: a 2010-es kormányváltás óta eltelt három év során jelentős változások zajlottak le az MKB Veszprémnél.

A 2011-es tisztújítás után a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) új vezetésében egyaránt teret nyert a veszprémi, illetve a fideszes lobbi. Sokáig tartotta magát a hír, hogy a veszprémi Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter lesz a szövetség elnöke, ám ő végül nem vállalta a feladatot. Az év júniusában aztán az úgyszintén fideszes, Navracsics bizalmasaként - és miniszteri biztosaként - ismert Vetési Ivánt választották meg elnöknek, a testület egyik alelnöke pedig a szintén kormánypárti országgyűlési képviselőként ismert Hadházy Sándor lett. A veszprémi vonalnak külön jelentőséget adott, hogy a válogatott gerincét adó MKB Veszprém és a válogatott sorsa sok tekintetben függ egymástól. (Tavaly Mocsai Lajos a Veszprém kispadját hagyta ott a szövetségi kapitányi posztért.) Nagy László tavalyi (a Veszprémbe, illetve a magyar válogatottba történt) hazatérésével kapcsolatban tartja magát az a vélekedés, hogy a 2011-ben a világ legjobbjának megválasztott játékos hazaigazolásának súlyos költségeit a szövetség új főszponzora, a Mercedes-Benz Magyarország állta és állja. Ez a hír szakmai körökben annak ellenére kering mindmáig, hogy a kecskeméti autógyárat üzemeltető cég tagadta az erre vonatkozó sajtóértesüléseket.

Tavaly februári hír, hogy az MKSZ eseti bizottságot állított fel az MKB Veszprém anyagi helyzetének "átvilágítására". Akkor Bienerth Gusztáv MKSZ-elnökségi tag arról nyilatkozott, hogy a klub a pénzügyi nehézségei (tartozásai) enyhítésére 100 milliós igény-nyel fordult a szövetséghez, ezért az MKSZ kezdeményezésére az Ernst & Young könyvvizsgáló cég áttekintette a csapat pénzügyeit. Erre azért is lehetett szükség, mert egyre gyakrabban maradoztak el a bérkifizetések, és volt játékos, aki korábban épp emiatt hagyta el a klubot. Forrásaink ezt azzal magyarázták, hogy miközben évről évre nőtt a klub költségvetése, Hajnal egyre kevésbé volt képes kézben tartani a pénzügyi folyamatokat.

Nehézsúlyú emberek

A százmilliós nagyságrendű elmaradás ismeretében szembeötlő, hogy alig három hónappal később a klub kivásárolta szerződéséből a világ talán legdrágább kézilabda-játékosát, Nagy Lászlót. (Nagy tavalyi hazaszerződéséről keretes írásunkban olvashat részleteket.) A Narancs információi szerint Nagy kívánalmai is szerepet játszhattak abban, hogy a klubvezetés úgy döntött: tavaly júliussal "becsukja" a Veszprémi Kézilabda Marketing, Kereskedelmi és Ingatlanfejlesztési Kft.-t, és a klub működtetésével egy zártkörű részvénytársaságot bíz meg. Ezt részben az indokolta, hogy a világsztár és stábja megcáfolhatatlan anyagi garanciákat és átláthatóbb működést szeretett volna látni a klubnál a szerződés megkötése előtt.

A működés átalakulásával párhuzamosan alaposan megváltozott a klubvezetés összetétele is. A 2012 szeptemberében bejegyzett MKB Veszprém Kézilabda Zrt. egyetlen részvényese maga a klub. Az igazgatóságban sportigazgatóként megtartotta helyét Hajnal Csaba, ugyanakkor bekerült a vezetőségbe Kálomista Gábor és Fonyó Károly, Simicska Lajos egyik legközelebbi üzlettársa is. (Az Euro-AWK Kft. tulajdonosaként Fonyó Simicskával közösen birtokolja a hirdetési piacon csúcsragadozóként ismert Mahír Citypostert, és ő a tulajdonosa a Fidesz-közeliként ismert Metropol napilapot kiadó MTG Metro Gratis Kft.-nek is.) Fonyó dunántúli - közelebbről balatonfüredi - kötődése ismert, és az északi parti vitorlásélethez fűződő szenvedélyes kapcsolatával már lapunkban is foglalkoztunk (lásd: Nekem a Balatont, Magyar Narancs, 2013. május 2.). Információink szerint gyakorlatilag ő intézi a zrt. legfontosabb tárgyalásait, és ő kezeli a pénzügyeit. Noha a spanyol klubokkal az egyeztetéseket állítólag továbbra is Hajnal folytatja, Fonyónak jó németországi kapcsolatai vannak, kitűnően beszél németül, és aktív kapcsolatokat épített ki a Bundesliga csapatainak vezetőivel is. Kálomistával nagyon közeli, szinte mindennapos munkakapcsolatban állnak: míg Fonyó inkább a csapat üzleti ügyeit intézi, Kálomista elsősorban a játékosokkal, illetve a médiával való kapcsolattartásban aktív. A cég tavalyi felállítása során a klub társadalmi elnöke formálisan Hunyadfalvi Ákos lett, akinek fia, Hunyadfalvi Balázs is helyet kapott az igazgatóságban. Hunyadfalvi Ákos egyébként az Országos Választási Bizottság Fidesz-KDNP által megválasztott tagja is egyben, fia pedig a nagyobbik kormánypárt tagja. A klub ügyvezetőjének Sevinger László Zsoltot, a Sopron Bank Burgenland és a Raiffeisen Bank egykori tisztségviselőjét választották meg.

Idén májusra aztán Fonyóék már "hivatalosan" is átvették a klub irányítását. Az egy hónappal ezelőtti közgyűlésen a tagok elfogadták Hunyadfalvi Ákos lemondását, és egyhangúlag Fonyót választották meg a klub új elnökének. Hunyadfalvi azzal indokolta lemondását, hogy "mind a civil foglalkozásában, mind a klubnál betöltött tisztségében az utóbbi időben jelentősen megnőttek a feladatai, a kettős terhet pedig felelősséggel már nem tudta elvállalni". A csapat a 2012-ben indult szezonban egyes források szerint 5, mások szerint 6 millió eurós becsült büdzséből gazdálkodott. Tavaly év végén a román sportlap, a Gazeta például 6 millió euróról írt, ami közelítőleg 1,7 milliárd forint. Annyi biztos, hogy hirtelenjében nagyságrendekkel nőttek meg a klub anyagi lehetőségei.

Szintugrás

Miközben az európai topcsapatok - különösen a gazdasági válsággal küszködő spanyolok - mindegyike csökkenti kiadásait, az origo.hu értesülései szerint a most ősszel induló idényben a Veszprém költségvetése már hétmillió euró, azaz közel kétmilliárd forint lesz. Ma Európa-szerte csak négy csapat ismert, amely ekkora összegből gazdálkodik évente: a német THW Kiel 9,5 millió, a francia Paris St. Germain 9,2 millió euró, a Hamburg 8,5 millió, a Barcelona pedig 7,5 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. (Azzal, hogy ma milyen pénzekből gazdálkodik a klub, Hiányos források című keretes írásunkban foglalkozunk.) Tavaly Naggyal egy időben érkezett a csapat kispadjára a spanyol Antonio Carlos Ortega, és a csapat alaposan bevásárolt a spanyol játékospiacon. Naggyal együtt elhozták Barcelonából a chilei balszélső Cristian Ugaldét és a spanyol válogatott beállós Marco Onetót, továbbá megvették a Ciudad Real és az Atlético Madrid korábbi sztárját, Chema Rodriguezt is. A Narancs információi szerint a három játékos fizetése 20 ezer euró körül mozog, míg a csapat jobb hazai, illetve idegenlégiós játékosai 15 ezer euró körüli összeget keresnek havonta. A cél már ebben a szezonban a kézilabda BL Final Fourba való bekerülés lett volna, ám a THW Kiel megakadályozta ebben a Veszprémet. Kálomista több helyen is úgy nyilatkozott, hogy a kudarc jelentős részben a bírók hibája, de a jelek szerint a vezetőség a következő évben biztosra akar menni, és gőzerővel zajlik a csapat további erősítése. Igaz, hogy Pérez távozik, és Párizsba szerződik Császár Gábor irányító is, de a jelek szerint ősszel az MKB Veszprém így is Európa egyik legerősebb keretével vághat neki a szezonnak. Áprilisban bejelentették, hogy a csapat szerződtette a Kieltől a Bundesliga egyik legjobbjának tartott szerb átlövőjét, Momir Ilicet, aki egy nyilatkozatában nyíltan vállalta, hogy anyagi okok miatt váltott. Császár helyére a klub megszerezte az anyagi gondokkal küzdő Ademár León irányítóját, a BL-győztes és a világ egyik legjobbjának tartott Carlos Ruesgát, és a klub jelenleg is tárgyal egy spanyol és egy német válogatott játékossal.

Pérez búcsúgáláján a világválogatott színeiben több leendő Veszprém-játékos is pályára lépett, és játékukat árgus szemekkel figyelték az aréna VIP-páholyaiból is. A VIP-helyiség egyenként nyolcfős bokszokat ölel fel, a középső és a legjobb kilátást nyújtó VIP-bokszban Simicska Lajos és családja, előttük pedig Porga Gyula veszprémi polgámester foglalt helyet. Beszéltünk a szurkolói csoportok vezetőivel, de ők azt hangsúlyozták, hogy ami a csapatvezetés berkeiben zajlik, az rájuk nem tartozik. Őket csak az érdekli, hogy a csapat továbbra is ott maradjon a világ élvonalában. Egy mellettünk mocorgó szurkoló viszont megerősítette, hogy "a Lajos" a fontos meccseken egyre gyakrabban megjelenik. Fonyó és Kálomista az egész meccset Simicskáék mellett nézték végig. Hiába a sok tucat fotel a VIP-zónában, Kálomista Simicska mögött, egy pótszéken ült, míg Fonyó mellettük, a páholy szegélyére támaszkodott. A körülöttünk megszólított szurkolók szerint majd' minden fontosabb meccsen ez a felállás. Az összekapaszkodásra mindenesetre a továbbiakban is szükség lesz: a hírek szerint ugyanis az ősi rivális, a Pick-Szeged mecénása, Csányi Sándor komolyan fontolgatja, hogy növeli a csapatnak szánt támogatás összegét. A fáma szerint az OTP-vezér feltett szándéka, hogy megtöri az MKB Veszprém egyeduralmát. A felzárkózás szellemében a Pick-Szegednél nemrég bejelentették, hogy a klub új edzője a spanyol válogatottal 2005-ben világbajnoki címet szerzett Juan Carlos Pastor lesz.

Hiányos források

Arról, hogy pontosan milyen forrásokból teremtette elő a klub a "szintugráshoz" szükséges pénzeket, nagyon keveset tudni. A klub honlapja szerint a csapat kiemelt szponzora a Magyar Villamos Művek (MVM), és szponzori szerződés köti a klubot immár a Szerencsejáték Zrt.-hez is. A Magyar Narancs információi szerint az MVM évi több tízmillió forint összegben támogatja a klubot, de az MVM közérdekű adatigénylésünkre adott válasza szerint "az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. nem áll szerződéses kapcsolatban az MKB Veszprém Kézilabda Zrt.-vel". Ez azért is meglepő közlés, mert az MVM logója nemcsak a csapat honlapján, de a bajnoki mez karján is látható. A szintén kiemelt támogatóként feltüntetett Magyar Telekom sajtóosztálya csupán annyit közölt lapunkkal, hogy "a támogatás összegszerűségéről nem tudunk nyilatkozni". Számokról nem tájékoztatott a névadó szponzor MKB sem, csupán annyit közöltek velünk, hogy a "főszponzor által fizetett támogatás összege az elmúlt időszakban érdemben nem változott". Információink szerint az MKB továbbra is mintegy évi 100 millió forinttal támogatja a klubot. Az eredeti szerződéshez képest viszont megnövelték a csapat teljesítményalapú támogatását, ami összesen akár további évi 80 millió forint is lehet. (Kérdéses ugyanakkor, hogy meddig marad a csapat mellett a névadó bank. A piaci hírek szerint a bank 98 százalékos tulajdonosa, a müncheni Bayerisches Landesbank komolyan fontolgatja, hogy feladja itteni állásait, és kivonul Magyarországról. A bank kihátrálására utalhat az is, hogy az együttműködést kezdeményező volt vezérigazgató, Erdei Tamás - aki jelenleg is a klubot üzemeltető zrt. felügyelőbizottságának első embere - nemrég távozott az MKB-tól.) Porga Gyula veszprémi polgármester nyilatkozataiból pedig azt lehet tudni, hogy az önkormányzat az elmúlt három évben az évi 57-ről 68 millióra növelte a csapat támogatását. A már említett Kinizsi Bankon és Euronicsen túl ma már a klub támogatói között van a spanyol autógyártó Seat, az MTD Hungary szerszám- és gépgyár, a közelmúltban pedig csatlakozott a szponzorok sorához a Kékkúti Ásványvíz és a Digi Kft. is.

A Narancs információi szerint a klub gazdálkodása stabil, tehát a bevételek fedezik a folyó kiadásokat - egyedül a banki hitelek törlesztésével küzd a klub. Arról, hogy milyen kölcsönöket kell visszafizetni, szintén keveset tudni. (Mivel a zrt. kevesebb mint egy éve alakult, árbevétele és a forgalma egyelőre ismeretlen.) Az biztos, hogy a 2008 nyarán átadott, bő 4,5 milliárd forintból épült Veszprém Aréna hitelköltségei nem terhelik a klubot. Mint az üzemeltető "Csarnok" Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. sajtóosztályától megtudtuk, a Csarnok Kft. tulajdonosa 100 százalékban Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. A kft. közlése szerint a Veszprém Aréna építési költségeit teljes egészében banki hitelből finanszírozták, ugyanakkor az MKB KC-t a hitelből kifolyólag semmilyen kötelezettség nem terheli.

 

A Nagy-saga

2000-ben Nagy László mintegy 60 millió forint ellenében szerződött Szegedről Barcelonába. Remek üzletet csináltak vele a katalánok, hiszen ma már sokan őt tartják a világ legjobb és legértékesebb játékosának. Szerződése értelmében Nagy kivásárlási ára tavaly 3 millió euró, azaz közel 900 millió forint volt. A felek nem hozták nyilvánosságra, hogy ezt teljes egészében kifizette-e a Veszprém (vagy bárki más), de az biztos, hogy súlyos összeget kellett kicsengetni Nagyért - noha egy évvel később már ingyen lehetett volna szerződtetni. Tavaly a Barcelona 20 százalékos fizetésemelést és pályafutása végéig szóló szerződést ajánlott a klubtörténet első külföldi csapatkapitányának, ám ezt a játékos nem fogadta el. A Barca technikai igazgatója, Enric Masip akkor úgy nyilatkozott, hogy nem tudtak versenyezni a Veszprémmel, amely megduplázta a játékos havi fizetését. Ez alapján Nagy havi bére jelenleg 40 és 50 ezer euró (durván 12 és 15 millió forint) között lehet. Ezt az információt korábban közölte az origo.hu is, és hivatalosan azóta sem cáfolták a felek.

A háromszoros spanyol bajnok és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Nagy ma minden kétséget kizáróan a világ legjobban fizetett kézilabdajátékosa. Az igazolás körülményei azért is keltettek vihart, mert Nagy - aki három éven át nem szerepelt a magyar válogatottban - kevéssel a bejelentés előtt kapta meg a spanyol állampolgárságot, és nagyon úgy tűnt, hogy spanyol színekben utazik a londoni olimpiára. Nem így történt.

Nagyot nemcsak a magyar, illetve spanyol sajtó "vette elő", de külön transzparenseken foglalkoztak vele a szegedi ultrák. Nagy ugyanis egykoron kijelentette, hogy számára csak a Szeged és a Barcelona létezik. A tavalyi Pick-Szeged-MKB Veszprém rangadón a helyi fanatikusok "A Szíven szúrt város!", illetve "Szorított a spanyol csizma, lecseréltem Navracsics papucsra" szövegezésű molinókkal fogadták korábbi kedvencüket.

Egy 2010-ben írott nyílt levélben Nagy nyíltan vállalta, hogy azért nem szerepel a válogatottban és azért nem tér haza, mert - mind játékosként, mind a csapat kapitányaként - elégedetlen az általa irányított csapatok itthoni körülményeivel. Az MKSZ új vezetése a tavalyi év eleji Európa-bajnokságra már ötcsillagos szállodában foglalt szobát, felemelte a játékosok napidíját, és kiemelt biztosítást kötött a válogatott összes játékosára. Mindez kimondva-kimondatlan Nagy meggyőzése végett történt. Nagyot kiemelt megbecsülés övezi mind a veszprémi, mind válogatottbeli csapattársai körében: a játékosok többsége igazi vezérként tekint rá, és nemcsak kimagasló játéktudása miatt néznek fel rá, hanem azért is, mert csapatkapitányként jobb körülményeket és kondíciókat erőszakolt ki a csapattársai számára is.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.