Üzleti sikerek a NER-ben: Matolcsy Ádám két barátja

Az új generáció

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. február 11.

Belpol

Az ifjú pár tagjai alig múltak 30 évesek, de már komoly vállalatbirodalom felett diszponálnak. Sörgyár, agrárvállalkozás, energetikai cég, menő belvárosi éttermek, ingatlanprojektek – valamint uniós támogatás, milliárdos hitelek. Farkas Tímeát és Pintér Mátét nem csak az egymásnak esküdött örök hűség és a jó üzleti érzék köti össze.

Pár éve indult gerillafőzdeként a Hübris, azaz saját főzde híján másoknál főzték le a saját söreiket. A kézműves sör piaca egyre jobban fejlődik Magyarországon, a Hübris söreiről pedig elismerően írnak a szakportálok. Ennek ellenére a cég egyik tulajdonosa és sörfőzője, Kosztolányi-Baji Zsolt 2016 augusztusában még szerényen azt nyilatkozta a Beerporn nevű blognak, hogy „10 év múlva remélhetőleg lesz saját főzdénk”. A társaság Facebook-oldala szerint pedig a „Hübris egy 3 tagú sörfőző csapat, azzal a céllal, hogy új irányt mutassunk a hazai sörfőzésnek”. Nos, a Hübrisnek 10 helyett csak 2 évet kellett várnia a saját főzdére, és kis kutakodás után az is kiderült, mit jelent az új irány a mai Magyarországon.

Árulkodó ingatlanok

2017. eleji bejegyzése után néhány hónappal a Hübris Projekt Kft. 350 millió forintos uniós támogatást nyert sörfőző üzemének berendezésére. A szeptemberben kiírt közbeszerzés novemberre le is zárult, a pályázatból pedig kiderül, hogy a beruházást nem aprózzák el: 2000 literes kapacitással terveznek, amivel akár évi 6000 hl sört is le lehet főzni. A berendezéseket a miskolci ZIP Technologiestól vásárolják, amely olyan söripari óriásoknak szállít csúcsminőségű berendezéseket, mint a Carlsberg vagy az AB Inbev. Ehhez a sikerhez persze szükség volt a megfelelő üzlettársakra is.

A Hübrisről a HVG tavaly annyit tudott meg, hogy Matolcsy Ádámtól béreltek egy 2,7 hektáros területet. Az ifjabb Matolcsy 2016 őszén szerezte meg a szántóként nyilvántartott földet Balatonakarattyán, ahol édesanyja a polgármester. A logisztikai szempontból kitűnő ingatlan belterületté minősítése folyamatban van, de úgy tűnik, a hirtelen jött uniós támogatás megváltoztatta a terveket, és nincs idő egy zöldmezős beruházásra. A Hübris telephelye ugyanis november óta egy székesfehérvári ipari park területén van. Itt egy üzemcsarnokot bérel a leendő sörgyár, méghozzá az Udvarcsarnok 2007 Ingatlanhasznosító Kft.-től, amelyről többet nem sikerült kideríteni, mert a cég tulajdonosa egy panamai bejegyzésű társaság. A Hübris székhelye viszont továbbra is Balatonakarattyán van, méghozzá egy olyan családi házban, amely a Frank Digital tulajdona. A Frank Digital egy kreatív ügy­nök­ség, amelyet Száraz István alapított, nem sokkal a vs.hu portál elindítása után. (Matolcsy Ádám nyilvános megjelenéséig Száraz István építette azt a médiabirodalmat, amely most Matolcsy György jegybankelnök fiáé, és amelybe többek között az Origo és a vs.hu is tartozik. A vs.hu egyébként megroggyant, amikor kiderült: titokban mintegy 600 millió forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól – erről lásd: Rossz vége lett, Magyar Narancs, 2016. május 19. –, a portál azóta takaréklángon, gyakorlatilag az Origo fiókoldalaként működik). Honlapja szerint a Frank elsősorban baráti megrendelésekből és közbeszerzésekből él: dolgoztak a Magyar Nemzeti Banknak, a Budapest Városarculati Kft.-nek, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnek, és a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő MKB-nak. A Frank 230 milliót kapott az ’56-os emlékév büdzséjéből, népszerűsítették a budapesti olimpiát és valahogy sikerült megszerezni a MÁV és a Volán egyesített keresőjét, a menetrendek.hu-t is, ahol a járatinformációk mellett immáron Origo-cikkek is várják a látogatót. Amikor tavaly Száraz eladta az Origót Matolcsy Ádámnak, megvált a Franktől is. Az új tulajdonos Osváth Eszter, a Frank korábbi cégvezetője lett, de úgy tűnik, a társaság a tulajdonosváltással sem került távolabb a Matolcsy-féle érdekkörtől. A Frank székhelye máig az a Klauzál utca 30., ahol egy darabig a vs.hu szerkesztősége volt, és amely ingatlan szintén a Szemerey család birtokában van.

Pintér Máté, Száraz István és Matolcsy Ádám

Pintér Máté, Száraz István és Matolcsy Ádám

 

Még árulkodóbb tulajdonosok

A Hübris nem csupán az ingatlanain keresztül kötődik Matolcsyékhoz. A Hübris Projekt Kft. kisebbségi tulajdonosa a Hübris Sörfőzde Zrt.-n keresztül Kosztolányi-Baji, aki feltehetőleg a sör minőségéért felel a társaságban, az egyebekről valószínűleg a cég másik ügyvezetője, a 31 éves Farkas Tímea gondoskodik. Az Opten adatai szerint a Hübris Projekt Kft. többségi tulajdonosa egy bizonyos F Trans Kft., amelynek tulajdonosai – személyes adataik alapján – Farkas Tímea szülei és nagybátyja. Farkas Tímea több szálon is kötődik a Matolcsy Ádám, ifjabb Szemereyk és Száraz István révén ismertté vált baráti-üzleti körhöz.

Farkas Tímea 2016 végén megalapította a Seedstrom Property nevű ingatlankezelő céget, amely a cégadatok szerint rögtön kapott is egy majdnem egymilliárd forintos hitelt attól a Növekedési Hitelbanktól (NHB), amelynek tulajdonosa a Matolcsy unokatestvér Szemerey Tamás. A Seedstorm mérlege szerint a kötelezettségei meghaladják a 998 millió forintot, az NHB-nak pedig zálogjoga van bejegyezve a társaságra. A Seedstromon keresztül részben Farkasé a Qut Kft. is, ennek ő maga a cégvezetője is. A Qut másik tulajdonosa a HZ Group, amelynek bejegyezési illetékét Szemerey cége, a Bankonzult fizette be. A HZ Group alapítója, Hauser Zoltán korábban Szemereynek dolgozott, jelenlegi tulajdonosa Fináczy Gábor, aki korábban szintén Szemerey munkatársa volt. A Qutról a 444 írt korábban egy meglehetősen furcsa, és szintén Matolcsyékhoz köthető beruházás kapcsán: a Qut a tulajdonosa a budai Várnegyed egyik különösen értékes telkének, ahol egy apartmanhotel építésébe kezdett, a kivitelező pedig az a Raw Development, amely szintén erősen kötődik a Matolcsy családhoz. A Raw Development építette Matolcsy Ádám nyaralóját és luxuslakását, valamint a társaság több megbízást kapott az MNB Pallas Athéné alapítványaitól. Ráadásul a Raw Developmentet egy olyan cég alapította, amelyből Szemerey csak a Raw létrehozása előtt szállt ki. A cikk szerint a Qut is kapott egy 469 millió forintos hitelt Szemerey NHB-jától 2016 februárjában.

Farkasnak ezenkívül van agrár- és energetikával foglalkozó cége is, de ismerősen mozog a vendéglátásban is. Férjével, a szintén Matolcsy Ádám baráti köréhez tartozó Pintér Mátéval és Száraz Istvánnal egyszerre volt tulajdonos a belvárosi Macesz Huszár étteremben. Pintérrel együtt tulajdonosa volt az azóta már bezárt Dob3 sörözőnek is, 2017 elején pedig HPRS 18 néven alapított vendéglátó céget Gianni Annionival és az éjszakai élet ismert nagyvállalkozójával, Szini Bélával közösen. A Hercegprímás utca 18. alatt most a Zeller Bistro étterem működik, de korábban itt volt Száraz István és Pintér Máté szórakozóhelye, a Trafiq, ahova gyakran járt a társaság. A NER fiataljai mostanában már inkább Száraz új koktélbárját, a Frank irodája melletti Black Swant látogatják gyakran.

A 32 éves Pintér Máté benne van a szintén a Hercegprímás utcába bejegyzett Harang Vendéglátóipari Kft.-ben, amely a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Raqpart nevű helyet viszi a nyári szezonban. A Harangban Pintér tulajdonostársa többek között Száraz István, az ismert tévés, Dévényi Tibor, és az ehhez a baráti társasághoz tartozó fia, Dévényi Dániel, valamint a fentebb már említett Szini Béla 83 éves édesanyja is. Pintéré a Madách Imre úti Barside koktélbár, valamint a júniusban nyílt Cupákos étterem is a Dob utcában. Ennyi vendéglátóhely birtokában nem lesz probléma hol eladni a Hübris söreit. Ne feledjük, Matolcsy György unokatestvérei, Szemerey Zoltán és Tamás tavaly megszerezték a Pécsi Sörfőzde 99 százalékát is. A család tehát immáron nemcsak a nagyipari, de a kézműves sörök piacán is megjelent.

Matolcsy Ádám, Szemerey Bertalan és Pintér Máté

Matolcsy Ádám, Szemerey Bertalan és Pintér Máté

 

Az ifjú férj nagy biznisze

A legérdekesebb azonban Pintér Infit Invest nevű cége, amelynek székhelye a Vörösmarty tér 3. Ez a híres Kasselik-ház, a volt Luxus Áruház műemlék épülete. Pintér 2015 decemberében lett az Infit tulajdonosa, és a társaság Pintér felbukkanása után nem sokkal 891 millió forintos hitelt kapott az NHB-tól, erről a 444 számolt be. Az Infit kinnlevőségei már meghaladják az egymilliárd forintot, bevétele viszont egyáltalán nem volt a jelenleg elérhető adatok szerint. Arra, hogy valójában mit csinál a cég és mire kell a gigahitel, a választ egy 2017 tavaszán kiadott építési engedély adja meg, amelyre az V. kerületi kormányhivatal honlapján bukkantunk. Eszerint az Infit a műemlék Kasselik-ház 2., 3. és 4. emeleti irodáiból luxuslakásokat alakít ki, míg a padlásra klímagépházat telepít. Érdemes megjegyezni, hogy Pintér felbukkanásával szinte egy időben, 2015 szeptemberében az épület földszinti és magasföldszinti részeit az MNB-alapítványok egyik projektcége vásárolta meg. A vételár 6,4 milliárd forint volt. A jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. lapunknak adott tájékoztatása szerint ők a társasház albetéteinek 54,8 százalékát birtokolják, az épület többi tulajdonosával pedig nem állnak üzleti kapcsolatban.

És hogy miből futja a pár éve még alig létező NHB-nak ezekre a hitelekre? A válasz egyszerű. A Hübris és a fent felsorolt vállalatok nagy része, ahogyan a Matolcsyékhoz köthető cégek többsége, vagy az MNB közpénzből felhizlalt alapítványainak többmilliárdos vagyo­nát kezelő Optima is mind az NHB-nál tartja pénzét. Így bőven van szabad forrása Szemerey bankjának, amit a hozzá nagyon közel álló cégekhez helyez ki, ha épp arra van szükség. Ő maga viszont nem jelenhet meg ezekben a társaságokban, mert az önhitelezést még a magyar törvények is büntetik. Papíron.

Figyelmébe ajánljuk