Tartalom

MaNcs 30. évf. 01–02. sz. (2018-01-11)

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

Még nyolc év?

Föltételezzük, hogy a soron következő országgyűlési választásokat 2018 tavaszán a jelenlegi esélyes, Orbán Viktor miniszterelnök (államvezető) és apparátusa (a szociológiai­lag tévesen „pártnak” nevezett, ún. Fidesz–KDNP) nyeri meg. Hipotézisünk értelmében alkotmányozó (kétharmados vagy nagyobb) többséggel.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Gazdasági „ellenreform”

Ötven éve, 1968. január 1-jén lépett működésbe a szocialista gazdaságirányítás megreformált modellje, az Új Gazdasági Mechanizmus.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mi az ára itt kinek?

Az ÁSZ hétfőn felszólította a Jobbikot, hogy fizesse be az Államkincstárnak azt a 331 millió forintot meg az aprót, amennyivel a múlt hónapban kiadott s azóta véglegesített jelentése szerint a párt kevesebbet fizetett bizonyos plakáthelyekért bizonyos valakiknek a 2017-es év folyamának a során.

A szerk.

A szerk.

Kéz a kézben Prágában

Megjelenésünk napján már csak egyet kell aludni, s Csehországban elindul a mindközönségesen elnökválasztásnak nevezett kétnapos folyamat, amelynek egyik lehetséges, sőt nagyon is valószínűsíthető kimenetele az, hogy további öt esztendeig marad a Hradzsinban a méltatlanságát elmúlt hivatali idejében napi rendszerességgel bebizonyító Miloš Zeman.

Belpol

Üzleti sikerek a NER-ben: Matolcsy Ádám két barátja

Belpol

Az új generáció

Az ifjú pár tagjai alig múltak 30 évesek, de már komoly vállalatbirodalom felett diszponálnak. Sörgyár, agrárvállalkozás, energetikai cég, menő belvárosi éttermek, ingatlanprojektek – valamint uniós támogatás, milliárdos hitelek. Farkas Tímeát és Pintér Mátét nem csak az egymásnak esküdött örök hűség és a jó üzleti érzék köti össze.

Külpol

A nyugati sajtó válsága

Külpol

Mínuszos hírek

A minőségi sajtó a demokratikus Nyugaton is a túlélésért küzd. A reklámbevételek évek óta csökkennek, apad a vásárlóképes olvasótábor is, miközben az online lapok sem találják a jövedelmezőség vagy legalább a nullszaldó Szent Grálját. Megvizsgáltuk, ki merre keresi a jövő sikermodelljét.

Könyv

Könyv

Könyv

Rétes akar lenni

Sarah Perry: Az essexi kígyó

Ha Charles Dickens és Bram Stoker közösen megírták volna a nagy viktoriánus regényt, az vajon felülmúlná Az essexi kígyót? – tette fel a kérdést Sarah Perry művének egyik lelkes angolszász méltatója, és a magyar recenzens a szokottnál is furcsábban érzi magát az ilyen és ehhez hasonló, többnyire zajosan elismerő kritikák valóságos bokrétájával szembesülve.

Könyv

„Szivarbajok a szemhatáron”

Heltai Jenő háborús naplója

„Idegesítőn hasonlít a helyzet a Javítottéhoz, ott is, itt is ez a bosszantó realizmuskényszer. Hogy csak annak van, nemcsak hogy legitimitása, nemcsak hogy az engedélyezhető, ami valóságosan (kurzív!) van, hanem hogy csakis ez érdekes.

Könyv

Könyv

Nem mutatja, mondja

Philip Roth: Kommunistához mentem feleségül

Ahogyan a regény előképének számító 1950-es film nézői, úgy Roth 1998-as, magyarul 2017-ben megjelent regényének olvasói sem igen értik már, mit is jelentett a háború utáni években kommunistának lenni, vagy éppen feleségül menni egyhez.

Film

Film

„És ahogy találkozik a szörnnyel” - John Carroll Lynch színész-rendező

A kis szerepek nagy királya, Harry Dean Stanton közel 250 filmben szerepelt, köztük olyanokban, mint a Párizs, Texas, az Alien és a Twin Peaks. A jelentős epizodista tavaly halt meg, 91 éves korában. Utolsó nagy alakítása a nálunk épp most látható Lucky címszerepe volt: a film rendezőjével, a jellemszínészként is tevékeny John Carroll Lynchcsel beszélgettünk.

Interjú

Film

A harc rohadt gyümölcsei

Sergio Castellitto színész, filmrendező

Elsősorban színészként ismerjük, de a megjelenésünk napján mozikba kerülő külvárosi balladája, a Fortunata már a hetedik rendezése.

Zene

Lemez

Zene

Slim fitt

Eminem: Revival

Akinek kétségei voltak afelől, hogy már nem a rock az uralkodó zenei műfaj, azt meggyőzhetik a friss számadatok: a streamelések alapján tavaly már többen hallgattak rapet, mint gitáralapú zenét, ráadásul az idei Coachella fesztivál line-upját is inkább a hiphop/R&B előadók uralják, főleg ami a headlinereket illeti.

Interjú

Zene

„Brutális eljövetel lesz”

Áron András „Apey” énekes, gitáros, dalszerző

A Jobbik sátánistának bélyegezte őket, a Petőfi nem játssza a dalaikat, de az Apey & the Pea igyekszik a háta mögött hagyni a botrányokat. Frontemberük szólóban és a zenekarral is a legjobb lemezét hozta ki az ősszel. Áron András politikáról, pánikbetegségről és Neil Young jedi­trükkjeiről is mesélt a Narancsnak.

Interjú

Zene

„A világ nagy”

Fejérvári Zoltán zongoraművész

A szakmájában ugyan már nem számít annyira fiatalnak, amilyennek látszik, de nem késett le semmiről. Hogy sok a jó zongorista, az őt inkább inspirálja. Keresett kamarazenész is, de a szólókarrier érdekében ezt a profilt szűkíti. Négy zongoristát biztosan fölismer felvételről.

Opera

Zene

Párban járnak

Giordano: Andrea Chénier

A papírforma a kritikus legveszedelmesebb ellensége. A vigasztalan helyzet, amikor sokadjára és sokadikként kényszerül újra megállapítani egy, a közmegegyezés által rég elfogadott tényt. Ezúttal jelesül éppen azt, hogy Anna Netrebko egészen kivételes minőséget képvisel korunk operavilágában: a hang szépsége, az előadói kultúra, a személyiség formátuma – ez mind együtt különbözteti meg és egyszersmind emeli ki őt napjaink nemzetközi mezőnyéből. Merthogy ezt a közvélekedést erősítette meg újfent az orosz szoprán második budapesti fellépése is, amelyre Umberto Giordano legsikerültebb operája, az Andrea Chénier koncertszerű előadásán került sor az Erkel Színházban.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Damaszkuszi fitnesz

Helyszíni riport a Lánchíd Rádióban

Ha azt vesszük, hogy az elmúlt évek rádióz­gatása közben talán leggyakrabban elhangzott panaszunk az volt, hogy a kisebb adók műsorkészítői nemigen hagyják el a stúdiót, most nagyon örülhetünk, mert a Lánchíd Rádión futó Kulissza riporterei igen messzire mentek. Örültünk is valóban, de azért nem bántuk volna azt sem, ha megtudjuk, miért mentek, hogyan mentek, és miért éppen oda, ahova.

Színház

Színház

Színház

Színházi férfiak

Pintér Béla: Ascher Tamás Háromszéken

Nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyan előadással, ami dafkéból született. Emlékeztetőül: A bajnok bemutatója után egy akkor még erősen kormánypárti lap számonkérte a szerző-rendezőn, Pintér Bélán, hogy miért a (kormánypárti) politikus magánéletéről készül darab, miért nem inkább a színigazgatóéról.

Interjú

Színház

„Andriskám, maga nem tud énekelni”

Kern András színész-rendező

Ünnepi koncertre készül, bár csak véletlenül kezdett poplemezeket készíteni. A Kossuth-díjas művésszel a jeles eseményről beszélgettünk, de szóba került a pályakezdés és a Vígszínház is.

Gasztro

A csúcsgasztronómia útvesztőjében

Gasztro

A vendég mindig rosszkor jön

Sztárséfek, Michelin-csillagok, Gault&Millau kalauz, fine dining, Bocuse d’Or, luxusbisztrók – a sokat emlegetett magyar gasztroforradalom hívószavai. De mi történik a színfalak mögött és mi az asztalok környékén? Forradalom-e a forradalom?

Lélek
Sport

Vakfoci Magyarországon

Sport

Messi mellett

Ami nekik könnyed passzolgatás, az nekünk izzasztó extrém­sport. Vakfociedzésen, igazi labdabűvölők között jártunk, és feledhetetlen élményben volt részünk.

Tudomány

Sarki örvények és szokatlan telek

Tudomány

Hideget, meleget

Az elmúlt hetek fagyos észak-amerikai és enyhe európai időjárása összefügg egymással. A tél nem tűnik el az északi féltekéről, előbb-utóbb nekünk is kijut belőle.

Riport

Az egészségügyi háttérdolgozók helyzete

Riport

Utolsó sorban

Van az egészségügyi ellátórendszernek egy különösen mostohán kezelt rétege: karbantartók, takarítók, adminisztrátorok, akiknek a munkája elengedhetetlen a zavartalan működéshez. Ők hosszú évek óta kimaradnak az ágazati bérrendezésből.