Balog Zoltán bejelentette: nem mond le, marad a református egyház élén

  • narancs.hu
  • 2024. február 13.

Belpol

Az egykori miniszter Novák Katalin tanácsadójaként egyetértett abban, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. 

Videót tett közzé Balog Zoltán a református egyház honlapján, melyben a keddi elnökségi tanácsi gyűlésről beszélt. Mint beszámolt, ő hívta össze a tanácsot, ezen a tisztségviselők négyötöde vett részt. Ez titkos szavazással ért véget, amin a jelenlévők 86 százaléka bizalmárol biztosította. Ezzel együtt a tanács arra kérte, gondolja át közéleti szerepvállalását, mennyire egyeztethető össze az elnöki szerepével. E kérésnek eleget tesz, de nem mond le egyházi pozíciójáról. 

Mint sorolta, mindenki által tudott, hogy Novák Katalinnal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vannak, illetve ő is a köztársasági elnök 15 fős tanácsadó testületének. Úgy véli, bármilyen tanácsot ad, az csak rá tartozik, akár tévedett, akár nem. 

 

Balog Zoltán kitért a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatójának állami kitüntetésére is: amint gyanú merült fel ellene, felfüggesztette, vizsgálatot indított, ennek a vége lett az elítélés és börtönbüntetés. Állítása szerint sohasem találkozott vele, a kegyelmi kérvényt nem ő nyújtotta be. Az igazgatóhelyettes K. Endre érdekében pedig mások fordultak az államfőhöz, az ő kérvényét sem ő nyújtotta be, terjesztette föl. 

Ugyanakkor az előzetes vélemények és más információk alapján tanácsadóként egyetértett K. Endre kegyelmi kérvényével. „Tévedtem, hibáztam” – mondta Balog Zoltán. 

 

Mint ismert, a kegyelmi ügy miatt Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit egykori igazságügyi miniszter is lemondott a tisztségéről, ugyanis a két nő aláírása kellett a kegyelem megadásához. Korábban már arról láttak hírek napvilágot, hogy a döntésben Balog Zoltánnak is volt szerepe, melyet a bejelentésével elismert. 

Balog Zoltán úgy látja, akitől kellett vagy kel, már bocsánatot kért vagy fog kérni, a pedofíliát pedig elutasítja. Szerinte nem azért kell elnézést kérnie, mert egy kegyelmet kérő mellé állt, hanem mert kárt okozott a református egyháznak, ezért minden hittársától bocsánatot kért. Azonban az, hogy ennek milyen következményei legyenek, arról „nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt”, hanem a választott egyházi tisztviselők. 

A kegyelmi üggyel kapcsolatos valamennyi hírünket itt olvashatja

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.