Bár felkérték, a MOK elnöke nem vesz részt az állami kórházak vezetőinek kiválasztásában

  • narancs.hu
  • 2020. november 2.

Belpol

Kincses Gyula és az elnökség jelenleg elsődleges és sürgős feladatának az új jogviszonyt meghatározó törvényről és anak végrehajtási rendeleteiről szóló teendőket tartja.

Az állami kórházak vezetőinek kiválasztására október 30-án létrehozott javaslattevő bizottságban való részvételre felkérték Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is.

A MOK elnökségének aznapi határozata alapján Kincses Gyula elnök a megtisztelő felkérés ellenére nem vesz részt a munkában, erről október 30-án Pintér Sándor belügyminiszter urat tájékoztatta. Az elnökség jelenleg elsődleges és sürgős feladatának az új jogviszonyt meghatározó törvénnyel és végrehajtási rendeleteivel, a háziorvosi rendszer, az alapellátó gyermekgyógyászat és fogászat jövőjével, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos teendőket tartja – áll a MOK közleményében.

Mint az lapunk is megírta, az állami kórházak vezetőinek kiválasztására javaslattevő bizottságot kért fel a Magyar Tudományos Akadémia képviselőjének vezetésével a kormány. A bizottságba Müller Cecília országos tisztifőorvost is meghívták.

Úgy tudni, a javaslattevő bizottság tagja lesz még Oberfrank Ferenc, az MTA Titkárság köztestületi igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, és Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati kar dékánja, aki 2010 és 2014 között az EMMI egészségügyért felelős államtitkára volt.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?