Beszólt a tankerületnek a zalaegerszegi gimnázium 39 tanára

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

„Ön is szívesen dolgozna ilyen bérért?” – kérdezik a havi nettó 135 ezres kezdő fizetésről a tankerületi vezetőt.

Kellemetlen kérdéseket intézett a zalaegerszegi tankerület vezetőjéhez a helyi Kölcsey Ferenc Gimnázium 39 pedagógusa. 

A nyílt levélben többek között arra várják a választ az állam emberétől, örülne-e annak, ha a gyereke a jelenlegi körülmények között ezt a pályát választaná.

„Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke kezdő fizetése egyetemi végzettséggel bruttó 203.000, azaz nettó 135.000 Ft /hó lenne? Ön is szívesen dolgozna ilyen bérért? Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermekének vetítési fizetési alapja 2022-ben is a 2014-es minimálbér, azaz 101.500 Ft, miközben a legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 2022. január 1-jétől bruttó 260 000 Ft /hó, azaz nettó 173.000 Ft/hó? Ön is elégedett lenne ezzel a vetítési alappal? Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke pedagógus I. kategóriában a heti 22 megtartott tanóráért ugyanannyi bért kap, mint a heti 26 tanóráért, azaz egy hónapban adott esetben 16 órát, azaz két napot ingyen dolgozik, 10 hónap alatt pedig 20 napot?

Ön is szívesen dolgozna egy évben egy teljes hónappal többet, természetesen mindezt ingyért?

Ön is szívesen dolgozna 10 év alatt 1 teljes évet ingyen?” – kérdezik többek közt a tanárok. 

A nyílt levél szerzői azt írják, hisznek abban, hogy a kölcsönös párbeszéd segít, és hogy a címzettek az oktatást ugyanúgy a szívügyüknek érzik, mint ők. 

A közös üzenetet, amelyet a gimnázium szerdai tantestületi ülésén 39 pedagógus látta el kézjegyével, postai úton el is küldték a tankerületi központnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk