Szeged az idei ár tízszereséért kap gázt októbertől

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

Tavaly az önkormányzat és a városi cégek 252,5 milliót fizettek, a következő évre 2,4 milliárdról szól a szerződés.

Azzal, hogy a kormány július elsejétől kivette a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, azok csak piaci áron tudnak földgázt és áramot vásárolni. 

Arról, hogy ez ősztől mivel jár, az elsők között Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András hozott nyilvánosságra adatokat, aztán nyomában más önkormányzati vezetők

Az Átlátszó írása nyomán a Szegeder átnézte Szeged adatait, és arra jutott, hogy Csongrád-Csanád megye százhatvanezer lakosú  székhelyének ellenzéki vezetésű önkormányzata a Közbeszerzési Adatbázisban elérhető információk alapján sokkal rosszabbul járt, mint például a szintén Csongrád-Csanád megyei, 22 ezer 500 lelkes, kormánypárti Makó. 

Míg a makói önkormányzat a tavalyi ár ötszöröséért, 649,5 millió forintért kap gázt októbertől egy éven át, Szeged önkormányzata a tulajdonában lévő cégekkel és az intézményekkel együtt nettó 2,406 milliárd forintot fizet októbertől 2023 október elsejéig. A korábbi ár 252,5 millió forint volt, egy kicsit kevesebb mennyiségre.

A Szegeder megállapítja, az öt- és a tízszeres ár is durva, ezek az önkormányzatok mégis szerencsésnek mondhatók, mert legalább sikerült szerződést kötniük, így biztosított a gázellátásuk. Több település földgázbeszerzési tenderén senki sem tett ajánlatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk