Cyber hírek

  • 2000. június 29.

Belpol

Víz a MarsonA Space.com értesülése szerint a NASA hivatalosan csak június 29-i sajtótájékoztatóján akarta bejelenteni a felfedezést, miszerint folyékony halmazállapotú víz nyomaira bukkantak a Mars Global Surveyor (MGS) több felvételén, de a hír több mint egy héttel azelőtt kiszivárgott. A Mars körül keringő MGS képein a kutatók már 1997-ben észleltek folyékony halmazállapotú anyagokra utaló jeleket, de valószínűbbnek tartották, hogy lávafolyamokról van szó.
Most viszont olyan felvételekre bukkantak, amelyeken a felszín alól, az árkok falából feltehetően folyékony víz szivárog. A szivárgás vélhetően szezonális, mivel nem minden műholdfelvételen látszik. A víz egykori jelenlétének rengeteg jele van a Marson, de a tudósok eddig úgy vélték, hogy a felszínen a vékony légkör miatt ma már nincs folyékony halmazállapotú víz - csak a felszín alatt, illetve a sarkokon, jég formájában maradhatott belőle. A meglepő felvételek a Valles Marineris nevű hatezer kilométer hosszú kanyont ábrázolják: a kanyon aljának egyes részei az átlagos felszíni magasság alatt több ezer méterrel fekszenek, onnan mérve az atmoszféra nem olyan vékony. A jelek szerint néhány medencében maradhatott folyékony víz a felszínen is. A bejelentést követően június 30-án a Science hasábjain olvashatók majd a részletek.

Törvényt sért a Matáv adósságbehajtási gyakorlata Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint a Matáv adósságbehajtási gyakorlata nem felel meg az adatvédelmi törvény előírásainak. A Matáv külső cégeket bíz meg ügyfelei díjhátralékának behajtásával, és az eljárás során az előfizető beleegyezése nélkül adja ki adósa személyes adatait a behajtócégnek. Majtényi László pénteken kiadott ajánlásában felszólította a Matávval szerződésben álló adósságbehajtó cégeket, hogy a Matáv Rt. magánszemély ügyfeleinek általuk kezelt személyes adatait töröljék.

Szétdarabolják az Elendert A PSINet megszünteti a tulajdonában lévő Elender Rt.-t, és divízióit több jogutód cégbe szervezi. Egyik divíziója PSINet Magyarország néven folytatja tovább a szolgáltatást az üzleti felhasználóknak, a másik jogutód pedig az egyéni felhasználókat szolgálja ki a világszerte egységes Inter.net néven. Az integrációs folyamat másik állomásaként júliustól Magyarországon is igénybe vehető a PSINet gerinchálózati infrastruktúrája: a társaság a jelenlegi, másodpercenként 8 megabit sebességű nemzetközi sávszélesség helyett másodpercenként 34 megabit sebességű összeköttetést teremt.

Házkutatás egy cannabis-weblap készítőjénél A BRFK eljárást indított egy 24 éves budapesti lakos ellen, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy weboldalán kábítószer-hatóanyagú növény termesztésével és fogyasztásával kapcsolatos információkat tett közzé. Az oldal a cannabis szabadtéri és lakásban történő termesztéséről, fogyasztásának módjáról ad gyakorlati információkat, például arról is, hogy miként lehet a marihuána THC-tartalmát a lehető legmagasabbra növelni. A rendőrség június 21-én házkutatást tartott a fiatalember lakásán, ahol két számítógépet és több adathordozót foglalt le. Az egyik számítógépről a kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy azon megtalálhatók az inkriminált adattartalmak. A gyanúsított nem tett vallomást, szabadlábon védekezik. A Btk. alapján a "kábítószer készítésének elősegítése" bűntett elkövetője három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Digitális aláírás Amerikában Az amerikai képviselőház túlnyomó többséggel elfogadta a törvényt, amely a digitális aláírással hitelesített dokumentumokat egyenértékűvé teszi a hagyományos tinta-papír kombinációval. Az Electronic Signatures in Global and National Commerce Act a képviselők szerint az elektronikus kereskedelem jogi alapjait hozza létre. A törvény hatálybalépése után megkezdődhet a hivatali papírfogyasztás felszámolása, hiszen az interneten keresztül minden szerződést meg lehet majd kötni.

EU-jogelvek a számítógép-hulladékról Az Európa Tanács bizottsága két jogszabálytervezetet fogadott el az elektronikus és elektromos készülékek hulladékának kezelésével kapcsolatban. Szakértők arra számítanak, hogy 2010-ben az EU összes hulladékának 8 százalékát teszi majd ki az elektronikai szemét - ezek az eszközök feldolgozás helyett gyakran a háztartási hulladékkal együtt kikerülnek a környezetbe. A megsemmisítést a jogszabály tervezete a gyártókra hárítaná, a vásárlók ingyen leadhatnák a kiöregedett számítógépeket.

Befellegzett a híradóknak Az interneten megjelenő híroldalak lassan, de biztosan elhódítják a tévés hírműsorok nézőközönségét - állítja a Pew Research Center most megjelent tanulmánya. Az Egyesült Államokban az ötven évnél fiatalabb diplomások 32 százaléka mindennap ellátogat egy híroldalra, míg csak 20 százalékuk néz minden- nap hírműsort, és kétszer annyi befektető részesíti előnyben az internetes tőzsdehíreket a televízióssal szemben, mint fordítva.

Európai óriásrepülőgép Az európai Airbus repülőgépgyártó képviselői pénteken Párizsban bejelentették, hogy megkezdik az A3XX óriásgép gyártását. A nagy utazótávolságú, 555 személyes szuper Airbust Franciaországban, Toulouse-ban építik majd, míg a hamburgi gyárban az új gép belső felszerelését és festését végzik. Az új típus, amelyre már több tucat megrendelés érkezett, 2005 végén állhat először forgalomba. Az európai óriásgép nem titkoltan a Boeing-747-nek kíván konkurenciát teremteni.

Morze

DNS-minta a japán urnákban A Sekise japán temetkezési vállalat júliustól extra szolgáltatást kínál ügyfeleinek: az elhunyt DNS-mintáját elhelyezik emléktáblájában. Japánban kötelező a hamvasztásos temetés, amely nem teszi lehetővé az illető esetleges klónozását, mivel génállománya megsemmisül. A nagoyai cégtől 18 ezer jenért (50 ezer forint) az ihai nevű lakkozott emléktáblára rögzített, lezárt kapszulában elhelyezett DNS-mintát rendelhetnek a hozzátartozók. A Sekise a texasi Identigene DNS-tárolási technológiáját alkalmazza. A minta segíthet az apasági és öröklési viták eldöntésében, sőt az öröklött betegségekről is hasznos információkkal szolgálhat.

Viccből üzlet A Freecar.com nevű cég 25 ezer dollárt fizetett az Esquire magazin egyik újságírójának a freecar.com domainért. Ted Fishman, a lap munkatársa április elsejei tréfaként egy olyan fiktív cégről írt cikket, amely ügyfeleinek ingyen autót ad, cserében pedig teleragasztja azt hirdetésekkel. Fishmant rövidesen megkeresték a Freecar.com alapítói, akik épp ilyen céget akarnak indítani. A cikk írása során Fishman 70 dollárért jegyeztette be a domaint, így befektetése még azután is 178-szoros nyereséget hozott, hogy a bevételt megfelezte a lappal.

Mitnick nem írhat szaklapban A Kevin Mitnicket próbaidős szabadlábra helyezése alatt felügyelő tiszt megtiltotta az egykori hackernek, hogy egy internetes szaklapba írjon. A négyéves börtönbüntetést letöltött Mitnicket a bíróság eltiltotta a számítógép-használattól - így írógépen írta volna havi elemzéseit és terméktesztjeit a Contentville weboldal számára. Hawley szerint Mitnick semmi olyan jellegű munkát nem végezhet, amelynek köze van korábbi tevékenységéhez. Mitnick ellenben beperelte a nevelőtisztet, aki szerinte túllépte a bíróság által kiszabott büntetés kereteit.

Intel az Indexben Az Intel Capital, a világ vezető processzorgyártója tulajdonában lévő pénzügyi alap a múlt héten kisebbségi részesedést szerzett az Index.hu Rt.-ben. Tavaly ősszel magánbefektetők vettek részt a cég finanszírozásában, idén áprilisban pedig a német Deutsche Balaton Holding vásárolta meg az Index.hu Rt. 25,1 százalékát.

Figyelmébe ajánljuk