Tartalom

MaNcs, XII. évf. 26. szám, (2000.06.29.) (2000-06-29)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Kísérleti jelleg)

A tudományos kutatás ma igen nehéz helyzetben van hazánkban, patinás intézetek döglődnek, tehetséges fiatalok választják a marketingmenedzseri vagy a konzumnői pályát, az egyetemek tömegképzésre rendezkednek be, a vállalatok a tudományra egy fillért sem adnak. Igaz ugyan, hogy jövőre már tényleg, isten bizony minden abszolút frankó lesz, mert bölcs kormányunk iszonyú sok pénzt fog adni, és erről papír is van, papír! (Akadémiánk bölcs elnökének szavai), és akkor arra már akár mérget is vehetünk, de most még sanyarú a tudomány helyzete, viszont legalább lesz min változtatni.

Publicisztika

Publicisztika

Félszemmel a másikat

"Van még hozzászólás? Esetleg az elnökkel van még valami baj?" - ezekkel a szavakkal zárta Pallag László az olajbizottság hétfői ülését. A csaknem négyórás összejövetel nagy részében ugyanis a testület kisgazdapárti elnökét szuttyongatták feltűnő hévvel képviselőtársai; mindenekelőtt az MDF-es Balogh László, de Tóth Károly (MSZP) és Fazekas Sándor (Fidesz) is kitettek magukért. A purparlé egy pontján Pallag László meg is jegyezte: emlékezete szerint a bizottságot nem miatta hozták létre, hanem az olajügyek kivizsgálása végett.

Külpol

Külpol

Trauma és bosszúvágy

Dr. Hárdi Lilla pszichiáter

Június 26. a bántalmazott áldozatok világnapja, ha másnak nem, hát ennek örülhetnek egy kicsit. A világnap célja a bántalmazás elleni tiltakozás, és hogy ráirányítsa erre a kérdésre a figyelmet, nyilatkozott lapunknak dr. Hárdi Lilla, a Cordelia - Alapítvány a Megkínzott Áldozatok Rehabilitációjáért vezető orvosa.

Külpol

Ali Agca ismét Törökországban: Farkasverem

1981. május 13-án megdöbbentő képek járták be a világsajtót. Merényletet kíséreltek meg II. János Pál pápa ellen. Az Aldo Moro elrablása óta végképp megbénulni látszó olasz közéletet velejéig rázta meg a hír. De nem nyugodhattak Európa más tájain sem. Az új pápa lengyel volt, és akkoriban már javában állt a bál Lengyelországban. Bár a merénylőt, Mehmed Ali Agcát hamar elkapták, indítékai azóta sem nyertek megnyugtató magyarázatot. A felbújtók között Moszkva és Bulgária neve is felmerült. Az olasz köztársasági elnök kegyelmi rendeletének köszönhetően Agca június 16. óta az isztambuli Kartal városnegyed különlegesen őrzött börtönének lakója, ahol még 3492 napot kell eltöltenie.

Belpol

Belpol

Politikai hírek

Eddig tizenhatan haltak meg kábítószer-túladagolás következtében Magyarországon, és hétvégenként becslések szerint több mint 100 ezer fiatal használ kábítószert. Az ifjúsági tárca drogellenes nemzeti stratégia létrehozásáról döntött - jelentették be a kábítószer elleni világnapon.

Belpol

Kultúrális hírek

FESZTIVÁLZENEKARMorzeMiután Demszky Gábor főpolgármester és Marschall Miklós, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány elnöke aláírta a szerződést, melynek értelmében a fővárostól az alapítványhoz kerül a zenekar, Fischer Iván karmester bejelentette: visszavonja a zenekar és fenntartója között tavasszal elmérgesedett vita során tett ígéretét, hogy többé nem vezényel Budapesten. A BFZ mostantól évi 200 millió forint támogatást kap a fővárostól.

Belpol

Cyber hírek

Víz a MarsonA Space.com értesülése szerint a NASA hivatalosan csak június 29-i sajtótájékoztatóján akarta bejelenteni a felfedezést, miszerint folyékony halmazállapotú víz nyomaira bukkantak a Mars Global Surveyor (MGS) több felvételén, de a hír több mint egy héttel azelőtt kiszivárgott. A Mars körül keringő MGS képein a kutatók már 1997-ben észleltek folyékony halmazállapotú anyagokra utaló jeleket, de valószínűbbnek tartották, hogy lávafolyamokról van szó.

Belpol

Haderőreform - 1.: Átszabások kora

{k200026_nagyi;b}nt face=Arial,Helvetica size=-1>A Magyar Honvédség (MH) 1989 óta már a negyedik haderőreform sokadik hullámát éli meg anélkül, hogy ezek pontos céljáról, végrehajtásáról, ütemezéséről és költségvetési hátteréről konszenzus alakult volna ki a parlamenti pártok között. Márpedig egyetértés nélkül aligha lehet megreformálni egy olyan területet, melyet Nyugaton is általában három-négy kormányzati ciklus (12-15 év) alatt alakítanak át, többnyire függetlenül a politikai kurzusoktól.A magyar költségvetés az említett időszakban nominális értéken 986 milliárd forintot fordított a védelmi szférára.

Belpol

Kormánydöntés a gázárról: Légből kapták

A kormány úgy határozott, hogy mégsem érvényesíti a gáztörvény vonatkozó passzusát, és önkényesen állapítja meg a gázáremelés mértékét. E döntés ismét jól példázza alapvetően szubjektív idealista és voluntarista gazdaságfilozófiáját, melynek lényege, hogy a külvilág mint obkjektív valóság nem létezik, s a kreatív gazdaságpolitika maga állítja fel önnön korlátait. Lehetőleg jó közel.

Belpol

Haláleset Pándon: Karóval jöttél

Június 20-án este, háromnegyed tíz körül halálos fejlövés következtében meghalt K. E. 48 éves pándi lakos. A golyó M. P. monori rendőr szolgálati pisztolyából származott. A rendőrség szerint a lövés véletlen volt. Az áldozat családja szerint szándékos. A rendőrség szerint a rendőr jogos önvédelemből lőtt, mert rátámadtak. A család szerint K. E.-nek egy, a családját ért támadás miatt kellett meghalnia.

Belpol

A győri hulladékégető engedélyei: Lazán vett kazán

Rendszerváltásunk története a látványos karrierek története. Mindenféle ügynökök változtak át topmenedzserekké, a semmiből gyárak szökkentek szárba, lacikonyhából luxusétterem, fröccsöntő műhelyből beszállító üzem, egyszerű kazánból veszélyeshulladék-égetőmű született a nagy lehetőségek éveiben. A győri veszélyeshulladék-égetőmű egy külföldről beszerzett toll- és háztartásiszemét-égető kazánként indult el a piaci fejlődés rögös útján, néhány hónappal ezelőtt pedig már az ország legmérgezőbb veszélyes hulladékát, a garéit égette önfeledten.

Belpol

Devils Motorostalálkozó: Nyílt sebesség

Kilencedik alkalommal gyűltek össze a motorosok Újszilváson, hogy szokásuk szerint találkozzanak egy jót. Nem számoltuk, de több ezren voltak. Mi pedig csak irigykedtünk, szegény, öreg motorosok.

Zene

Zene

Hajrá, Vidék! (Vidéki Sport)

Amikor a debreceni dedikáláson sorra került egy hamvas fiatal lány - kísérővel sajnos -, s egy selyemzsinórral összefűzött, kartonált albumba ragasztva letette elém a Narancsból kivágott összes egotripemet, a komplett háromévnyi cuccot, azt is, ami a kötetből kimaradt, írnám alá a címlapon, a fényképem alatt, akkor azt hittem, hogy innen tényleg nincs tovább. Igaz, már Marika is megszaggatta a légzés természetes ütemét, mikor a megjelenés után egy héttel (!) kikérte magának a bükkszentkereszti kisboltjában, hogy gyűrött lett volna az a sajtpapír (vö.: Rem. fut. 165. o.), egy falusi boltos! bocsánatot kérek! beszerezte! amikor még sehol a világon nem volt kapható!; igaz, hogy a Vörösmarty téren olyan példányt is hoztak a könyvhéten, melybe boszorkányos ügyességgel bele volt applikálva A részegség sportértéke című, egyébiránt személyes gyávaságból, az illető által viszont fájlalt módon kihagyott És-beli cikkem is, de most magam előtt láttam, ahogy ragasztgat valaki kéthetente Technokollal a konyhaasztalon, és ettől készen lettem érzelmileg teljesen. Tegnap aztán, hogy a helyzet fokozódjon, érkezett egy hiányos, magából a könyvből rekonstruált címzésű Debrecen, Küküllő u., a kisbolttal szemben küldemény, ami az alábbi néhány sor mellett mást is tartalmazott: Kedves Tibor,

Zene

A halott hérosz (Andy Warhol élete és művészete)

Múzeumokba, kiállítótermekbe járó kultúrtudatos látogató számára kétféle műbefogadási mód ajánlható. A letűnt korok alkotóival szemben, akiknek műveiből összeadódik a művészet történetének kanonizált tárgya, elsősorban jelentőségük tudatosítása (igen, Dürer a maga korában nagy festő volt, hiszen a képe itt lóg a falon), másodsorban - és szerencsés esetben - a személyes érintettség elérése és megélése (lásd műélvezet, katarzis) lehet a kívánatos cél. Más a helyzet a művészettörténet- és kritikaírás számára még képlékeny helyzetű, kortárs művészekkel: esetükben a "nekem ez tetszik"-hez elegendő a miértre keresnünk a választ, máris helyben vagyunk. A pittsburghi Andy Warhol Museum által a budapesti Ludwig Múzeumba hozott, válogatott anyag nagy része azt mutatja, hogy immár Warhol is kanonizált és kevéssé átélhető múzeumi tárgy lett.

Zene

Padló (Buena Vista Social Club Wiesenben)

Ilyen közel még soha nem került Havannához Budapest. Néhány héttel azután, hogy bemutatta a Duna TV is, a Bécsújhely melletti Wiesenben életre kelt Wim Wenders filmje, a

Film
Képzőművészet

Képzőművészet

A Zene, az Ünnep és a Rontás

Abban a nyilatkozatban, amelyben tizenegy európai nagyváros írta alá A Zene Európai Ünnepének alapelveit, az áll, hogy a rendezvény az élő zene ünnepeként "spontán és szabad közreműködésre kér fel szólistákat és zenekarokat", illetve arra kéri az intézményeket, hogy "biztosítsanak lehetőséget az amatőr és professzionális előadók tehetségének bemutatására". A teljes szöveg olvasható volt a Pesti Est különszámában, de talán ebből a kiragadott félmondatból is kitűnik az egykori francia kultuszminiszter, Jack Lang kezdeményezésének szelleme. Az tudniillik, hogy nehéz elképzelni a zene számára nagyobb ünnepet annál, mint hogy legalább egyetlen napra az élet hétköznapi részévé válhat: teret kaphat különösebb adminisztratív és anyagi megszorítások nélkül, megmutathatja magát, és élvezheti, akinek kedve van. 1995 óta, többé-kevésbé, Budapesten is.

Sport

Sport

Megy Hamedhez: Kokó Európa-bajnok

Nincs itt még kultúrája a profi boksznak. Pedig a nők, ha tudnák, mi folyik egy mérlegelésen, ezrével tódulnának. Így meg csak néhány, a shoppingolásból idetévedt vásárló nézeget a Pólus Center (jégmentes) műjégpályája körül. A mérlegelés a profi bokszban különleges dolog. Igazi jelentőségét nem a dekák adják, hiszen a nehézsúlyban nincs is súlyhatár, és ott vannak a legnagyobb hírértékű mérlegelések. De pehelysúlyban is érdektelen a mérleg: ha már összetrombitálták a résztvevőket súlyos milliókért, senkit sem fognak hazazavarni egy kis fölösleg miatt. Persze ha mérkőzésről mérkőzésre kilóg a mutató, rászólnak, ugyan, mennyé má följebb egy súlycsoporttal.

Sport

Labdarúgó-EB: Narancssárgaság

A hollandoknak nincs "hivatalos" nemzeti érzésük. A trikolórt gyakorlatilag csak igazi állami ünnepeken látni, a nem hivatalos nemzeti elkötelezettség színe a királyi ház (Oranje Nassau) jelképe - a narancssárga.

Tranzit

Tranzit

A cápa 4.: Chrysler 300M

Egy közel tízmillió négyzetkilométeres ország egyszerűen alkalmatlan törpeautók tenyésztésére. Olajválságok ide vagy oda, Amerika az amerikai autóké. Monumentalitás és már-már paródiába hajló felszereltség - amerikai autót Európában is azért vesznek a népek, hogy menet közben odaképzeljék magukat arra a tízmillió négyzetkilométerre.