Elmeállapotára hivatkozva akarta megakadályozni a Fidesz Mága Zoltán öccsének polgármesterjelöltségét

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Belpol

Korábban lőfegyverrel való visszaélés miatt ítéltek el. Végül indulhat a választáson.

Tiszabő fideszes vezetése meg akarta akadályozni Mága Zoltán öccsének Novák (korábban Mága) Csaba önkormányzati választásokon való indulását

 írja 24.hu. A helyi választási bizottság először nem vette nyilvántartásba Novák Csabát, arra hivatkozva, hogy kaptak egy névtelen levelet, amelyhez Novák orvosi papírjait is csatolták. A bizottság a levélben leírt súlyos állításokra tekintettel elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.

Novák ezt követően a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett, amely végül neki adott igazat, és nyilvántartásba vette.

Tiszabő fideszes polgármestere, Bruna László viszont nem hagyta annyiban a döntést, felülvizsgálati eljárást kezdeményezett az ügyben a Kúriánál. Bruna azzal érvelt, hogy

Novák "mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék".

A Kúria végül elutasította Bruna kérelmét és Novákot nyilvántartásba vették, mint tiszabői független polgármesterjelöltjét.

Borbély Zoltán, Novák Csaba jogi képviselője a 24.hu megkeresésére elmondta, hogy valaki valódi dokumentumokat juttatott el a helyi választási bizottságnak, több mint tíz évvel ezelőtti kezelőlapokat, amelyek különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá. Borbély hozzátetette, hogy feljelentést tettek a Jász-Nagykun- Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

A lap megjegyzi, hogy

Novák Csabát a Szolnoki Törvényszék 2014-ben jogerősen két év, végrehajtásban öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt.

Akkor a hatóságok komoly fegyverkészletet foglaltak le, többek között AK 47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyt és három rakétakilövőt. Novák védője akkor azt állította, hogy védence akaratán kívül keveredett egy kusza fegyverbeszerzési ügyletbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.