Financial Times: Feloldhatja Brüsszel a magyar uniós pénzek egy részének befagyasztását

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Belpol

Az Ukrajnának szánt támogatásért cserébe hozhat Magyarország számára kedvező döntést az Európai Bizottság.

Úgy tűnik, az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogassa az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget

írjaFinancial Times. A lap brüsszeli forrásoktól úgy értesült, hogy

a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt 13 milliárd euró feloldására készülnek november vége előtt,

a források közül kettő állította azt, ez összefüggésben van az ukrajnai támogatás bebiztosításával.

Mint ismert, tavaly decemberben döntött arról az unió, hogy befagyasztja a Magyarországnak szánt 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg az ország nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeket. A Financial Times emlékeztet, Magyarország májusban elfogadta az igazságszolgáltatási rendszer reformját, amely önmagában hozzásegítené ahhoz, hogy 13 milliárd eurót, a zárolt összeg több mint felét felszabadítsák. Az ügyben azonban még most is párbeszéd zajlik a Bizottság és a kormány között, előbbi további tisztázó kérdésekre várja a választ. A hivatalos álláspont szerint amíg ezek a válaszok nincsenek meg, addig nem alakít ki újabb álláspontot Brüsszel a források felszabadításával kapcsolatban.

Mindeközben azonban

az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné meg az EU költségvetését, hogy abból Ukrajnának is jusson. 

A magyar kormánykommunikációban ez úgy jelent meg, hogy Brüsszel a magyarok helyett az ukránoknak adna pénzt. Az, hogy az Ukrajnának szánt támogatások megtorpedózása zsarolási vagy mondhatni alku potenciál Orbán Viktor kezében, nem újdonság. Magyarország megpuhításának eszköze lehetett az is, hogy sikerült megegyezni arról, hogy az OTP lekerüljön a háború támogatóinak nem hivatalos ukrán feketelistájáról.

Az egyelőre kérdéses, mit szólna a magyar források felszabadításához az Európai Parlament, amely következetesen elutasítja, hogy a jelenlegi állás szerint Magyarország megkapja a neki címkézett uniós forrásokat – jegyzi meg a Financial Times, hozzátéve, hogy az Európai Parlament ugyan hivatalosan nem meg tudja akadályozni a kifizetést, ez viszont szintén akadályt gördíthet az uniós büdzsé megemelése elé.

Financial Times kereste az ügyben az EU-ügyekért felelős magyar minisztériumot, amely nem kívánt nyilatkozni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk