"Ön sem diplomata, mégis van diplomata útlevele" – visszavágott Vadai Ágnesnek a Külügyminisztérium

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Belpol

Mikor a DK-s képviselő a Szöllősi-féle okmányokról kérdezett. Pedig a válaszoló külügyi államtitkárnak is van diplomata útlevele.

"Hány olyan személy kapott diplomata-útlevelet, akinek az ilyen útlevéllel történő ellátását – rendívül indokolt eset miatt – ön javasolta?" – érdeklődött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél írásbeli kérdésében Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője.

Korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közölte, hogy "csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem". Mindez néhány hete azután lett téma, hogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György nem kapott diplomatavízumot, vagyis beutazási engedélyt az országba.

A Puskás-életrajzíró Szöllősit bár "a magyar futball és a Puskás-ügyek" hivatalos nagyköveteként emlegetik, Szijjártó Péter kezdeményezésére még 2017-ben Áder János akkori államfőtől kapott

kinevezése egy valódi diplomáciai státusz nélküli kitüntető cím, amitől Szöllősi még nem lett akkreditált diplomata sehol a világon.

Ám Szöllősi példája is azt mutatja, hogy sokan vannak, akik annak ellenére, hogy nem diplomaták, kaphatnak egy hangzatos, a valódi diplomatákéra hasonlító címet, sőt még akár útlevelet is. Mindez papíron teljesen jogszerű. A diplomatákon, állami hivatalnokokon és parlamenti képviselőkön kívül, akiknek valóban szükségük van rá, így tömegesen kaphatnak ilyet – egyedi döntések útján – az aktuális hatalom kegyeltjei is.

Vadai Ágnes azért kérdezett rá a külügyminiszternél a diplomata útlevelek számára, mert azokat a törvény szerint ő javasolhat kiadni. A jogszabály úgy szól: "diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, (…) akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte".

Szijjártó Péter helyett államtitkára, Magyar Levente válaszolt az ellenzéki képviselőnek, aki először is a kérdés pontosításával kezdte, mondván: "a diplomata útlevél kiállítás a külgazdasági és külügyminiszter nem javasolja, hanem engedélyezi". Majd anélkül, hogy a kérdésre érdemben válaszolt volna, és közölte volna a pontos számot, az államtitkár úgy folytatta, hogy

Abban pedig semmi különleges nincs, hogy nem diplomata személy rendelkezik ilyen útlevéllel: Ön sem diplomata, mégis van diplomata útlevele".

És bár az igaz, hogy Vadai Ágnes rendelkezik ilyesmivel, valóban nem diplomata, ám ugyanúgy a törvény adta felhatalmazással élve rendelkezik diplomata útlevéllel, mivel országgyűlési képviselő, akárcsak a a válaszadó államtitkár, aki szintén nem diplomata, mégis van diplomata útlevele. A hatályos jogszabály szerint ugyanis ilyen speciális okmány ugyanúgy jár a mindenkori parlamenti képviselőknek, mint a mindenkori államtitkároknak.

Diplomata útlevel viszont kegyből van Szöllősi Györgynek vagy épp Dzsudzsák Balázsnak, Habony Árpádnak vagy épp Schadl Györgynek.

Szöllősiről hétfőn derült ki, hogy diplomata útlevelével 6 év alatt 35 külföldi utazása volt a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének az adófizetők pénzén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk