"Ön sem diplomata, mégis van diplomata útlevele" – visszavágott Vadai Ágnesnek a Külügyminisztérium

  • narancs.hu
  • 2023. október 3.

Belpol

Mikor a DK-s képviselő a Szöllősi-féle okmányokról kérdezett. Pedig a válaszoló külügyi államtitkárnak is van diplomata útlevele.

"Hány olyan személy kapott diplomata-útlevelet, akinek az ilyen útlevéllel történő ellátását – rendívül indokolt eset miatt – ön javasolta?" – érdeklődött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél írásbeli kérdésében Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője.

Korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közölte, hogy "csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem". Mindez néhány hete azután lett téma, hogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György nem kapott diplomatavízumot, vagyis beutazási engedélyt az országba.

A Puskás-életrajzíró Szöllősit bár "a magyar futball és a Puskás-ügyek" hivatalos nagyköveteként emlegetik, Szijjártó Péter kezdeményezésére még 2017-ben Áder János akkori államfőtől kapott

kinevezése egy valódi diplomáciai státusz nélküli kitüntető cím, amitől Szöllősi még nem lett akkreditált diplomata sehol a világon.

Ám Szöllősi példája is azt mutatja, hogy sokan vannak, akik annak ellenére, hogy nem diplomaták, kaphatnak egy hangzatos, a valódi diplomatákéra hasonlító címet, sőt még akár útlevelet is. Mindez papíron teljesen jogszerű. A diplomatákon, állami hivatalnokokon és parlamenti képviselőkön kívül, akiknek valóban szükségük van rá, így tömegesen kaphatnak ilyet – egyedi döntések útján – az aktuális hatalom kegyeltjei is.

Vadai Ágnes azért kérdezett rá a külügyminiszternél a diplomata útlevelek számára, mert azokat a törvény szerint ő javasolhat kiadni. A jogszabály úgy szól: "diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, (…) akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte".

Szijjártó Péter helyett államtitkára, Magyar Levente válaszolt az ellenzéki képviselőnek, aki először is a kérdés pontosításával kezdte, mondván: "a diplomata útlevél kiállítás a külgazdasági és külügyminiszter nem javasolja, hanem engedélyezi". Majd anélkül, hogy a kérdésre érdemben válaszolt volna, és közölte volna a pontos számot, az államtitkár úgy folytatta, hogy

Abban pedig semmi különleges nincs, hogy nem diplomata személy rendelkezik ilyen útlevéllel: Ön sem diplomata, mégis van diplomata útlevele".

És bár az igaz, hogy Vadai Ágnes rendelkezik ilyesmivel, valóban nem diplomata, ám ugyanúgy a törvény adta felhatalmazással élve rendelkezik diplomata útlevéllel, mivel országgyűlési képviselő, akárcsak a a válaszadó államtitkár, aki szintén nem diplomata, mégis van diplomata útlevele. A hatályos jogszabály szerint ugyanis ilyen speciális okmány ugyanúgy jár a mindenkori parlamenti képviselőknek, mint a mindenkori államtitkároknak.

Diplomata útlevel viszont kegyből van Szöllősi Györgynek vagy épp Dzsudzsák Balázsnak, Habony Árpádnak vagy épp Schadl Györgynek.

Szöllősiről hétfőn derült ki, hogy diplomata útlevelével 6 év alatt 35 külföldi utazása volt a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének az adófizetők pénzén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.