BKV: megvan Várszegi utóda

Folytassa, Bolla!

  • - zsip -
  • 2012. február 13.

Belpol

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese lesz Várszegi Gyula utóda a BKV vezérigazgatói székében mint megbízott cégvezető. Tarlós István főpolgármester ezt mai sajtótájékoztatóján jelentette be. A távozás okait hivatalosan nem közölték, de vélhetően köze lehetett ahhoz, hogy Várszegi jóváhagyta: 500 felső szintű vezető összesen 500 millió forint értékben két negyedévnyi prémiumot vehessen fel.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Bolla Tibort nevezték ki a BKV vezérigazgatói székébe megbízott cégvezetőként. Bolla még Kocsis István előtt érkezett a közlekedési vállalathoz, és neve felmerült a Hagyó-ügyben is.

A múlt heti Fidesz-frakcióülés idején szárnyra kapott hír igen kellemetlenül érintette a BKV állami támogatásáért lobbizó Tarlós Istvánt. Úgy tudjuk, főpolgármesteri elvárás volt Várszegi távozása, aki maga ajánlotta fel lemondását. A kifogásolt prémiumot abból a 6 milliárd forintból fizették ki, amit működési támogatásként kapott a fővárostól január végén a cég. Információink szerint a jutalmazással a vezérigazgató a küszöbön álló totális sztrájkot szerette volna semlegesíteni. A főpolgármester közlése szerint azonban a tudta nélkül fizették ki a pénzt – mindez arra utal, hogy a BKV felügyeletét, irányítását végző Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-től nem futott be Tarlóshoz az erről szóló információ, annak ellenére, hogy Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató asztalára odakerül valamennyi BKV-s vezetői értekezleten készült, határozatokról szóló emlékeztető.


Fotó: MTI

A pénzügyi végzettségű Bolla Tibor neve felmerült a Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes és 14 társával szemben a BKV-nak 1,49 milliárd forint értékű károkozás gyanújával indult nyomozás során is. A januári vádemeléskor az ügyészség azonban nem ültette Bollát a vádlottak padjára, bűncselekmény hiányában megszüntette ellene a nyomozást. Bolla Tibor az ügybe Hagyó városházi sajtósa, Horváth Éva BKV-s foglalkoztatása miatt keveredett, aki egyszerre két helyről kapott pénzt. Mint kiderült: egy főosztályvezető mulasztott, és nem Bolla – előbbit el is bocsátották a cégtől.

Bolla Tibor egyébként nem sokkal Kocsis István 2008. szeptemberi kinevezése előtt érkezett a BKV-hoz, még Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató ténykedése idején, aki a buszbeszerzésbe belebukott Antal Attilát követte. Utóbb Balogh Zsolt tette közkinccsé a 15 millió forinttal tömött nokiás doboz történetét; a csomag Hagyónak történt átadását a nyomozók nem látták bizonyítottnak.

Balogh Zsolt útja
Balogh Zsolt 2011 novemberében a pécsi buszközlekedést 2009-ben átvevő pécsi PK Busrent cégvezetője lett, adta hírül az index.hu. A fideszes vezetésű városban mára a PK-nak nem maradt más hátra – miután visszaadta a szolgáltatást –, mint hogy megszűnjön. Balogh ebben segíti a társaságot. A volt BKV-vezért, aki vádlott a Hagyó-perben, egyébként épp az az ügyvédi iroda képviseli, amelyik közreműködött a pécsi vízközmű-szolgáltatás visszaszerzésében a francia Suez Environnementtől.

Figyelmébe ajánljuk