Házkutatási paranccsal szállt ki Iványi Gábor egyesületéhez a NAV

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Belpol

Mint kiderült, "több jogi személlyel kapcsolatban" és költségvetési csalás miatt nyomoznának. Iratokat akarnak lefoglalni.

Hétfő reggel körülbelül 30 NAV-ellenőr szállt ki az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjába házkutatási paranccsalírja a hvg.hu.

„Ez egy demonstratív politikai akció”

– mondta a lapnak Iványi Gábor, az egyesület vezetője. A történet nem újkeletű: a szervezetnek adótartozása van, amit nem először próbál behajtani a NAV. Iványiék szerint azonban azért nem tudnak fizetni, mert a kormány milliárdokkal tartozik az egyesületnek. Iványi szerint, ha ez a pénz megérkezik, kifizetik belőle a NAV-ot is.

Iványiék a helyszínen tárgyaltak a NAV-osokkal. Akkor derült ki, hogy nem is az eddig ismertekről van szó, a NAV szerint "több jogi személlyel kapcsolatban" és "költségvetési csalás" miatt nyomoznának, ezért jöttek iratokat lefoglalni. Iványit ez teljesen váratlanul érte. Ragaszkodik a házkutatás során a sajtó jelenlétéhez, aminek a NAV adónyomozói nem örülnek.

Itt nincs költségvetési csalás, ha van ilyen, akkor azt a Miniszterelnökségen tessék keresni."

Iványi Gábor azt mondta, hogy a magyar költségvetésből hiányzik több százmilliárd forint, amely "elveszítette közpénz jellegét", míg az ő egyháza és a karitatív szervezetei állami feladatot átvállalva segítenek az embereken. "Ez egy kampányfogás, amihez eszközként használják a NAV-ot."

Mint ismert az Iványi által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget évekkel ezelőtt megfosztották egyházi státuszától. A szervezet ennek ellenére azóta is intézményeket tart fenn. Az egyébként is anyagi gondokkal küszködő szervezet számlájáról a múlt év elején közel 250 millió forintot inkasszált a NAV.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk