Több száz tanárszakos egyetemista áll ki a sztrájkjogért harcoló pedagógusok mellett

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Belpol

Szolidaritást vállalnak azokkal a tanárokkal, akik az elmúlt napokban polgári engedetlenségi akcióba kezdtek.

Három nap alatt több mint 670 tanárszakos hallgató írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amellyel a sztrájkjogért harcoló pedagógusok mellett állnak kiírja az Eduline. 

A hallgatók szerint olyan kérdések vetődnek fel az egyetemi évek alatt, hogy 

  • milyen közoktatás vár rájuk,
  • milyen világba csöppennek majd tanárként,
  • és egyáltalán szeretnének tanárként elhelyezkedni?

Elmondásuk szerint ezekre a kérdésekre a kormány sztrájkrendelete után még nehezebb választ adni. Mint ismert, a rendelet előírja, hogy sztrájk alatt is meg kell tartani a tanórák többségét, és gyerekfelügyeletet is biztosítani kell az intézményekben, ezzel kvázi ellehetetlenítik a munkabeszüntetést. A pedagógus-szakszervezetek szerint a rendelet alaptörvény-ellenes, ezért – ha kell – nemzetközi bíróság elé viszik az ügyet. Mindeközben több fővárosi és vidéki iskolában akcióztak múlt héttől kezdve a tanárok: úgy tiltakoztak a sztrájkrendelet ellen, hogy egy-egy napra polgári engedetlenség keretében megtagadták a munkát.

A tanárszakos egyetemisták nyilatkozatukban azt írták, szeretnének szolidaritást vállalni azokkal a tanárokkal, akik az elmúlt napokban polgári engedetlenségi akcióba kezdtek.

Támogatjuk őket abban, hogy az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és az abban való részvételnek a jogával."

Szolidaritásukról önállóan döntöttek, nyilatkozatuk nem áll összefüggésben sem egyetemeikkel, sem a gyakorlóiskoláikkal, sem a szakszervezetekkel – tették hozzá.

(Eduline)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk