Két százalékos előnyt mért az ellenzéknek a Publicus

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Választás 2022

Állítólag kimozdult a mélypontról az ellenzék. A Závecz Research korábban ezzel ellentétes mozgást mért.

Elmozdult az ellenzéki összefogás a decemberi, illetve januári mélypontrólírja Népszava a Publicus Intézet ezer fő résztvételével, február 10-14. között végzett közvélemény-kutatása alapján.

A felmérés szerint a választásra jogosultak 34 százalékának szavazatára számíthatna az Egységben Magyarországért, míg a Fidesz-KDNP 32 százalékon áll.

A Publicus mérései szerint 2021 utolsó hónapjában még Orbán Viktorék vezettek 2 százalékkal (33-31), januárban 1 százalékra apadt az előnye (33-32).

A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom még nem ütötte át az ingerküszöböt a kutatás szerint. 

A Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékon áll

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig jelen mérés szerint1 százalékot kapna.

A Publicus rákérdezett a szavazási hajlandóságra is, az Egységben Magyarországért támogatóinak a 87 százaléka ígérte biztosan a részvételt az április 3-i választáson, míg a kormánypárti szavazóknak a 82 százaléka.

Érdemes mindehhez hozzátenni, hogy a Závecz Research egy februári felmérésben más eredményre jutott, számszerűen és a tendenciákat tekintve is. A Závecz szerint február elején a Fidesz–KDNP listáját a választókorú népesség 38, az Egységben Magyarországértét pedig 36 százaléka támogatja, vagyis előnyben vannak a kormánypártok. Míg decemberben arról számolt be, hogy szinte fej fej mellett áll a két tömb, míg novemberben még az ellenzék vezetett. 

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?