Két halálos áldozata is volt a szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban történt márciusi robbanásnak

  • narancs.hu
  • 2023. július 28.

Belpol

A korábbi hírek egy halottról szóltak, az Átlátszó adatigényléséből derült fény az eset pontos körülményeire.

A korábbi hírekkel ellentétben nem egy, hanem két súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó vesztette életét a kórházban a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében történt baleset miatt – írja az Átlátszó.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még márciusban számolt be egy kisebb tűzesetről, amely a szigetszentmiklósi ipari park területén történt. Az erről szóló rövid közlemény szerint egy hulladékkezelő üzemben ütött ki tűz, amit a dolgozók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak. Mint írták, a tűzben három ember megsérült, veszélyes anyag viszont határértéket meghaladó mértékben nem került a levegőbe. A katasztrófavédelmi hatóság közleménye az akkumulátorok feldolgozásával foglalkozó céget nem nevezte meg és a baleset halálos kimeneteléről sem számolt be. 

A baleset tragikus következményeiről a Privát Kopó bűnügyi hírportál adott hírt, miszerint a kórházban életét vesztette egy, a március 14-i balesetben súlyos sérüléseket szenvedő dolgozó. Ennek nyomán a Telex számolt be arról, hogy az ügyben halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. 

Az Átlátszó által most megszerzett dokumentum szerint azonban a SungEel Hitech Hungary Kft. akkumulátorfeldolgozójában történt balesetnek két halálos áldozata is volt.

A portál közadatigénylése során az is kiderült, hogy a munkavédelmi hatóság határozata szerint a SungEel Kft. három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette, ezért a céget 10 millió forint bírság megfizetésére és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték. 

A határozat szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gépet egy korábbi, 2022 júniusi tűzesetet követően nem használták, idén márciusában azonban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a hibás részeket. A koreai vezetés utasítására március 13-án a berendezést újra üzembe állították, egy nap múlva azonban a darálógép eldugult és leállt. Ezen a napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve.

Vezetői utasításra a darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát.

A dolgozó a gép kitakarítását nem a korábbi rutin szerint – a beömlő garat burkolatának a lecsavarozásával – végezte, hanem sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő. A robbanás és a tűz következtében a betanított munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően még aznap, március 14-én belehalt sérüléseibe. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án vesztette életét, egy harmadik munkavállaló pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.  

A szigetszentmiklósi üzemet korábban már háromszor büntették meg dolgozói rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetése miatt, a cég bátonyterenyei üzemében pedig már két esetben is darálógép okozott balesetet. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az utóbbi üzemben még a kormányhivatal dolgozói is rosszul lettek egy ellenőrzés során.

(Címlapképünkön: A SungEel HiTech Hungary Kft. üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a magnyitásának napján, 2021. július 7-én. Forrás: MTI/Komka Péter)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk