A kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek a bátonyterenyei akkufeldolgozóban

  • narancs.hu
  • 2023. június 21.

Belpol

Egy dél-koreai cégnek két magyarországi üzeme rendszeresen kapja a bírságokat, de soha nem változtatnak semmit az áldatlan állapotokon. 

A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft.-nek két akku-feldolgozó üzeme is van Magyarországon, az egyik Szigetszentmiklóson, a másik Bátonyterenyén, és mint az Átlátszó írja, csak a tavalyi évben négy figyelmeztetést és nyolc bírságot róttak ki a kft.-re, a büntető határozatok pedig a cég telephelyein uralkodó áldatlan állapotokról tanúskodnak.

A cég tavaly 18,5 milliárdos nettó árbevételt és 1,6 milliárd profitot ért el, ám a lap által megszerzett újabb határozatok szerint a dél-koreai cég ezt a pénzügyi eredményt a hatósági előírások rendszeres megsértésével és dolgozói évek óta tartó súlyos veszélyeztetésével éri el.

A bátonyterenyei feldolgozóban március 30-án egy hatósági ellenőrzés során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. A határozat szerint

az üzemcsarnokokban erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak.

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek.

A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt  – tanúk meghallgatásával is kiegészítették.  

A büntetést jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenység és a nyilvántartási kötelezettség elmulasztása miatt szabták ki a cégre. A határozatból viszont nem derül ki, hogy az erős oldószer-szagot mi okozza, s hogy ez összefügg-e az engedély nélkül elhelyezett rengeteg hulladékkal. A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy ugyanezekért a jogsértésekért a cég már több alkalommal kapott milliós bírságot.

Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben. A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. 

Az engedély szerint évi több mint 8 ezer tonna, a gödi Samsung gyárából származó selejtes akku feldolgozását végző szigetszentmiklósi üzemet már háromszor büntették meg dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt. Egy 2019-es határozat szerint

a munkavállalók lapátokkal rakták fel a rákkeltő hatású „fekete port” a feldolgozó szalagra, a por pedig lerakódik a dolgozók ruházatára, környezetére.

A védőruházat hiányos vagy nem megfelelő, a rákkeltő légszennyező anyagok koncentrációja sokszorosa a megengedett értéknek.

A 12 munkavállaló egészségét és testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztető SungEel Kft. mindezekért akkor 3,4 millió forintos büntetést kapott, de a bírságnak semmilyen visszatartó ereje nem volt a cég számára, ugyanis 2021-ben és 2022-ben is ugyanezeket az állapotokat rögzítették az ellenőrzések során. 

A szigetszentmiklósi és bátonyterenyei üzem létesítéséhez a kormányhivatal nem írt elő környezetvédelmi engedélyt, mert úgy ítélte meg, hogy a telephelyen folytatott tevékenység nem jár jelentős környezeti hatással, a szigetszentmiklósi üzem pedig eleve szennyezett területen, az egykori Csepeli Autógyár területén helyezkedik el. Talaj- és vízvizsgálatok elvégzését, monitoring kutak létesítését azonban a hatóság nem tartotta szükségesnek. 

Az Átlátszó cikke szerint a két üzemnél akárhányszor volt ellenőrzés, mindannyiszor kiszabtak rájuk bírságot, és hiába kötelezték őket például a talajvíz-szennyezettség ellenőrzésére, ezt sem csinálták meg, bár a bátonyterenyei üzem az ökológiai folyosó részét képező Zagyva-folyó mellett fekszik. A közelében védett ivóvízbázis is található.

Bátonyterenyei Civil Fórum az akku-feldolgozó üzem veszélyei és az ivóvíz védelme kapcsán lakossági fórumot szervez június 22-ére, amire a dél-koreai cég, a hatóságok és az érintett önkormányzatok képviselőit is meghívták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.