Klubrádió: „a Hit Gyülekezetéhez köthető álellenzéki rádió” szólal meg hamarosan a 92.9-en

  • narancs.hu
  • 2021. május 1.

Belpol

Közleményben reagál a Klubrádió arra, hogy hétfőn a Spirit FM szólal meg az ő korábbi frekvenciájukon.

„Napokon belül megszólal a Klubrádiótól elvett frekvenciáján egy fals hang, a Hit Gyülekezetéhez köthető álellenzéki rádióé. Bár a frekvencia sorsa még nem dőlt el, kétszeresen is per alatt áll, a kiigénylő nem vár, igyekszik gyorsan elfoglalni a rablott jószágot, hogy a hatalom kedvében járva véglegessé tegye az utolsó független rádióállomás elnémítását” – olvasható egy szombat délutáni közleményében a Klubrádió honlapján.

A jelenleg csak interneten hallgatható csatorna ezzel reagál arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) Médiatanácsa március 30-án határozott arról, hogy május 3. és október 29. között, ideiglenesen kereskedelmi rádiós szerződést köt a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel, amely Spirit FM néven az adott dátumig a Budapest-Belváros 87,6 MHz-en hallható szolgáltatását sugározza majd a Budapest 92,9 MHz-es frekvencián.

Arról korábban hosszabban is írtunk, hogy az NMHH döntéseinek következtében a Klubrádió kénytelen volt február 14-én befejezni a sugárzást az általa addig használt 92.9-es frekvencián – annak ellenére is, hogy csak ők nyújtottak be érvényes pályázatot a csatornára.

A Spirit FM egyébként maga is pályázott a 92.9-re, de kizárták a megmérettetésből. A rádiót üzemeltető, ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület előbb fellebbezett a döntés ellen, végül mégis visszavonta jogorvoslati kérelmét és ezzel a pályázástól is visszalépett.

Miután azonban a Klubrádió nem folytathatta a frekvencián a sugárzást, a Közösségi Rádiózásért Egyesület ideiglenes használatra vonatkozó kérelmet nyújtott be, és miután lemondtak a Budapest-Belváros FM 87,6 MHz frekvencia közösségi használatáról, az NMHH meg is adta a Spirit FM-nek a sugárzási engedélyt. Ugyanakkor – mint ahogyan arról a Media1 beszámolt korábban – a médiahatóság tájékoztatása szerint a Közösségi Rádiózásért Egyesület szerződésében bontófeltételként szerepel, hogy amennyiben a néhány hónapos ideiglenes frekvenciajogosultság alatt a Klubrádió pert nyerne az NMHH Médiatanáccsal szemben, akkor a Spiritnek azonnal le kell mondani a frekvenciáról. 

 
Fotó: Klubradio.hu
 

A mostani közleményben úgy fogalmaznak: „A Klubrádió frekvencia használati jogosultsága megújításának erkölcstelen, nevetséges, de mindenekelőtt törvénysértő indokokra alapozott megtagadásától a frekvencia hazugságon alapuló álpályáztatásán át, a hullámsáv kiigényléséig és kiutalásáig megvalósult államhatalmi lépések egyetlen ívet futnak be, a megfelelő kollaboráns előre felépített közreműködésével.”

„Árulás?” – teszik fel a kérdést, majd rögtön meg is válaszolják azt: „Árulást az követ el, aki fellépésével szerepet vállal a terv megvalósításában, aki közreműködik abban, hogy egy valóban független médiumot a hatalommal együttműködő hamis hanggal fedjenek le.”

„De még nincs késő!” – zárják a közleményt. „Vissza lehet utasítani a dicstelen mellékszerepeket!”

Figyelmébe ajánljuk