20,7 milliárd forint – most ennyivel drágult a debreceni BMW-gyár építése

  • narancs.hu
  • 2021. május 1.

Belpol

Nem ez volt az első eset, és vélhetően nem is az utolsó.

A Debreciner.hu írta meg pénteken, hogy az előző napi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint újabb 20,7 milliárd forintot különít el a kormány Kósa Lajos álomprojektjére, a debreceni BMW-gyár építésére. Ezúttal a vasúti infrastruktúra fejlesztésével indokolják az újabb pénzesőt.

A rendelet értelmében a pénzügyminiszternek 2022-re vonatkozóan 12,44 milliárd, 2023-ra pedig 8,24 milliárd forintot kell elkülönítenie a központi költségvetésből.

A szükséges területszerzési és előkészítési feladatokra Debrecen önkormányzata ebből 309,4 millió forintot fog kapni. A forrásból egy konténerterminált és a hozzá tartozó kiegészítő elemeket hozzák létre, továbbá ebből tervezik a 108-as vasútvonal érintett szakaszainak korszerűsítését és villamosítását, valamint a 100-as vasútvonalhoz történő kapcsolódás kialakítását – fogalmaz a debreciner.hu.

A BMW 2019 decemberben jelentette be, hogy 2020 tavaszán kezdődik majd a debreceni gyár építése, ezt előkészítendő 2019 májusban már folyt a város által korábban megvásárolt 400 hektárnyi terület tereprendezése. A koronavírus járvány miatt azonban 2020-ban a BMW mégis a beruházás elhalasztása mellett döntött, de – amint azt Szijjártó Péter a halasztás hírére reagálva igyekezett gyorsan leszögezni – a gyár építése továbbra is tervben van.

Sőt, nemcsak tervben van, de amint azt a Napi.hu április elején megírta, szépen drágulgat is a projekt. Ugyancsak a Napi.hu vette észre márciusban, hogy a beruházás területe is tovább nőtt, miután újabb 100 hektár terület közművesítésének tervezésére írt ki tendert Debrecen városa, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben. A Deberciner.hu azt is megírta, hogy műholdfotók alapján 2020-ban még mezőgazdasági művelés folyt a BMW-beszállítóknak szánt 100 hektáros, kiváló minőségű termőföldön. Az LMP nevében Schmuck Erzsébet társelnök, a párt országgyűlési képviselője, valamint Jármi Péter, a zöldek által az ellenzéki előválasztáson indított képviselőjelölt ekkor egy közleményt juttatott el a Debreciner.hu szerkesztőségéhez, amelyben azt kifogásolták, hogy a BMW-gyár miatt újabb termőföldeket tesz tönkre a kormány és a fideszes önkormányzat.

Figyelmébe ajánljuk