Leléptették az Elios vezetését, a teljes igazgatóság távozott

Belpol

Egy kézbe került az irányítás.

A ledlámpaterjesztés hazai éllovasánál, a miniszterelnök veje által felfuttatott Elios Innovatív Zrt.-nél egy ember kezébe került a cégirányítása, és júniustól már nem létezik az Elios Innovatív Zrt. igazgatósága, amelynek valamennyi tagja távozott. Május végén, a 2017-es év beszámoló elfogadása után döntött a két tulajdonos, a Green Investments és a Green Universe Kft., hogy megszüntetik az igazgatóságot. A testület személycserékkel megoldandó fenntartása fel sem merült, a taggyűlési határozat azzal indokolta a felszámolását,hogy az összes tag lemondásával nem tudják teljesíteni a törvényben előírt kötelező létszámot – ez minimum három fő –, ezért az Eliost júniustól egy személy vezeti. A vezérigazgató Dénes Balázs lett, aki a taggyűlés előtt maga is lemondott igazgatósági tagságáról. Dénes 2016-ban került az igazgatóságba, ahol már nem találkozhatott az Tiborcz Istvánnal, aki 2014-ben vált meg tagságától.

Legyen világosság!

Dénes Balázs a West Hungária Bau (WHB) Kft. révén került az Elios élére, itt műszaki igazgatóként dolgozott. A WHB a temérdek államiés önkormányzati építőipari megrendeléshez jutott kivitelező, Paár Attila érdekeltsége, Paár pedig Tiborczcal üzletelt. Az Elios átadását Tiborczék Paárral játszották le 2015-ben: Tiborcz kiszállt a Green
Investments Kft.-ből, amihez az Elios fele tartozott, a Paár-féle WHB Befektetési Kft. vitte. Az Elios másik fele Tiborcz preferált üzlettársához, Erdei Bálinthoz kapcsolódott, akivel a Közgéptől anno átvették az Eilost, ez Erdei Green Universe Kft-je, amely 2016 januárjától szintén a WHB Befektetési Kft. portfóliójának része. Ezt a céget Paár hat nappal azelőtt alapította, hogy megvette Orbán vejétől a Green Investments Kft.-t. A G7 blog úgy becsülte, Tiborcz körülbelül 3 milliárd forinthoz juthatott cége értékesítésével. (Az Elios, mint annyi egyéb eltiborczosodott vállalkozás, nem a miniszterelnökvejének teremtménye, 2009-2010-ben jelentek meg a cégben. Az Elios első részvényese az E-Os Energiakereskedő Zrt.-volt, ezt még 2006-ban alapította a Simicska Lajos portfólióját most teljesen (és a hírek szerint ideiglenesen) megszerző Nyerges Zsolt, valamint Petykó Zoltán Arno 99 nevű részvénytársasága. Petykó pompás karrierje topállami cégek élén ívelt egészen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségig.


Több fényt!


Az Elios három szereplős tulajdonosi körének közös üzleti jegye,hogy erőteljesen mínuszosak: a Green Investments, a Green Universeés a WHB Befeketetési Kft. bevételt nem termelő alvó cégek. Nem úgy az anyacég, a WHB, amely rakétaként hasított tavaly: 41 milliárdos bevételt lapátolt össze, lekörözve előző évi 25 milliárdosteljesítményét. Az Eliosnak sem kell szerénykednie, 2017-es 4,9 milliárdos bevételével, ami 178 szorosa a 2016-osnak. Dénes 2016-os feltűnése az Elios igazgatóságában egybeesik azzal, hogy Paár beengedte maga mellé a WHB kisebbségi tulajdonosi körébe azt követően, hogy a WHB igazgatóságában tíz évet lehúzott.Az Elios igazgatóságából most távozott Szloszjár Gábor főmérnökként vette ki részét a munkából, mérnöki cégében társa, Szloszjár Ditta az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. üzemeltetési igazgatója. Hauberl Gergelyről tavaly írtak a lapok, amikor Tiborcz a vérplazma kereskedésében látott fantáziát. A Plasma Expert nevű cég igazgatója lett, a Green Investmentsben is igazgató, ide Tiborcz kiválása után delegálta a WHB, Paár bizalmi embereként. Csiszár Gergőt a sajtóban Paár unokatestvéreként emlegették, illetve a Pollack Mihály téri mélygarázs eladásában játszott közreműködő szerepét emelték ki, a tranzakcióval a Heti Válasz számítása szerint 2 milliárdot kaszáltak Paárék az államon.

Neked ajánljuk