Leléptették az Elios vezetését, a teljes igazgatóság távozott

Belpol

Egy kézbe került az irányítás.

A ledlámpaterjesztés hazai éllovasánál, a miniszterelnök veje által felfuttatott Elios Innovatív Zrt.-nél egy ember kezébe került a cégirányítása, és júniustól már nem létezik az Elios Innovatív Zrt. igazgatósága, amelynek valamennyi tagja távozott. Május végén, a 2017-es év beszámoló elfogadása után döntött a két tulajdonos, a Green Investments és a Green Universe Kft., hogy megszüntetik az igazgatóságot. A testület személycserékkel megoldandó fenntartása fel sem merült, a taggyűlési határozat azzal indokolta a felszámolását,hogy az összes tag lemondásával nem tudják teljesíteni a törvényben előírt kötelező létszámot – ez minimum három fő –, ezért az Eliost júniustól egy személy vezeti. A vezérigazgató Dénes Balázs lett, aki a taggyűlés előtt maga is lemondott igazgatósági tagságáról. Dénes 2016-ban került az igazgatóságba, ahol már nem találkozhatott az Tiborcz Istvánnal, aki 2014-ben vált meg tagságától.

Legyen világosság!

Dénes Balázs a West Hungária Bau (WHB) Kft. révén került az Elios élére, itt műszaki igazgatóként dolgozott. A WHB a temérdek államiés önkormányzati építőipari megrendeléshez jutott kivitelező, Paár Attila érdekeltsége, Paár pedig Tiborczcal üzletelt. Az Elios átadását Tiborczék Paárral játszották le 2015-ben: Tiborcz kiszállt a Green
Investments Kft.-ből, amihez az Elios fele tartozott, a Paár-féle WHB Befektetési Kft. vitte. Az Elios másik fele Tiborcz preferált üzlettársához, Erdei Bálinthoz kapcsolódott, akivel a Közgéptől anno átvették az Eilost, ez Erdei Green Universe Kft-je, amely 2016 januárjától szintén a WHB Befektetési Kft. portfóliójának része. Ezt a céget Paár hat nappal azelőtt alapította, hogy megvette Orbán vejétől a Green Investments Kft.-t. A G7 blog úgy becsülte, Tiborcz körülbelül 3 milliárd forinthoz juthatott cége értékesítésével. (Az Elios, mint annyi egyéb eltiborczosodott vállalkozás, nem a miniszterelnökvejének teremtménye, 2009-2010-ben jelentek meg a cégben. Az Elios első részvényese az E-Os Energiakereskedő Zrt.-volt, ezt még 2006-ban alapította a Simicska Lajos portfólióját most teljesen (és a hírek szerint ideiglenesen) megszerző Nyerges Zsolt, valamint Petykó Zoltán Arno 99 nevű részvénytársasága. Petykó pompás karrierje topállami cégek élén ívelt egészen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségig.


Több fényt!


Az Elios három szereplős tulajdonosi körének közös üzleti jegye,hogy erőteljesen mínuszosak: a Green Investments, a Green Universeés a WHB Befeketetési Kft. bevételt nem termelő alvó cégek. Nem úgy az anyacég, a WHB, amely rakétaként hasított tavaly: 41 milliárdos bevételt lapátolt össze, lekörözve előző évi 25 milliárdosteljesítményét. Az Eliosnak sem kell szerénykednie, 2017-es 4,9 milliárdos bevételével, ami 178 szorosa a 2016-osnak. Dénes 2016-os feltűnése az Elios igazgatóságában egybeesik azzal, hogy Paár beengedte maga mellé a WHB kisebbségi tulajdonosi körébe azt követően, hogy a WHB igazgatóságában tíz évet lehúzott.Az Elios igazgatóságából most távozott Szloszjár Gábor főmérnökként vette ki részét a munkából, mérnöki cégében társa, Szloszjár Ditta az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. üzemeltetési igazgatója. Hauberl Gergelyről tavaly írtak a lapok, amikor Tiborcz a vérplazma kereskedésében látott fantáziát. A Plasma Expert nevű cég igazgatója lett, a Green Investmentsben is igazgató, ide Tiborcz kiválása után delegálta a WHB, Paár bizalmi embereként. Csiszár Gergőt a sajtóban Paár unokatestvéreként emlegették, illetve a Pollack Mihály téri mélygarázs eladásában játszott közreműködő szerepét emelték ki, a tranzakcióval a Heti Válasz számítása szerint 2 milliárdot kaszáltak Paárék az államon.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!