Megmentette a Fideszt az Alkotmánybíróság

  • narancs.hu
  • 2019.05.08 13:15

Belpol

A Kúria megbírságolta a pártot saját szavazóinak megtévesztéséért, de az Alkotmánybíróság szerint ez a párt véleménynyilvánítási szabadsága.

Néhány napja a Kúria megbírságolta a Fideszt: a párt ugyanis megtévesztette a támogatókat, mivel úgy gyűjtött aláírókat az európai parlamenti induláshoz, hogy már megvolt a szükséges szavazatszám, tehát csupán az adatgyűjtés volt. Mindehhez a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített támogatói gyűjtőíveket használták.

A Kúria ezért elmarasztalta a Fidesz-KDNP-t, mivel ez az eljárás a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével ellentétes.

"Az Alkotmánybíróság azonban most kimondta, alkotmányellenes ez az elmarasztalás, hiszen a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a pártoknak, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra is gyűjtsenek aláírást" - írja a 444.hu.

Az ügy azzal indult, hogy a Momentum Mozgalom benyújtott a bíróságnak egy videofelvételt, amelyen az látszik, ahogy a Fidesz-KDNP aktivistái 2019. április 8-án 18 óra 38 perckor Budapesten, a Kálvin téri aluljáróban aláírásokat gyűjtöttek. Mivel az aktivisták azt állították, hogy az európai parlamenti választásra gyűjtenek aláírásokat, kimondták, hogy megtévesztették ezzel a szavazókat, azok ugyanis nem tudták pontosan, hogy mit írnak alá.

Az Alkotmánybíróságot ez nem zavarta, írják. Kimondták, hogy az ügynek alapjogi vonatkozása is van: eszerint pedig a pártok és választóik közötti kommunikációra vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadsága. Így végül a Kúria Fideszt elmarasztaló döntését tekintetik alkotmányellenesnek.

Neked ajánljuk