Megnevezte Áder Handó Tünde utódját a Bírói Hivatal élén

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019.12.02 19:45

Belpol

Az új elnök megbízása 9 évre szól.

Áder János köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára Senyei György Barna bírót javasolta az Országgyűlésnek hétfőn – olvasható a parlament honlapján.

Senyei György Barna az Országgyűlés honlapján olvasható önéletrajz szerint a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos tanácselnöke. Diplomáját a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte 1993-ban. Bírói pályáját a Miskolci Városi Bíróságon kezdte 1996-ban, 2004-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság bírája, 2012-től ítélőtáblai bíró, megbízott ítélőtáblai tanácselnök 2016-tól.

Az Index közben arról ír, hogy az új OBH-elnök jelöléséről az Országos Bírói Tanács semmiféle tájékoztatást nem kapott, pedig a testületnek a jelöltet meg kell hallgatnia a megválasztása előtt.

A portál úgy tudja, ennek ellenére az OBH új elnökét már a jövő heti parlamenti ülésen meg akarja választani a kormányoldal.

Handó Tünde alkotmánybíróként folytatja pályafutását.

Alkotmánybíró lesz Handó Tündéből

Két perccel a jelölő bizottság ülése előtt jelentette be a Fidesz, hogy jelölik a posztra. Hétfőn 14 órakor összeült az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság, a Fidesz két perccel az ülés előtt sajtóközleményben jelezte, hogy jelöli Handó Tündét, ami ez nagyjából egyenlő a megszavazásával, ugyanis ők vannak többségben – írta a hvg.hu.

Neked ajánljuk