Alkotmánybíró lesz Handó Tündéből

  • narancs.hu
  • 2019. október 28.

Belpol

Két perccel a jelölő bizottság ülése előtt jelentette be a Fidesz, hogy jelölik a posztra.

Hétfőn 14 órakor összeült az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság, a Fidesz két perccel az ülés előtt sajtóközleményben jelezte, hogy jelöli Handó Tündét, ami ez nagyjából egyenlő a megszavazásával, ugyanis ők vannak többségben – írta a hvg.hu.

A portál emlékeztetett, a bizottság létrehozásáról szóló törvény szerint a testület 15 tagból áll, amelynek a tagjai országgyűlési képviselők, akiket képviselőcsoportjaik jelölnek: a Fidesz nyolcat, a KDNP kettőt, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd pedig egyet-egyet.

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt, korábban is szó volt róla, hogy Handó Stumpf István megüresedett helyére ülne be.

Handó Tünde nem akar alkotmánybíró lenni

Pedig úgy tűnik, őt nézték ki Stumpf István helyére. "Idő előtt megszűnhet Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének megbízása, és felfelé bukva alkotmánybíróként válthatja Stumpf Istvánt" - értesült a hvg.hu. A lap azt írja, a tervek szerint ezt még a parlamenti nyári szünet előtt megvalósítanák, ám Handó Tünde egyelőre ellenáll.

Figyelmébe ajánljuk