Belement a Fidesz: tárgyal az Országgyűlés a klímavészhelyzetről

  • BM
  • 2019. december 3.

Belpol

November óta megváltozott a véleménye a képviselőknek.

Tárgysorozatba vette az Országgyűlés az ellenzék által kezdeményezett klímavészhelyzet kihirdetésre vonatkozó határozati javaslatot – írja a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy érdemben megtárgyalja a parlament a klímaválság kezeléséhez szükséges sürgető lépéseket.

A tárgysorozatba vételre 167 igen, 4 nem és 2 tartózkodás szavazatot adtak le: nemmel csak Farkas Flórián, Jakab István, Kara Ákos és Kovács József (Fidesz) voksolt, Balczó Zoltán (Jobbik) és Ritter Imre (nemzetiségi) tartózkodtak.

Ez azt jelenti, hogy még a Fidesz és a KDNP képviselőinek többsége is igent mondott arra, hogy a kérdést meg kell vitatni, pedig november végén a kormánypárti többség még elutasította a kérdést a bizottsági tárgyalásakor.

A törvényjavaslatot Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője jegyzi. Így szól: „A Magyar Országgyűlés, látva a klímaváltozás és az ökológiai válság egyre súlyosbodó jeleit Magyarországon és az egész világon, tudva, hogy ez a krízis már egy-két évtizeden belül felülírja eddigi életvitelünket, és a XXI. század végére alapjaiban fogja veszélyeztetni az emberi civilizáció létfeltételeit a Földön, tekintettel az alaptörvényre, amely alapvető alkotmányos jogként rögzíti az egészséges környezethez való jogot, és állami feladatokat határoz meg az egészséges környezet megóvásával, illetve a testi és lelki egészség biztosításával kapcsolatban, figyelemmel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményén belül létrejött Párizsi Megállapodásra, elfogadva az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének megállapítását, mely szerint 2030-ig van csak esélyünk visszafordítani a klímaváltozás pusztító folyamatát,  kihirdeti a klímavészhelyzetet, és kötelezi a Kormányt a rövid-, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására”.

Ezzel egyidőben ugyancsak tárgysorozatba vették az LMP frakciójának klímaváltozást fékező lépéseire vonatkozó javaslatát is. A dokumentumok felszolítanák a kormányt, hogy 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegház hatású gázok kibocsátását és legalább 30 százalékkal az energiafelhasználást, végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyerje, továbbá 2050-re érje el a teljes klímasemlegességet, a nettő nulla üvegházgáz-kibocsátást.

A döntésbe belejátszhat az, hogy az elmúlt hónapokban több demonstrációt is tartottak a fővárosban és országyszerte, ahova sokezer ember elment. Továbbá tegnap látott napvilágot, hogy amióta vannak klímakonferenciák, fél Celsius-fokot emelkedett a bolygó hőmérséklete.

Csak azóta, hogy vannak klímakonferenciák, fél Celsius-fokot melegedett a hőmérséklet

1993 óta 212 időjárási katasztrófa következett be, ezek egyenként legalább egymilliárd dollár kárt okoztak, és több mint tízezer halálos áldozatot követeltek. Az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban megrendezett első klímakonferenciája óta a Föld több mint fél fokkal lett melegebb, óriási mennyiségű jég olvadt el és világszerte pusztító időjárási katasztrófák sora következett be.

Figyelmébe ajánljuk