Mészáros Lőrinc volt embere milliárdokat kaszálhat a parkoláson Ferencvárosban

Belpol

10 milliárd forintos buliról van szó. Poprády Géza és az önkormányzati cég parkolási közbeszerzését intéző ügyvéd, Papcsák Ferenc idén januárban még cégtársak voltak.

Poprády Géza cége, a 4 Green Parking Zrt. lett a befutó a IX. kerületi önkormányzat parkoló automatáinak felújítási és üzemeltetési pályázatán. Fazekas Sándor idején Poprády a Födművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, 2014-ben távozott, 2016-ban Mészáros Lőrinc frissiben vásárolt herceghalmi cége, az Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett fél évre. Idén áprilisban alakította meg 4 Green Parking Zrt.-jét, amely tapasztalatlansága ellenére is kiváltotta az önkormányzat szimpátiáját: a cég a 8450 kerületi és 325 fővárosi, összesen 8775 darab ferencvárosi parkolóhelyet darabonként 8000 + áfa forintért fogja kezelni, havonta bruttó 90 millióért. A megbízás tíz évre szól, a végösszeg tehát a teljesítés végén meghaladja majd a 10 milliárd forintot.

A tendert az önkormányzat vagyonkezelő cége, a FEV IX Zrt. írta ki, a lezárult közbeszerzési eljárás hirdetménye pénteken jelent meg, ami azért nagyon különös, mert egy nappal korábban a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testület ülésén Baranyi Krisztina független képviselő kezdeményezésére (papíron a javaslatot egy fideszes képviselő nyújtotta be) érvénytelenné nyilvánították a közbeszerzést. Baranyi, aki évek óta küzd egy átláthatóbb, hatékony parkolásüzemeltetésért, lapunknak elképesztőnek nevezte az eljárást. A képviselő Bácskai János (Fidesz) polgármestertől megkérdezte, tett-e feljelentést a bűncselekmény gyanús ügyben, de még nem kapott választ.

A közbeszerzési eljárást a Fidesz volt országgyűlési képviselője, zuglói polgármestere és elszámoltatási biztosa, Papcsák Ferenc ügyvédi iroda egyengette. Ami azért pikáns, mert a győztes Poprády Wolgupo Agroconsulting Termelő Kft.-jében 2017. október és 2018. január között a parkolásos közbeszerzést egyengető Papcsák Ferenc is társa volt. Az eljárás kis híján kudarcos lett, mert a 4 Green Parking három vetélytársának pályázatát a FEV IX. bírálóbizottsága érvénytelennek minősítette, de végül így is sikerült kiválasztani a győztest.

A FEV IX.-nél már folyamatban van egy nyomozás parkolási ügyben, a csókosoknak adott VIP-parkolási lehetőségek miatt. A rendőrség ezzel kapcsolatban azt mondta a Narancsnak, hogy 2018. február 12-én a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya rendelt el a nyomozást. „Az ügynek három gyanúsítottja van, akiket a rendőrség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével gyanúsít. A nyomozás vizsgálati szakban van, annak irányítását a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség végzi.” Az ügynek, amellyel a 444 foglalkozott kimerítően, a lényege az, hogy készítettek egy adatbázist, amely azokat az autókat tartalmazta, amelyek ingyen parkolhatnak szabálytalanul is a kerület parkolóhelyein. A lap 25 rendszámot tartalmazó listát tett közzé, ami alapján Bácskai feljelentést tett. Bácskait megkérdeztük arról, megfelel a valóságnak az az értesülésünk, hogy a gyanúsítottak között található Martos Dániel, a FEV IX. vezérigazgatója, akinek a házkutatás során lefoglalták számítógépét, de elhárította kérdésünk: „A nyomozati eljárás jelenleg is folyamatban van, annak aktuális állásáról nem rendelkezem információval” – írta a polgármester a magyarnarancs.hu-nak.

A kerületi vagyonkezelő cégnél hűtlen kezelés gyanújával eladott ingatlan miatt is nyomoznak, erről néhány hete számoltunk be.

Figyelmébe ajánljuk