Mészáros Lőrinccel kerültek szembe a délegyháziak bányaügyben

  • narancs.hu
  • 2021. július 29.

Belpol

Nem akarnak több zajt, pedig a cég innen vinné a kavicsot az atlétikai stadionhoz.

A délegyházi Napsugár utca házaitól 50-100 méterre kavicsot szeretnének kitermelni. Az utca házait zömmel az elmúlt években húzták fel, fiatal házasok építettek itt, akik megvették a telket jó helyen, most meg bányát nyitnak rájuk – erről szól a Népszava riportja.

A helyiek attól tartanak, a szálló por nem áll meg az úton, és a kitermeléssel járó zaj sem hiányzik nekik. A bányanyitás ellen tiltakozva civil szervezetet hoztak létre, ennek vezetője, Tóthné Purthál Györgyi gazdálkodó a lapnak arról beszélt, hogy a környezetvédelmi engedélyben meg szokták ugyan szabni a bányaüzemeltetés feltételeit, de ezek betartását nemigen ellenőrzik. Hiába működhet egy bánya csak reggel hattól este tízig, ha a cég folyamatos munkarendet vár el a dolgozóitól, és ez a munkaügyi hatóságnak jó, akkor éjjel és hétvégén is termelhetnek.

 Tóthné javaslatára a helybeliek ügyfélként bejelentkeztek az új bánya megnyitásával kapcsolatban indított engedélyezési eljárásba, abban a reményben, hogy sikerül meghiúsítani a tervet. Arra hivatkoznak, a bánya 1500 ember életét érintheti a zaj és a por miatt, a talajvíz csökkenése pedig az egész településre hatással lesz. 2009-ben egy másik vállalkozó már meghátrált a tiltakozás hatására.

A helyiek módosíttatni szeretnék az önkormányzatnál a terület rendezési tervét, mert abban ez a terület különleges bányászati minősítéssel szerepel. Riebl Antal délegyházi polgármester szerint azonban ez a javaslat kárt okozna a településnek, csődbe vihetné az önkormányzatot, mivel kártalanítani kellene az érintett tulajdonosokat.

A bányanyitást a Precíziós Agrokémia Zrt.  tervezi. Az itt kitermelt kavicsot pedig a Népszava információi szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezéséhez használná föl – ez a lap által megszerzett hivatalos nyilatkozatokban áll –, és a stadionépítésnél keletkező „szennyezetlen inert anyaggal” töltenék fel a  bányatelek rendezésekor a medret.

A bányavállalkozó azt ígéri, hogy a visszatemetés után a területet szántóföldként lehet majd használni, de a riport szerint a helyiek ezt nem nagyon hiszik el.

Az önkormányzat hozzáállásáról azt írja a Népszava, hogy a polgármester egy ideig azzal intézte el a közelben lakók érveit, hogy laikusok, azóta viszont aláírásgyűjtést kezdeményezett Délegyháza a bányanyitás ellen, és keddig 1720-an aláírták a petíciót. Beadványt juttatott el a helyhatóság a kormányhivatalhoz is, amelyben a bánya ellen érvel. 

Az új bányából évente 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termelnének ki, ez naponta 128 teherautónyi rakományt jelent.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.

„Tőlünk lopta”

Az 1979 óta létező, jó ideje duóban működő amerikai formáció, a Christian Death Európában mindig népszerűbb volt, mint hazájában. A hozzánk negyedszer látogató együttes énekes-gitáros-dalszerzőjével a tavasszal megjelent új albumról, az Evil Becomes Rule-ról beszélgettünk, de egy válasz erejéig a csapat másik tagja, Maitri Nicolai (ének, basszusgitár) is bekapcsolódott az interjúba.