Joga van a szülőnek járvány idején otthon tartani a gyerekét

  • narancs.hu
  • 2021. július 29.

Belpol

Az ombudsman jelentése megerősítette a TASZ álláspontját.

Engedélyezni kellett volna, hogy a szülők a járvány idején otthon tarthassák a gyermeküket – állapította meg egy esztergomi üggyel kapcsolatban Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Egy kisiskolás szülei olyan kérvénnyel fordultak az igazgatóhoz, tekintse a gyerek hiányzását igazoltnak, de ő elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy erre nincs jogköre. A szülők a tankerülethez fordultak, de ott az igazgatónak adtak igazat. A most megszületett ombudsmani jelentésre a Társaság a Szabadságjogokért hívta fel a figyelmet a 444-en.

A TASZ emlékeztet: tavaly ősszel több olyan szülő is a jogvédő szervezethez fordult, aki szerette volna otthon tartani iskolás gyermekét.  A TASZ úgy ítélte meg, hogy a szülői kérelem alapján az iskolaigazgató igazolhatja a gyerek távollétét alapos indok esetén,  a járvány pedig ilyen indok. Ám az derült ki, hogy sok intézményvezető nem tudott erről a lehetőségről. Ők az esztergomi esethez hasonlóan arra hivatkozva utasították el a szülői kérelmeket, hogy hatáskör hiányában nem igazolhatják az ilyen hiányzást. Egy szülő akkor az oktatási hivataltól kért állásfoglalást a TASZ tanácsára, és a hivatal is úgy tudta, az igazgatónak van erre jogköre, de sok diáknak ezután sem engedélyezték, hogy otthon maradhasson. Aztán a harmadik hullám idején az emberi erőforrások minisztere rugalmasságot kért az igazgatóktól a hiányzások elbírálásában, és szóba került az az EMMI-rendelet, amely szerint az intézményvezető alapos indokkal tényleg igazoltnak veheti a diák távolmaradását. 

Az ombudsman jelentése kitér a tankerület eljárására is: „a Tankerületnek minden alakszerűséget, az eljárási és tartalmi követelményeket figyelmen kívül hagyó egyszerű válaszlevele nem felelt meg a szülői kérelem elbírálását meghatározó törvényi, az Nkt. és az Ákr. által támasztott követelményeknek. Számos korábbi ombudsmani jelentés rámutatott arra, hogy a fenntartói »döntés« (tájékoztatás) e formája, az elbírálás határozati formájának elmaradása ráadásul kizárta annak a lehetőségét is, hogy a panaszos szülők jogorvoslattal éljenek a sérelmezett ügyben. Mindezek alapján megállapítom, hogy a Tankerület a szülői kérelem elbírálásával kapcsolatos eljárásával, jogértelmezésével a panaszosok tisztességes eljáráshoz, valamint jogorvoslathoz való jogával összefüggő visszásságot okozott.”

 

Az ombudsman felszólította a tankerület vezetőjét arra, hogy tegye elérhetővé a szülők számára, hogy hányan fertőződtek meg az iskolákban, mert a szülők ez alapján tudnak megfontolt döntést hozni.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.