Joga van a szülőnek járvány idején otthon tartani a gyerekét

  • narancs.hu
  • 2021. július 29.

Belpol

Az ombudsman jelentése megerősítette a TASZ álláspontját.

Engedélyezni kellett volna, hogy a szülők a járvány idején otthon tarthassák a gyermeküket – állapította meg egy esztergomi üggyel kapcsolatban Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Egy kisiskolás szülei olyan kérvénnyel fordultak az igazgatóhoz, tekintse a gyerek hiányzását igazoltnak, de ő elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy erre nincs jogköre. A szülők a tankerülethez fordultak, de ott az igazgatónak adtak igazat. A most megszületett ombudsmani jelentésre a Társaság a Szabadságjogokért hívta fel a figyelmet a 444-en.

A TASZ emlékeztet: tavaly ősszel több olyan szülő is a jogvédő szervezethez fordult, aki szerette volna otthon tartani iskolás gyermekét.  A TASZ úgy ítélte meg, hogy a szülői kérelem alapján az iskolaigazgató igazolhatja a gyerek távollétét alapos indok esetén,  a járvány pedig ilyen indok. Ám az derült ki, hogy sok intézményvezető nem tudott erről a lehetőségről. Ők az esztergomi esethez hasonlóan arra hivatkozva utasították el a szülői kérelmeket, hogy hatáskör hiányában nem igazolhatják az ilyen hiányzást. Egy szülő akkor az oktatási hivataltól kért állásfoglalást a TASZ tanácsára, és a hivatal is úgy tudta, az igazgatónak van erre jogköre, de sok diáknak ezután sem engedélyezték, hogy otthon maradhasson. Aztán a harmadik hullám idején az emberi erőforrások minisztere rugalmasságot kért az igazgatóktól a hiányzások elbírálásában, és szóba került az az EMMI-rendelet, amely szerint az intézményvezető alapos indokkal tényleg igazoltnak veheti a diák távolmaradását. 

Az ombudsman jelentése kitér a tankerület eljárására is: „a Tankerületnek minden alakszerűséget, az eljárási és tartalmi követelményeket figyelmen kívül hagyó egyszerű válaszlevele nem felelt meg a szülői kérelem elbírálását meghatározó törvényi, az Nkt. és az Ákr. által támasztott követelményeknek. Számos korábbi ombudsmani jelentés rámutatott arra, hogy a fenntartói »döntés« (tájékoztatás) e formája, az elbírálás határozati formájának elmaradása ráadásul kizárta annak a lehetőségét is, hogy a panaszos szülők jogorvoslattal éljenek a sérelmezett ügyben. Mindezek alapján megállapítom, hogy a Tankerület a szülői kérelem elbírálásával kapcsolatos eljárásával, jogértelmezésével a panaszosok tisztességes eljáráshoz, valamint jogorvoslathoz való jogával összefüggő visszásságot okozott.”

 

Az ombudsman felszólította a tankerület vezetőjét arra, hogy tegye elérhetővé a szülők számára, hogy hányan fertőződtek meg az iskolákban, mert a szülők ez alapján tudnak megfontolt döntést hozni.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk