Szétszerelik, felújítják a városligeti Időkereket

  • narancs.hu
  • 2021. július 29.

Belpol

A világ egyik legnagyobb homokóráját Magyarország uniós csatlakozása idején avatták fel.

A városligeti parkfelújítás ott tart, hogy elviszik az Időkereket. „Hatalmas súlya miatt egyben nem szállítható, csak szakszerűen szétszerelve úgy, hogy ismét összeállítható legyen, a folyamat várhatóan több mint egy hónapig tart majd. Az Időkerék felújításáról és új helyéről később várható döntés” – mondta a hvg.hu-nak Guba Sándor, a Városliget Zrt. kommunikációs referense.

A zrt. szerint a szobor már nem „működött” az eredeti elképzelésnek megfelelően, leromlott az állaga, fel kell újítani.

A 8 méter átmérőjű, 2 méter széles, vörös gránitból, rozsdamentes acélból és golyóálló üvegből készült 60 tonnás Időkerék a világ egyik legnagyobb homokórája. Magyarország európai uniós csatlakozásakor, 2004. április 30-án avatták fel Budapesten a Felvonulási téren, ott, ahol 1965-től 1989-ig Pátzay Pál 4 méter magas Lenin-szobra állt korábban. Felállítása Herner János ötlete volt a nyolcvanas években, a terv a kilencvenes évek közepén került szóba ismét. Úgy képzelték eredetileg, hogy a tengelye körül forog, és acélsíneken gördül a téren, de ezt az ötletet műszaki problémák miatt elvetették. Felállítása 350 millió forintba került.

Eredetileg minden szilveszterkor megfordították volna, de 2005-ben késtek az átfordítással, 2011-ben pedig egyáltalán nem fordították meg, pedig épp akkor lett Magyarország az Európai Unió soros elnöke. Kiderült, hogy a kereket nem lehet „gazdaságosan üzemeltetni”.

Az Időkerék fölállításának 10. évfordulóján az ötletgazda, Herner János azt nyilatkozta, hogy bár a szocialista-liberális kormány támogatásával sikerült fölállítani az alkotást, fenntartására, menedzselésére, a hozzá tervezett kávézó és más létesítmények felépítésére már nem jutott pénz, és az őrzésére sem. Az ötletgazda Kronosz Alapítványa finanszírozta a működést havi 670 ezer forintból, Hernernek pedig erre ráment a lakása. 

A leadkép forrása: kozterkep.hu

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.