Szétszerelik, felújítják a városligeti Időkereket

  • narancs.hu
  • 2021. július 29.

Belpol

A világ egyik legnagyobb homokóráját Magyarország uniós csatlakozása idején avatták fel.

A városligeti parkfelújítás ott tart, hogy elviszik az Időkereket. „Hatalmas súlya miatt egyben nem szállítható, csak szakszerűen szétszerelve úgy, hogy ismét összeállítható legyen, a folyamat várhatóan több mint egy hónapig tart majd. Az Időkerék felújításáról és új helyéről később várható döntés” – mondta a hvg.hu-nak Guba Sándor, a Városliget Zrt. kommunikációs referense.

A zrt. szerint a szobor már nem „működött” az eredeti elképzelésnek megfelelően, leromlott az állaga, fel kell újítani.

A 8 méter átmérőjű, 2 méter széles, vörös gránitból, rozsdamentes acélból és golyóálló üvegből készült 60 tonnás Időkerék a világ egyik legnagyobb homokórája. Magyarország európai uniós csatlakozásakor, 2004. április 30-án avatták fel Budapesten a Felvonulási téren, ott, ahol 1965-től 1989-ig Pátzay Pál 4 méter magas Lenin-szobra állt korábban. Felállítása Herner János ötlete volt a nyolcvanas években, a terv a kilencvenes évek közepén került szóba ismét. Úgy képzelték eredetileg, hogy a tengelye körül forog, és acélsíneken gördül a téren, de ezt az ötletet műszaki problémák miatt elvetették. Felállítása 350 millió forintba került.

Eredetileg minden szilveszterkor megfordították volna, de 2005-ben késtek az átfordítással, 2011-ben pedig egyáltalán nem fordították meg, pedig épp akkor lett Magyarország az Európai Unió soros elnöke. Kiderült, hogy a kereket nem lehet „gazdaságosan üzemeltetni”.

Az Időkerék fölállításának 10. évfordulóján az ötletgazda, Herner János azt nyilatkozta, hogy bár a szocialista-liberális kormány támogatásával sikerült fölállítani az alkotást, fenntartására, menedzselésére, a hozzá tervezett kávézó és más létesítmények felépítésére már nem jutott pénz, és az őrzésére sem. Az ötletgazda Kronosz Alapítványa finanszírozta a működést havi 670 ezer forintból, Hernernek pedig erre ráment a lakása. 

A leadkép forrása: kozterkep.hu

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk