Orbán: „Mi harcoltunk a mongolokkal és a törökökkel is”

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Belpol

Nyugdíjprémium, rezsicsökkentés, gáz, Gyurcsány, Brüsszel, mongolok – ezekről beszélt a Kossuthon Orbán Viktor, az ellenzéki előválasztásra nem reagált.

A szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjúk hoppmestere, Nagy Katalin ezúttal sem bombázta agyon a miniszterelnököt bonyolult kérdésekkel. A tempó ellenben mintha gyorsabb lett volna, mint általában, meglehetősen sok pozitív üzenetet kellett a félórás adásba belesűríteni – és még így is kimaradt néhány dolog.

„Ma van a nyugdíjasok világnapja” – kezdte Nagy az első téma felvezetését, majd gyorsan a lényegre tért: „a gondoskodás része az, hogy a nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot fizetnek, miniszterelnök úr?” Orbán rövid válasza az volt: igen.

De hosszabban is beszélt a dologról a kormányfő, kifejtve, hogy „minél többen vagyunk meg a családból, az annál nagyobb örömet jelent”, valamint, hogy ezt az országot rendszeresen kifosztották, hol a németek, hol a szovjetek, hol meg a kommunisták söpörték le a padlást, de azért a kormány mégis tud majd nyugdíjprémiumot adni, mert a gazdaság nagyon pörög.

Habár van 435 ezer nyugdíjas, akiknek kevesebb járna, az egyenlőség jegyében, mint mondja, úgy döntött a kormányfő, hogy mindenki kapjon egységesen 80 ezer forintot prémiumként.

A történeti kontextus jegyében Orbán elmondta, azt vállalta 2010-ben, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai kormány tönkretett, azt ő ki fogja javítani, és tessék, munkanélküliség helyett munkaerő hiány van, a minimálbért megemelik, és lesz nyugdíjprémium is, sőt, talán 13. havi nyugdíj is jövőre – bár ehhez hozzáfűzte a miniszterelnök, hogy egyelőre ne vegye senki készpénznek. A nyugdíjasoknak tervezett juttatás mellett szóba került a gyermeket nevelők adó-visszatérítése is. Mint Orbán mondta, 1,9 millióember, aki gyereket nevel, vissza fogja kapni a befizetett adóját vagy annak egy részét. Azzal kapcsolatban, hogy ez február közepéig valóban megtörténik-e, már kevésbé volt határozott a kormányfő. Mint mondta, ez rendkívül nagy plusz munka az adóhivatal munkatársai számára, de igyekezni fognak tartani a vállalt határidőt.

Az orosz-magyar gázegyezmény aláírásával kapcsolatban elmondta a kormányfő, hogy tiszteli az ukránokat, de nekik ehhez semmi közük. Mint mondta: „könnyű a magyarokkal legénykedni, gondolják az ukránok, de én ezt az ő helyükben felülvizsgálnám”. A magyarok ellenben a legolcsóbban kapják a lakossági gázt Európában, miközben a nyugati gáztározók üresen állnak.

A rezsicsökkentés védelmében azt is hozzáfűzte Orbán, hogy amit a baloldal mond (vagyis, hogy a világpiaci árhoz kellene a lakossági gáz árát kötni) „visszacsinálná a rezsicsökkentést”. Egyébként is, „a magyar politika most arról szól, hogy jönnek vissza a Gyurcsány-Bajnai idők alakjai”, márpedig, „ha ők visszajönnek, a magas árak is visszajönnek”, mondta a kormányfő.

Ekkor jött el a műsor egyetlen pillanata, amikor szóba került a minap lezárult ellenzéki előválasztás első fordulója. Nagy Katalin említette meg a dolgot óvatlanul, ám Orbán nem csapta le a magas labdát, rezzenéstelenül beszélt tovább. 

A beszélgetés utolsó harmada a nagy történelmi vízióké volt. A hadseregfejlesztéssel kapcsolatban kifejtette Orbán, hogy azért van szükség nagyobb és erősebb haderőre, mert a bajban senki nem fog segíteni. „Én sem szívesen segítenék egy olyan NATO-tagot sem, aki maga nem tesz meg mindent a saját védelme érdekében” – magyarázta álláspontját a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a veszélyek korát éljük, mert migráció van. A déli határ védelme ezért is fontos, aztán műsorvezetői kérdésre kifejtette, hogy ehhez bezzeg Brüsszel csak „mogyorókkal” járult hozzá, márpedig a nyugatiak kényelmét az garantálja, hogy mi védjük Európa határait.

„De hát ez a középkorban is így volt már, mi harcoltunk a mongolokkal és a törökökkel is, hogy ők nyugodtan élhessenek.”

A rezsicsökkentés mellett tehát a határvédelemben is a Nyugat előtt járunk, derült ki a pénteki kormányfői interjúból. Legvégül még szóba került a koronavírus-járvány, amivel kapcsolatban Orbán szintén meglehetősen bizakodó hangot ütött meg. A negyedik hullámmal kapcsolatban elmondta, „föl vagyunk rá  készülve, a kórházak is, a szakemberek is, az oltóanyag-készlet is rendelkezésre áll.” Ezt követően Nagy Katalinnak nem volt további kérdése.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk