Megnéztük, melyik jelölteknek van esélyük jövőre bejutni a parlamentbe

Belpol

A legtöbb nyerhetőnek tartott körzetben a DK-s jelölt nyert, de a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd több képviselőjének is jó esélye van parlamentbe kerülni. A Jobbik jelöltjeire nagyobb harc vár majd. 

Az előválasztás első fordulójában kiderült, ki lesz az a 106 jelölt, aki jövő tavasszal képviselheti a közös ellenzéket a választásokon az egyéni választókerületekben. 

Mivel pedig az előválasztáson induló jelölteknek meg kellett adnia, melyik frakcióba ülnének be 2022-es győzelmük esetén, már most lehet tudni, hogy melyik párt frakcióját gyarapítanák (mivel az Új Világ Néppárt jelöltjeinek meg kellett jelölnie egy másik pártot is, az ő jelöltjeiket oda számoltuk).

A legtöbb körzetben a DK (32 választókerület) és a Jobbik (29) jelöltjei nyertek, de 18 körzetet behúzott az MSZP és 15-öt a Momentum is, míg a Párbeszéd 7, az LMP 5 választókerületben adja majd a közös ellenzéki jelöltet. 

Ez a megoszlás azonban korántsem azt mutatja, hogy melyik pártnak lehet a legnagyobb a frakciója majd a választások utáni parlamentben, a legtöbb jelöltnek ugyanis nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja verni a helyi fideszes jelöltet. 

A 21 Kutatóközpont még korábban csinált egy elemzést, amelyben összeírta, melyek a "nyerhető" ellenzéki választókerületek és az olyan "billegő" körzetek, ahol még lehet esélye nyerni a közös ellenzéki jelöltnek.

Ha pedig ez alapján nézzük meg, hogy ki hol tudott nyerni, akkor az látszik, hogy a legtöbb esélye a parlamentbe kerülésre a DK 9, az MSZP és a Momentum 6-6, a Párbeszéd 5, a Jobbik 3, és az LMP 1 képviselőjének lenne (nyerhető körzetek).

Nagyobb harc vár a billegő körzetekben a közös jelöltekre, ezek között a Jobbiknak 12, a DK-nak 11, az MSZP-nek 6, a Momentumnak 3, az LMP-nek és a Párbeszédnek pedig 1-1 képviselője van. 

 A "nyerhető" körzetekben a következők a jelöltek: 

  • DK: Oláh Lajos (Budapest 5.), Arató Gergely (Budapest 9.), Varju László (Budapest 11.), Barkóczi Balázs (Budapest 12.), Szakács László (Baranya 2.), Sziráki Pál (Jász-Nagykun-Szolnok 1.), Konczer Erik (Komárom-Esztergom 1.), Bősz Anett (Pest 1.), Jószai Teodóra (Pest 8.) 
  • MSZP: Hiszékeny Dezső (Budapest 7.), Vajda Zoltán (Budapest 13.), Kunhalmi Ágnes (Budapest 15.), Hiller István (Budapest 16.), Varga László (BAZ 2.), Szabó Sándor (Csongrád-Csanád 1.)
  • Momentum: Orosz Anna (Budapest 2.), Hajnal Miklós (Budapest 3.), Hadházy Ákos (Budapest 8.), Szabó Szabolcs (Budapest 17.), Tóth Endre (Budapest 18.), Szél Bernadett (Pest 2.) 
  • Párbeszéd: Tordai Bence (Budapest 4.), Jámbor András (Budapest 6.), Szabó Tímea (Budapest 10.), Mellár Tamás (Baranya 1.), Dorosz Dávid (Pest 5.) 
  • Jobbik: Szilágyi György (Budapest 14.), Szilágyi Szabolcs (BAZ 1.), Kálló Gergely (Fejér 4.)
  • LMP: Csárdi Antal (Budapest 1)

Elvileg nagyobb küzdelem vár pedig majd a következő jelöltekre a "billegőnek" tartott körzetekben: 

  • Jobbik: Stummer János (Békés 1.), Szabó Ervin (Békés 4.), Üveges Gábor (BAZ 4.), Dudás Róbert (Heves 2.), Csányi Tamás (JNSZ 4.), Nunkovics Tibor (Komárom-Esztergom 2.), Inotay Gergely (Pest 4.), Fricsovszky-Tóth Péter (Pest 7.), Ander Balázs (Somogy 2.), Potocskáné Kőrösi Anita (Somogy 4.), Lengyel Máté (Szabolcs 1.), Rig Lajos (Veszprém 3.) 
  • DK: Szarkándi Lajosné (Baranya 4.), Leél-Őssy Gábor (Békés 3.), Jancsó Zita (Győr 1.), Varga Zoltán (Hajdú-Bihar 1.), Berecz Mátyás (Heves 1.), Godó Beatrix (Nógrád 1.), Varga István (Somogy 1.), Czeglédy Csaba (Vas 1.), Csonka Balázs (Veszprém 1.), Benedek Szilveszter (Veszprém 2.), Horváth Jácint (Zala 3.)
  • MSZP: Kiss Sándor (BAZ 3.), Jézsó Gábor (BAZ 6.), Márton Roland (Fejér 1.), Korózs Lajos (Heves 3.), Nemes Andrea (Komárom-Esztergom 3.), Aranyos Gábor (Szabolcs 2.)
  • Momentum: Mihálik Edvin (Csongrád-Csanád 2.), Mándi László (Hajdú-Bihar 2.), Buzinkay György (Pest 3.) 
  • Párbeszéd: Márki-Zay Péter (Csongrád-Csanád 4.), 
  • LMP: Hohn Krisztina (Pest 6.)

A Republikon Intézet az előválasztás eredményeinek fényében készített egy hasonló elemzést, ebben a 15, jelenleg is ellenzéki képviselővel rendelkező választókerület mellett 37 olyat azonosítottak, amelyek szerintük "együttműködéssel nyerhetők", illetve további 9 "nagyvárosi vonzáskörzetűt", amelyeknek egy-egy ellenzéki vezetésű nagyváros a központja. A Republikon 11 körzetet sorolt a "billegők" közé, ezeknél az ellenzéki jelölt a 2018-as választáson 5 százalékon belül maradt le, vagy a 2019-es önkormányzati választáson érzékelhető volt a politikai erőviszonyok változása. Az elemzés és a választókerületek beosztása itt olvasható. 

A jövő évi választáson ellenzéki képviselők ugyanakkor nem csak egyéni jelöltként juthatnak majd a parlamentbe, és egyelőre kérdés, hogy hogyan alakul majd a közös lista, és kik lesznek rajta befutó helyen. 

Az összes nyertes képviselőjelölt listáján itt tudják böngészni: 

 

A miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok arányát pedig ebben a cikkünkben vizsgáltuk: 

További híreink az előválasztásról itt! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk