Hét grafikon az előválasztásról: hol melyik miniszterelnök-jelöltet szeretik a legjobban?
Ellenzéki előválasztás 2021
előválasztási szavazás

Hét grafikon az előválasztásról: hol melyik miniszterelnök-jelöltet szeretik a legjobban?

Belpol

Éles Budapest-vidék különbséget mutatnak az előválasztás eredményei, de Márki-Zay nem is az Alföldön, hanem a fővárosban és környékén a legerősebb, Jakabnak pedig még mindig van stabil bázisa. Mutatjuk, hogyan oszlottak meg a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok területi egységenként! 

Két nap szavazatszámlálás után végleges eredményt hirdettek az ellenzéki előválasztás első fordulójában. Eszerint a miniszterelnök-jelöltek között a következő sorrend alakult ki: 

  • Dobrev Klára: 214 319 szavazat, 
  • Karácsony Gergely: 168 396 szavazat, 
  • Márki-Zay Péter: 123 453 szavazat, 
  • Jakab Péter: 86 909 szavazat, 
  • Fekete-Győr András: 20 944 szavazat. 

Már az eredmények ismertetésekor feltűnt azonban, hogy nagyon erősen különböztek az egyes választókerületek miniszterelnök-jelölti eredményei, ugyanis az látszódik, hogy 

az ellenzéki szavazók körében is élesen kirajzolódik egy város-vidék, de leginkább Budapest-vidék különbség. 

Míg ugyanis a legtöbb vidéki körzetben Dobrev Klárára szavaztak a legtöbben, addig Budapesten főleg Karácsony Gergely végzett az első helyen.

Ezt igazolja az is, hogy ha csak a budapesti választókerületekben leadott miniszterelnök-jelölti szavazatok arányát vizsgáljuk, míg országosan Dobrev közel 7,5 százalékkal verte Karácsonyt, 

Budapesten fordult az arány, Karácsony jóval jobban teljesített, és közel 8 százalékkal verte Dobrevet, és több mint 15,5 százalékkal Márki-Zayt.

Érdekes, hogy Fekete-Győr még Budapesten is rosszabbul teljesített Jakab Péternél, aki pedig a szavazatok 6 százalékát sem tudta elérni. 

A részben Budapest agglomerációjához tartozó Pest megyében erős volt a szórás, így ezt külön vizsgáltuk. A 12 Pest megyei választókerületből Karácsony csak kettőben (Budakeszi és Szentendre) tudta megverni Dobrev Klárát, Márki-Zay viszont az országos arányához képest jobban teljesített, leginkább Jakab Péter rovására, de olyannyira, hogy már Karácsony szavazatarányát közelítette. 

Pest megyében így egészen kiegyenlített a verseny Dobrev, Karácsony és Márki-Zay között, az első és a harmadik helyezett között csak 10 százalék a különbség. 

A Budapesten és Pest megyén kívüli vidéki választókerületek többségének eredményei ugyanakkor Dobrev Klára egyértelmű fölényét mutatják.

Ebben a bontásban tőle már jócskán lemaradt Karácsony Gergely, Dobrev 16 százalékot is rávert, míg Márki-Zay és Jakab nagyjából azonos arányú szavazót tudott megszólítani, igazából Jakab Péter még valamivel többet is. 

Megpróbáltunk területi különbségeket is felfedezni, így külön megvizsgáltuk a Dunántúl (Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Vas), az Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) és Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) megyéiben a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok arányát is. 

Ez alapján leginkább az a látványos, hogy míg Dobrev mindhárom országrészben több mint 10 százalékot vert a második helyezettekre,

Dobrev a Dunántúlon tudott a legjobban elhúzni, 17 százalékot verve a második Karácsonyra. 

Jakab mindhárom régióban jobban teljesített, mint országosan, de kiemelkedni a mezőnyből csak egy-egy helyen tudott: ilyen volt például Somogy megye 2-es, Barcs központú választókerülete is, ahol amellett, hogy a nyertes képviselőjelölt Ander Balázs is a Jobbik támogatottja, Jakab Péter itt 192 szavazattal be tudta előzni Dobrev Klárát is, míg Karácsony és Márki-Zay már jócskán lemaradt mindkettőjüktől. 

Az Alföldön még jobban teljesített Jakab és Márki-Zay – utóbbi talán nem akkora meglepetés, a hódmezővásárhelyi polgármester saját, hódmezővásárhelyi körzetét is fölényesen behúzta mind egyéniben, mind miniszterelnök-jelöltként. Az azonban meglepetés, hogy

Márki-Zay még itt sem tudta megközelíteni a Budapesten és Pest megyében elért szavazatarányait. 

Jakab viszont amellett, hogy itt is alig több mint 1 százalék választja el Márki-Zaytól, tudott néhány körzetben nyerni: 

  • Békés megye 4-es választókerületében ha nem is sokkal, mindössze 28 szavazattal, de Jakab Péter maga mögé utasította Dobrev Klárát, míg Karácsony szintén nem túl nagy szavazatkülönbséggel, 96 szavazattal, de be tudta előzni Márki-Zay Pétert.
  • Ugyanígy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös, mátészalkai választókerületében is Jakab végzett az élen, itt azonban már jócskán (672 szavazattal) megverte a második helyre befutó Dobrev Klárát.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as, karcagi körzetében is Jakab került az élre, itt az egyéni jelölt is jobbikos lesz. 

A Nyírbátor központú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6-os körzetben pedig meglepetésre Karácsony kapta a legtöbb szavazatot (948) Jakab (909) és Dobrev (868) előtt.

Észak-Magyarországon pedig úgy tűnik, hogy a többi régiónál is népszerűbb a Jobbik és Jakab Péter, mint országosan,

ebben az országrészben ugyanis Jakab még Karácsonynál is nagyobb arányt tudott elérni, 

ezzel a második helyre hozta be magát még úgy is, hogy sehol nem ő kapta a legtöbb szavazatot.

Meglepetéseredmény született ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as, ózdi választókerületében, ahol Karácsony Gergely szerezte a legtöbb voksot, több mint ezer szavazattal verve Dobrevet és Jakabot is.  

Összességében így azt mondhatjuk, hogy 

  • Dobrev Klára elsősorban Budapesten kívül tudott olyan előnyre szert tenni, ami elég volt az előválasztás megnyeréséhez. 
  • Karácsony Gergely Budapesten még mindig a legnépszerűbb, de 20 százalék alá egyik vizsgált bontásban sem ment a szavazataránya. 
  • Márki-Zay Péter hiába vidéki polgármesterként szerezte a hírnevét, Budapesten és Pest megyében teljesített a legjobban. 
  • Jakab Péter népszerűsége Budapesten ugyan elenyésző, ám vidéken még mindig komoly bázisa van, olyannyira, hogy Észak-Magyarországon Karácsonyt is meg tudta előzni. 
  • Fekete-Győr András pedig egyedül Budapesten és Pest megyében tudta egyáltalán megközelíteni az 5 százalékot.   

Figyelmébe ajánljuk