Pintérék feltámasztották az Országos Bábaszövetséget

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

A szervezet  2017-ben megszűnt, de az Egészségügyi Közlöny állítja, konzultáltak vele, mielőtt az abortuszszabályt módosították.

„A jelen szöveget minden társszerző és véleményező tagozat (...), illetve az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet elfogadta” – írja a Belügyminisztérium által megjelentetett Egészségügyi Közlöny, amely közli a tárca módosított egészségügyi szakmai irányelvét „a méhen belüli élő várandósság megállapításáról és rizikóbesorolásáról a várandós gondozásba vétele céljából” .

Az irányelv kiadója az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti-nőgyógyászati tagozata, amely két másik tagozattal egyeztet, nem von be betegszervezeteket, szakmai társaságokat, független szakértőket. A 444 arról ír, a Bábaszövetség a közlemény szerint az egyetlen külsős szervezet, amellyel konzultáltak az irányelv módosításáról, amely megszabja, hogy az abrotusz előtt minden nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívhangját. A szövegben négyszer szerepel a Bábaszövetség, amelyet véleményező szervezetként említ az irányelv.

Csakhogy ez a szervezet 2017-ben megszűnt – írja a portál –, és a korábbi elnöke nem is támogatja ezt a módosítást. 

Amikor az irányelv első változata megjelent, 2014-ben még valóban létezett a szövetség, amelynek akkori vezetője Vincze Felícia, Márki-Zay Péter felesége volt. Az ajánlást kétszer felülvizsgálták, először 2017-ben, amikor Vincze Felíciát tüntették fel olyan személyként, akivel egyeztettek, legközelebb pedig tavaly januárban, amikor már csak a Bábaszövetség neve állt ott. 

 

 

Nováky Rita, a Bábaszövetség korábbi elnöke a 444-től tudta meg, hogy állítólag a szövetséggel konzultálnak irányelvekről.  Az a véleménye a mostani módosításról, hogy nem jó, ilyen eszközökkel nem lehet elérni, hogy kevesebb abortusz legyen Magyarországon.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk