Political Capital: kormánypárti influenszerek, szakértők és trollok is az orosz propagandát terjesztik Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2022. március 3.

Belpol

A Fidesz tartja életben az oroszbarát trollinfrastruktúrát.

A Political Capital független politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet részletes cikkben elemzi a Kreml propagandájának hazai terjedését és terjesztőit. Mint írják, a Kreml vezetése Ukrajna megtámadása után is próbálkozik saját imázsának mosdatásával és Ukrajna agresszorként való beállításával. Ebben Magyarországon segítségükre sietnek kormánypárti influenszerek, szakértők, Kremlpárti alternatív portálok, illetve „mezei” közösségi média felhasználók is.

A cikk szerint a Kremlpárti propaganda Európa-szerte arról igyekszik meggyőzni a lakosságot, hogy a Nyugat, különösen a NATO és az Egyesült Államok, illetve Ukrajna, egész pontosan a már említett állítólagos népírtó náci rezsim felelős az orosz-ukrán konfliktus kiéleződéséért. A meggyőzés természetesen nem a legjobb szó: a Kreml célja sokkal inkább az lehet, hogy elvesse a magvait a gondolatnak, miszerint talán mégsem csak Oroszország a hibás. Ezek az erőfeszítések tovább erősödtek, miután a Kreml egyoldalúan megtámadta Ukrajnát.

Mint írják: „A magyar kormánypárti médiában is „felmondta” a Kreml narratíváit bármiféle kritika nélkül a népírtásról több politikai kommentátor és szakértő.

Az egyik kormánypárti think tank elemzője azt boncolgatta, hogy amennyiben igazak a felvetések, hogy Ukrajna népírtást követett el és atomfegyvert akar, akkor megkérdőjelezhető az állítás, miszerint egyoldalú háborús lépések történtek. Ugyan ezeken a csatornákon megjelent az a vélekedés is, hogy igazából Washington akarta „leválasztani” Ukrajnát Oroszországról.”

A tanulmány szerzői szerint a kormányoldalon a jelen helyzetben egyre inkább az látszik, hogy létezik egy „központi”, nagyrészt Ukrajna mellett álló narratíva a politikai elit részéről, a tárgyilagos tájékoztatás is jelen van a kormánypárti médiában, míg a Kremlpárti, ukránellenes narratívák közvetítését „kiszervezik” a Fidesz körül csoportosuló szakembereknek, véleményvezéreknek – aztán ezek a vélemények, elemzések tűnnek fel a kormányzati irányítású sajtó hasábjain. Ebben a tekintetben tehát a magyar kormánypárt hintapolitikája nem szűnt meg.

A cikk alaposan végigelemzett példákon keresztül mutatja be a Kremlpárti propaganda megjelenését a magyar közösségi oldalakon is.

„Az szinte bizonyos, hogy kialakult Magyarországon egy Kremlpárti trollinfrastruktúra, amiben mind hamis profilok, mind lelkes rajongók részt vesznek” – írják.  

„Véleményünk szerint – áll a Political Capital cikkében – ez igenis nevezhető trollinfrastruktúrának: hiába vannak többségben a valós profilok, ha azok nem saját véleményüket közvetítik, csak orosz narratívákat másolnak be a kommentszekcióba – esetenként pedig tucatszámra publikálják teljesen ugyan azt a szöveget.”

A cikk összegzése szerint a kormánypártok hivatalos kommunikációja vélhetően továbbra is Ukrajna mellett áll majd, ám az Ukrajnát támogató hivatalos vonal mellett a Fideszhez köthető szakértők, influenszerek szavain keresztül beszivárog majd továbbra is a Kremlpárti narratívák tömege a kormánypárti médiába, valamint – amennyiben attól választási hasznot remél a Fidesz –, a kormánypárthoz húzó inautentikus profilok hozzászólásokban is terjeszteni fogják a Kremlnek kedves szavakat. Márpedig az oroszbarát dezinformáció csak erősödni fog mind a hagyomános és alternatív médiában, mind a közösségi média felületein, erre pedig fel kellene készíteni a magyar lakosságot. Csakhogy ez lehetetlen kihívás kormányzati akarat hiányában – zárul a Political Capital elemzése.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk