Rogán Antal árnyékemberére bukkantunk a belvárosi ingatlanmutyik mögött

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019.03.21 19:10

Belpol

Két friss ingatlanügy mögött is felsejlik Rogán Antal titokzatos bizalmasának, Kertész Balázsnak az alakja az V. kerületben. Miközben a Belvárosban Kertész ma is meghatározó szereplő, épp az ő családi körénél landolnak önkormányzati ingatlanok. És feltűnik: Leisztinger Tamás. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

A Duó Consulting egy igencsak rejtélyes cég. Hiába kerestük heteken át, sehol nem találtuk meg, illetve bármilyen aktivitásra utaló nyomot a bezárt ajtókon: sem postaláda, sem felirat, csak a korhadó kapuk és az omladozó vakolat.

Pedig a cég fontos szerepet játszott a belvárosi önkormányzatok értékesítésében, könnyedén hozzájutott értékes ingatlanrészekhez. Olyanokhoz, amelyeket aztán akár aranyáron lehet értékesíteni.

Trükkös módszerek

Mint arról az elmúlt hetekben több cikkben is beszámoltunk, egészen különös gyakorlat alakult ki az V. kerületi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatában az elmúlt években – ezt még hetekkel ezelőtt tárta fel lapunk. A dolog lényege, hogy 2015 nyarától adott a lehetőség a Belvárosban, hogy egy önkormányzati ingatlan bérlője a neki jogszerűen járó elővásárlási jogot (és nem mellékesen a 30 százaléknyi kedvezményre való jogosultságot) csak úgy átruházza valakire, mondjuk egy ingatlanos cégre, vagy másra, akár magánszemélyre is. Azaz úgy kaphat valaki ma is kedvezményt az amúgy sem magasra vert árakból az V. kerületben, hogy egy percig nem bérelte az adott ingatlant.

Persze nem nehéz ebben a procedúrában olyan kiskaput látni, amely arra szolgál, hogy különböző cégeken, ne adj’ isten strómanokon át aprópénzért (200 ezer forint körüli négyzetméteráron) kicsipegesség a „beavatottak” a belvárosi ingatlanvagyon értékes darabjait.

Kertész Balázs (szemüvegben)

Kertész Balázs (szemüvegben)

Fotó: facebook

 

Hasonló módszereket követett a Duó is, 2008-ban bérbe vett egy 24 négyzetméteres helyiséget, majd újabb ingatlanrészeket szerzett egy, a Gerlóczy és a Vitkovics utca közötti házban. Azt ígérte, üzletet nyit, kereskedelmi tevékenységet fog folytatni. Ám ennek semmi nyoma. Viszont így jogot formálhatott különféle kedvezményekre.

false

 

Az árnyékember

De ki áll a Duó mögött? Ki bérel érzékelhető tevékenység nélkül önkormányzati ingatlant, hogy aztán a piaci ár töredékéért megvehesse azt?

A cégadatok szerint a Duó Consulting 2018 őszén került a Polimetikus Ingatlanhasznosító Zrt. tulajdonába – és ez utóbbi cégtől már csak egy lépés Kertész Balázs. Ő Rogán Antal miniszter, volt belvárosi polgármester titokzatos ügyvédje, sötét ügyek ismerője és kezelője. (Arról, hogy ki ő, és mi köze van Budapest egyik legértékesebb luxusvillájához, itt olvashat.)

Budapest egyik legszebb luxusvillájába költözött Rogán Antal titokzatos bizalmasa

Kertész Balázs új céget is alapított. Hosszú cikkben foglalkozunk a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs ban Rogán Antal titokzatos bizalmasaként megismert Kertész Balázs legfrissebb ügyeivel. Például azzal, hogy Kertész új céget alapított nyáron, de főleg azzal, hogy kétévnyi felújítás után, úgy tűnik, az ügyvéd valóban beköltözött egy gellérthegyi luxusvillába.

A friss Magyar Narancsban annak jártunk utána, hogy milyen szerepe van Kertésznek a legújabb belvárosi ingatlanügyekben, milyen módszereket alkalmaznak a hozzá közel álló személyek, és mit keres a történetben a baloldaliként elkönyvelt milliárdos, Leisztinger Tamás.

Ne lefedje el megvenni a Magyar Narancsot! Nemcsak a kiváló cikkekért, a minőségi tartalomért, hanem azért is, mert ezzel az oknyomozó újságírást is támogatja. Elő is fizethet rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.