A CEU rektora beszélni fog az Európai Néppárt által felkért bölcsek tanácsával

  • narancs.hu
  • 2019. március 21.

Belpol

Az ajtó kinyílt, de nem biztos, hogy a kormány át is megy rajta.

Egy lépéssel közelebb került a CEU ahhoz, hogy Budapesten maradhasson. A szavakon túl már papírjuk is van arról, hogy folytathatják a kutatást és az oktatást a magyar fővárosban, de ehhez a miniszterelnök ígérete és levele nem elég – jelentette ki a CEU rektora az egyetemi közösség előtt a HVG beszámolója szerint.

Michael Ignatieff azt is elárulta, hogy beszélni fognak a Fidesz viselkedését vizsgáló bölcsek tanácsával, a három tekintélyes néppárti politikussal, nekik ugyanis adott határidőn belül kell elkészíteniük a jelentésüket – mondta a rektor arra a kérdésre válaszolva, hogy mi van akkor, ha a kormány mindent megígér, de eltolja a teljesítést a távoli jövőbe.

A rektor mai tájékoztatóján beszélt a bécsi campus kialakításáról, ami mindenképp megtörténik, valamint a bajor állammal való együttműködésről is. Bemutatta a bajor miniszterelnök és Orbán Viktor levelének részleteit is. Söder miniszterelnök arról írt, a két egyetem közti sikeres együttműködés előfeltétele az, hogy a CEU folytathatja a kutatást és oktatást Budapesten. És ebbe az is beletartozik, hogy a CEU jogi garanciákat kap a magyar kormánytól, hogy kiadhat amerikai és magyar diplomát Budapesten. Az Orbán-levél szerint  "A magyar kormány nevében biztosíthatom arról, hogy a bajor Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val együttműködésben nem ütközik akadályokba. A CEU - ahogy ezt az elmúlt két évtizedben tette – kutathat és oktathat Budapesten (...) Bajorország részvétele olyan bizalmat építő lépés, hogy Magyarország kész megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy olyan diplomák kiadására nyíljon lehetőség, amely egyaránt érvényes Amerikában, Németországban és Magyarországon."

Ignatieff szerint az ajtó nyitva tehát, de az a kérdés, a magyar kormány mikor megy át rajta, mikor ad jogi garanciákat a CEU-nak. Csak ezután lehet lépni. Hogy ezek a garanciák milyen formát öltenek – nemzetközi bilaterális megállapodás Bajorországgal vagy a lex CEU megváltoztatása – ez majd eldől. A CEU megküldi a javaslatait a feleknek. Amíg nincsenek garanciák, ezek csak puszta szavak, de annál valamennyire többek. A szavakról csak annyit – mondta el a rektor később –, hogy David Cornstein nagykövet is eljött a CEU-ra, mindent megígért, aztán "láttuk, mit értek ezek a szavak".

Ignatieff bejelentette, hogy Münchenbe utazik egyeztetésre, megvizsgálandó, milyen területeken hogy tud együttműködni a két intézmény. Bármilyen megegyezés is alakul ki, arra később a szenátusnak és a CEU egyéb döntéshozó szervének is rá kell bólintania.

A bécsi új campus is megépül, a CEU megkezdte az akkreditációs eljárást januárba, szeptemberre be fog fejeződni vélhetően, és elindulhat a bécsi CEU. Erre azért is szükség van, hogy nehogy csapdába csalható legyen a CEU, legyen hova menni, ha meghiúsul a budapesti létezés lehetősége.

 

 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.