Nyelvkitépéssel fenyegetőző ügyeskedő, orosz bank: akik nagyot kaszáltak a belvárosi mutyikon

  • narancs.hu
  • 2019. március 1.

Belpol

Átruházás: ez az új jelszó a Rogán Antal utáni idők V. kerületében. A hasznot rendre ingatlanügynökök húzzák, az ellenzék nyílt visszaélésről beszél.

"Képzeljük el a következőt: ön ingatlanvállalkozó, jól ismeri az árakat, és mivel szeretne minél jövedelmezőbb üzleteket kötni, nagyítóval keresi a jó fekvésű, de olcsó ingatlanokat Budapest belső részein, mivel ezeket lehet a legjobban értékesíteni. Van olyan ismerőse is, aki éppen a frekventált helyszíneken bérel önkormányzati helyiségeket, tehát jogosult arra, hogy bérleményeit 30 százalékos kedvezménnyel megvásárolja. Önnek pedig járni kezd az agya: 200-250 ezer forintos négyzetméteráron szerezni belvárosi ingatlanokat – hát, az igazán jó üzlet lenne! De hogyan lehetne ezt nemcsak „okosan”, de törvényesen is megoldani?" – ezzel a felütéssel kezdi tényfeltáró cikkét a friss Magyar Narancsban oknyomozó kollégánk.

Nagy Gergely Miklós a cikksorozata második részében annak járt utána, hogyan jutottak csókosok, ügyeskedők méregdrága belvárosi önkormányzati ingatlanokhoz bagóért még azok után is, hogy a sajtó pár éve feltárta az akkor még Rogán Antal vezette kerület mutyijait.

"Az lenne a legjobb, ha a bérlőként a kedvezményre jogosult ismerős egyszerűen lemondana jogosultságáról, és azt átruházná ön­re. Ez lenne a legegyszerűbb! Csak az a baj – szontyolodna el ekkor ön –, hogy nincs olyan törvény Magyarországon, ami ily egyszerűen megnyitná a kaput az önkormányzati vagyon kimazsolázása előtt; lényegében bárkinek, akinek erre kedve meg tőkéje van.

Ki lepődik meg, ha azt mondjuk: a törvényi keretek évek óta adottak az efféle tranz­akciókhoz.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (új Ptk.) 6:202. paragrafusa átruházhatóvá tette a fent említett jogosultságot (is). Erről a belvárosi jegyzőtől értesültem, aki egy közérdekű adatigénylésemre adott válaszában hivatkozott e változásra egy konkrét esetben, azt magyarázva, hogy a korábbi bérlő részére megállapított kedvezményes áron miképp juthatott az adott ingatlanhoz egy olyan szereplő, aki a bérlésben nem vett részt."

Persze annak is utána járt a Magyar Narancs, kik "a legszerencsésebbek", akik az V. kerület "áldásaiban" részesültek. S talán már nem is lepődnek meg, de már itt is feltűnnek az oroszok, Fidesz-közeli ingatlanosok, de találtunk egy olyan kemény kötésű "üzletembert", aki megígérte, amiért utána jártunk az ügyének, kitépi az újságíró nyelvét és azt feltolja valahova.

Hogy hova és ki ez az ember, a Magyar Narancs friss számában olvashatja el. Ne feledje el megvásárolni az újságárusoknál a lapot vagy fizessen elő rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk