Semjén Zsolt Kirill pátriárka javaslatára orosz egyházi kitüntetést kapott

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 27.

Belpol

A hírt nem verték nagydobra, de a miniszterelnök-helyettes őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának.

Orosz egyházi kitüntetést vehetett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – szúrta ki a Hvg.hu a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján. Mint a lap írja, a két héttel ezelőtti eseményt nem verte nagydobra a magyar kormány.

Eszerint Hilarion Budapest-magyarországi metropolita szeptember 13-án nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

A magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

„Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék” – írta köszöntőjében Hilarion metropolita.

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A Hvg.hu emlékeztet: a „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk