Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordult a gödi különleges gazdasági övezet ügyében

  • narancs.hu
  • 2020. április 25.

Belpol

Minimum négy ponton sérti az Alkotmányt. A politikus szerint a járvány ürügyén, azt kihasználva és a felhatalmazással brutálisan visszaélve rabol ki Orbán egy települést, a nagyberuházói érdekeket érvényesíti agresszív módon.

"A gödi ügy fenyegetést jelent nem csak a közvetlenül érintettek, a gödiek számára, de mindenkinek. Ez a kormányzati rablás új formája" – írja Facebook oldalán Szél Bernadett független képviselő, aki úgy látja, minimum négy ponton sérti az Alaptörvényt a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló rendelet, ezért az ombudmanhoz fordult.

A képviselő szerint a gödi különleges gazdasági övezet kijelölésének semmi köze a járványhoz, teljesen szükségtelen és aránytalan lépés, alkotmányellenes tulajdonelvonásával pedig ellehetetlenít egy települést és veszélyezteti annak működőképességét. "Magyarul minden létező ponton sérti a hazai jogrendet és számos tekintetben a nemzetközit is" – fogalmaz Szél Bernadett, hozzátéve, a járvány ürügyén, azt kihasználva és a felhatalmazással brutálisan visszaélve rabol ki Orbán egy települést, és a nagyberuházói érdekeket érvényesíti agresszív módon, semmibe véve a helyi közösség demokratikus akaratát és a környezeti érdekeket. Mélyen antidemokratikus az egész és kristálytisztán mutatja azt is, mennyit is ér a Fidesz és KDNP 'zöld fordulata'".

A politikus az ombudsmant és zöld helyettesét arról kérdezi megkeresése során, hogy szerintük alkotmányos-e a kormány lépése, tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak. Ezen kívül arra is kíváncsi, hol tart az a tavaly márciusban kezdődött vizsgálat, ami a gödi beruházás kapcsán lakossági panaszra indult.

Mint ismert, a kormány egy hete döntött arról, hogy a koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében kijelölhet különleges gazdasági övezeteket. Ezzel egy időben arról is határoztak, hogy az első ilyen övezetet Göd területén hozzák létre, amely a Samsung gyárat és a környékét érinti. Az indoklás szerint a jelenlegi járványhelyzettel veszélybe sodort több mint 1500 munkahely megvédése, valamint több mint 2500 új munkahely megteremtése céljából lépett a kormány. A héten egyebek mellett Gulyás Gergely a csütörtöki  Kormányinfón arról számolt be, hogy törvénybe foglalják a kormány különleges gazdasági övezetek kijelöléséről szóló jogát, és a gödi esetet több is követheti, ha az ország gazdasági érdeke úgy kívánja.

Figyelmébe ajánljuk