Tóth Csaba: „Az ellenzék ma végre nem volt ciki”

  • narancs.hu
  • 2018. december 12.

Belpol

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója elemezte a mai eseményeket.

Gyorselemzést tett közzé Tóth Csaba a Republikon Intézet egyik alapítója, és stratégiai igazgatója. Tóth meglátása szerint, ha

- a fideszesek végighallgatják az ellenzéket és végigszavazzák a majdnem háromezer módosítót, nincs a mai nap. De a kormánypártiak nem akartak egyenként szavazni a módosítókról, mert az túl sokáig tartott volna.

Az ellenzék ma végre nem volt ciki

- A hol bénasággal, hol kollaborációval vádolt ellenzéket egyetlen akció nem teszi ismét vonzóvá, de rég lehetett látni azt, hogy az ellenzéki képviselők büszkén és emelt fővel küzdenek valamiért. Az ellenzékkel kapcsolatos lélektani változás lehet a mai nap legfontosabb eredménye: a parlamenti pártok ma megfeleltek választóik elvárásának hogy „végre csináljanak valamit”

- A kormányzati reakció dönt a parlamentarizmus jövőjéről. Ha a Kövér által fenyegetően emlegetett „következmények” lesznek dominánsak, és a Fidesz megpróbál komolyabb anyag, büntetőjogi vagy mandátumot érintő szankciót bevetni, az biztosan az ellenzék radikalizálódásával jár majd. Kövérrel szemben Orbán mintha kevésbé lett volna felháborodva: ha a kormányoldal „elengedi” a mai akciókat, az paradox módon növelheti a parlament és a parlamenti viták szerepét a következő években.

Tóth Csaba

Gyorselemzés a mai parlamenti akcióról 1. Nincs a mai nap a Fidesz elkényelmesedése nélkül. Az első parlamenti tiltakozást az váltotta ki, hogy Lezsák indokolatlanul megvonta a szót az ellenzéktől...

Figyelmébe ajánljuk