Márki-Zay Péter beszélgetett Pokornival és Tarlóssal is, és nem érti, mit keresnek még a Fideszben

Belpol

Hódmezővásárhely polgármesterét új mozgalmáról is kérdeztük.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancs címlapinterjúját Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere adta. Márki-Zay elmondja, hogyan próbálja ellehetetleníteni a város működését a közgyűlés fideszes többsége, milyen fordulatokat vehet Lázár János politikai karrierje, és beszél arról is, miért tartja a Fideszt a legrasszistább pártnak Magyarországon.

Az alábbi rövid részletben arról kérdezzük, új mozgalma, a Mindenki Magyarországa miért lesz sikeresebb az ellenzék összeterelésében a 2019-es önkormányzati választáson, mint a korábbi próbálkozások.

Márki-Zay Péter: Mert a pártok tanultak a hibáikból. Annyit veszítettek a támogatottságukból, hogy ők is tudják: ha egyáltalán fenn akarnak maradni politikai erőként, akkor kénytelenek együttműködni. Az önkormányzati választáson pedig hajlamosabb az elnökség a helyi szervezetekre bízni a jelöltek kiválasztását. Ez óriási teret ad a kooperációnak. De a mozgalomnak nemcsak az ellenzéki pártok összeterelése a célja, hanem az is, hogy minél több független, új, civil jelöltet sikerüljön elindítani. A magyar települések többségében egy kiábrándult fideszesek számára is elfogadható független jelölt lehet a győztes kihívó.

(..)

Magyar Narancs: Mi lesz a szlogenjük országos szinten azon felül, hogy támogasd a nem fideszes jelöltet?

MZP: Lesznek pozitív üzeneteink, az áprilisi választás előtt is megfogalmaztam egy 12 pontos minimumprogramot. Azt nem fogjuk mondani, hogy a nem fideszes jelöltre szavazz. Ha van egy korrupt ellenzéki és egy tisztességes fideszes jelölt, én a fideszest támogatom. Nem a Fidesz ellen vagyunk, hanem a lopás, a pártállami hatalomgyakorlás és gyűlölködés ellen. Vannak tisztességes fideszes politikusok, hogy csak egy példát említsek, a héten találkoztam Pokorni Zoltánnal, őt nem lehet a mai fideszes vezérkarral egy lapon emlegetni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MN: Ha tisztességes, nem kellett volna kilépnie a Fideszből?

MZP: Személy szerint azt gondolom, hogy Pokorni rossz helyen van. Tarlós Istvánnal beszélgettem egyszer, ő azt nem értette, hogy én miért nem vagyok a Fideszben, én pedig azt, hogy ő miért van még a Fidesz mellett. Számomra a legfontosabb, hogy miként fogunk majd egyszer a lelkiismeretünkkel Isten és ember előtt elszámolni. Sokaknál nem értem, hogyan adhatják a nevüket ehhez a politikához, de ez nem jelenti azt, hogy a Fideszben ne lennének értékes emberek. Sokan ma még félelemből vagy más rövid távú megfontolásból hallgatnak. Az igazságot azonban nem lehet a végtelenségig elnyomni.

Teczár Szilárd teljes interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja. A lapra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs - Archívum részletes

A Magyar Narancs 2018. december 13-i lapszámából.

Figyelmébe ajánljuk